Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Mansaf 

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională iordaniană. Preparatul face din timpul dedicat mesei o experiență minunată, plină de arome și povești.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Mansaf 

Articol editat de Radio Resita, 17 mai 2023, 06:00

Mâncarea iordaniană se bazează în mare măsură pe ingrediente proaspete, adesea tocate mărunt. Adaugăm o doză de condimente subtile: sumac, tahini și bakleh. Se găsesc în hipermarket-uri.

Cele mai multe feluri de mâncare din carne vin cu salate care izbucnesc cu propria lor aromă, iar mesele iau de obicei prefața unui tip de autoservire.

Bucătăria iordaniană este plină de rețete delicioase, iar mansaf este în fruntea acestei liste. Mansaf este un fel de mâncare tradițional făcut prin stratificarea pâinii, orezului și bucăților fragede de miel servite împreună cu un sos special de iaurt.

Mansaf este un fel de mâncare minunat de delicios și cu un gust distinctiv.

Mâncărurile din carne și orez sunt foarte populare în Orientul Mijlociu, cum ar fi mandi, kabsa și maqluba. Mansaf este felul de mâncare național al Iordaniei. Cu toate acestea este foarte popular în toată regiunea Orientului Mijlociu și Levant. Este o masă de sărbătoare care se servește la multe adunări de familie. Astăzi vă voi spune cum l-am preparat acasă.

Rețeta

Carnea, în mod tradițional cea de miel, este gătită într-un sos de iaurt. Acest sos de neuitat se numește Jameed, care este un produs lactat fermentat realizat din lapte de oaie sau de capră. Are un gust și un miros foarte distinctiv. În Iordania, Jameed este fermentat, sărat și strecurat și apoi rulat în bile. Bilele se usucă și se întăresc. Așa conservau iordanienii laptele fără refrigerare, până când voiau să-l folosească.

Am umplut o oală adâncă cu apă, am adus-o la fierbere și am adăugat carnea. Carnea am fiert-o cinci minute, apoi am scos bucățile de carne. În aceeași oala am topit două linguri de unt clarificat în care am călit ușor ceapa. Am adăugat condimentele și carnea pe care am rumenit-o cam cinci minute.  

Se acoperă cu apă fierbinte și se aduce la fiert. Am redus focul la minim și am lăsat la fiert până când s-a gatit. Acest lucru a dura aproximativ puțin peste o oră.

Într-o altă oală am mai topit untul clarificat și apoi am adăugat orezul. Orezul se amestecă până când boabele sunt acoperite cu unt. Am pus și o jumătate de lingură de cardamon, am turnat apă fierbinte. Se acoperă și se fierbe până când este gata.

După ce s-a terminat de gătit carnea am preparat sosul Jameed.

Se face în felul următor. Într-un castron se adaugă iaurt gras și se presară amidon de porumb. Se amestecă folosind un tel. Se toarnă supă concentrată de legume și se amestecă bine. Se pune și o cană și jumătate de bulion de carne.

Într-o oală la foc mediu se topește unt clarificat, apoi se călește usturoiul pentru 30 de secunde. Se toarnă amestecul Jameed, se amestecă bine și se aduce la fierbere.

Am adăugat carnea. Se asezonează cu sare și piper după gust și mai rămâne pe foc mediu spre mic zece minute. Într-un platou mare se așează pâinea. Deasupra se toarnă sos Jameed și se întinde orezul. Peste orez se pune carnea de miel, iar deasupra ei puțin sos Jameed și pătrunjel tocat.

Poftă bună și să gătiți cu dragoste! (Daniel Babun)

(insidethetravellab-com, amiraspantry-com)

Foto: wikipedia

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton