Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Articol editat de Radio Resita, 28 august 2024, 09:00

Ca și alte rețete din regiune, gândiți-vă la falafel, hummus, fatteh și tocană de spanac, mujadara se bazează pe leguminoase.
Mujadara este un preparat reconfortant și delicios de linte și orez din Orientul Mijlociu. Conține linte fiartă și orez aromat cu condimente calde, ceapă caramelizată și ierburi proaspete.
Mujaddara este ușor de preparat cu ingrediente simple și este, de asemenea, plină de aromă, hrănitoare și satisfăcătoare.

Pentru ceapa caramelizata se utilizează:
– 4 cepe mari albe sau galbene
– o lingura de ulei de masline extravirgin
– o lingura de zahar
– sare după gust
– treisfert de cană de apă
– o lingură de oțet de cidru de mere sau balsamic

Alte ingrediente folosite la rețetă:
– o cană de linte uscată verde sau maro + 4 căni apă și o linguriță de sare.
– jumătate de cană de orez basmati + 3 căni de apă și jumătate de linguriță de sare.
– o lingură de ulei de măsline extravirgin
– 4 fire de ceapă verde tăiată mărunt (se lasă părțile verzi deoparte pentru garnitură)
– 2 căței de usturoi presați sau tocați
– o linguriță de boia
– o linguriță de coriandru măcinat
– jumătate de linguriță de chimion măcinat
– o jumătate de linguriță de scorțișoară
– un vârf de linguriță de fulgi de ardei roșu sau mai mult după gust
– sare și piper negru după gust
– două linguri de frunze de pătrunjel, tocate
– două linguri de coriandru verde tocat, opțional

Începeți cu ceapa caramelizată.
Curățați și tăiați ceapă în felii de maxim un cm și căliți -le cu ulei de măsline, sare și zahăr într-o tigaie mare, la foc mediu, timp de 5 minute. Amestecați des.
Adăugați apă, reduceți focul la mediu spre mic și fierbeți timp de 30-40 de minute până când lichidul dispare complet și ceapă tăiată felii este moale, strălucitoare și lipicioasă. Se amestecă din când în când.
Puneți aragazul la foc mediu spre mare și adăugați oțetul. Se amestecă timp de 3 minute, apoi se oprește focul și se lasă deoparte.

Clătiți lintea uscată și adăugați-o într-o oală cu multă apă ușor sărată.
Se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe până când se înmoaie.
Timpul de gătire variază în funcție de tipul de linte și este adesea scris pe ambalaj. Dacă nu, gustați-le după 15 minute și ajustați timpul de gătire în consecință.
Scurgeți lintea și rezervați-o.

Clătiți orezul basmati, apoi adăugați-l într-o oală cu apă clocotită ușor sărată. Pentru jumătate de cană de orez, veți avea nevoie de 3 căni de apă și jumătate de linguriță de sare.
Fierbeți ușor la foc mic timp de 8 până la 10 minute sau până când orezul este fiert.
Scurgeți orezul și pune-l deoparte.

Încingei uleiul de măsline într-o tigaie mare.
Adăugați ceapa verde tocată mărunt (doar părțile verzi deschis) și căliți 2 minute.
Adăugați usturoi presat, fulgi de ardei roșu, chimen măcinat, coriandru măcinat, scorțișoară, boia de ardei și mai căliți încă un minut.
Adăugați lintea și orezul, jumătate din ceapa caramelizată, pătrunjel și coriandru tocate, sare și piper negru .
Se amestecă și se prăjește în tigaie câteva minute până când totul este bine combinat.
Gustați și ajustați de sare și condimente.
Mujadara este un fel central superb.
Transferați-l pe un platou de servire și acoperiți cu ceapa caramelizată rămasă, puțin pătrunjel tocat și un praf de boia de ardei.
Se servește cu felii de lămâie, sos tahini sau iaurt simplu grecesc.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

(themediterraneandish-com)

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă