Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Machboos Laham

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune în Kuweit.
Bucătăria kuweitiană este o fuziune de bucătării arabe, iraniene, indiene și cu ceva influențe mediteraneene. Bucătăria Kuweitului face parte din bucătăria arabiei de est. Un fel de mâncare tipc este machboos, un fel de mâncare pe bază de orez basmati, preparat cu condimente și pui sau carne de oaie. Pâinea tradițională din Kuweit se numește khubz. Este o pâine mare, plată, coaptă într-un cuptor special și este adesea acoperită cu semințe de susan.
Fructele de mare reprezintă o parte semnificativă a dietei kuweitiene, în special peștele. Mutabaq samak, adică pește prăjit cu orez,  este un fel de mâncare națională în Kuweit.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Machboos Laham

Articol editat de Radio Resita, 2 august 2023, 07:00

Am pregătit preparatul  Machboos Laham. M-am aprovizionat cu:
– 1,5 kg de carne de miel rămasă în congelator din primăvară
– două cepe
– un baton de scorțișoară
– o linguriță boabe de piper
– jumătate de linguriță de cuișoare
– puțin praf de cardamom
– două foi de dafin
– o lingură de sare
– un sfert de linguriță de scorțișoară măcinata
– un sfert de linguriță de turmeric măcinat
– puțin ghimbir măcinat
– un sfert de linguriță de chimen măcinat
– două linguri de suc de lămâie
– o lingură de ulei
– sare și piper
Pentru prepararea orezul folosim:
– un kg de orez basmati
– două cepe
– 75 de gr de boabe de mazăre
– 75 de gr de stafide
– o lingură de ulei
– praf de scorțișoară
– jumătate de linguriță de sare
– jumătate de linguriță de zahar
– cuișoare și piper negru după gust.
Punem stafidele la hidratat. Tăiem carnea de miel în cuburi. Într-o cratiță mare, punem apa, carnea, toate condimentele întregi, sare și  ceapa tăiată în sferturi și la fiert cu ea. Îndepărtăm spuma, acoperim cu un capac, dăm focul la mediu spre mic și lăsăm la fiert o oră și jumătate.
Într-o cratiță mică punem mazărea, acoperim cu apă și adăugăm o linguriță de sare. La foc mediu spre mare se aduce la fierbere. Acoperim oala, reducem focul la mic și gătim cam 20 de minute, până când mazărea este fragedă. O scurgem și o lăsăm deoparte.
Tăiem cealaltă ceapă rămasă și o călim în ulei, până când se înmoaie și se rumenește ușor. Reducem căldura la mic. Adăugăm mazărea fiartă și stafidele scurse. Punem scorțișoară, sare, zahăr și piper negru. Continuăm să gătim încă 3-4 minute până când totul este bine combinat. Luăm de pe foc și lăsăm deoparte.
După 90 de minute scurgem bucățile de miel printr-o strecurătoare aflată deasupra unui castron. Păstrăm bulionul și aruncați condimentele întregi.
Acum amestecăm toate condimentele măcinate. Gustați carnea pentru a vedea dacă are nevoie de mai multă sare. Presărăm ingredientele măcinate peste cuburile de carne și amestecăm pentru ca fiecare bucată să fie condimentată. Aranjăm carnea pe o tavă pentru cuptor.
Amestecăm  două linguri de suc de lamaie, o lingură de ulei și o lingură de bulion de carne. Stropim peste carne, acoperim tava cu folie de aluminiu și introducem la cuptor pentru 15 minute.
Luăm o oală și fierbem orezul. După ce s-a gătit îl clătim până ce apa curge limpede din orez. Acoperim cu apă și amestecăm cu o linguriță de sare.
Scurgem orezul din apă. Într-o cratiță antiaderentă punem orezul, turnăm bulion de carne cît să-l acopere de un deget. Se aduce la fierbere la foc mare, se acoperă și se reduce focul la mediu spre mic. Gătim până când orezul absoarbe tot lichidul și devine pufos, aproximativ 15-20 de minute.
Când este timpul pentru masă, punem orezul în tava de servit, deasupra carnea și peste mazărea. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano