Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Machboos Laham

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune în Kuweit.
Bucătăria kuweitiană este o fuziune de bucătării arabe, iraniene, indiene și cu ceva influențe mediteraneene. Bucătăria Kuweitului face parte din bucătăria arabiei de est. Un fel de mâncare tipc este machboos, un fel de mâncare pe bază de orez basmati, preparat cu condimente și pui sau carne de oaie. Pâinea tradițională din Kuweit se numește khubz. Este o pâine mare, plată, coaptă într-un cuptor special și este adesea acoperită cu semințe de susan.
Fructele de mare reprezintă o parte semnificativă a dietei kuweitiene, în special peștele. Mutabaq samak, adică pește prăjit cu orez,  este un fel de mâncare națională în Kuweit.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Machboos Laham

Articol editat de Radio Resita, 2 august 2023, 07:00

Am pregătit preparatul  Machboos Laham. M-am aprovizionat cu:
– 1,5 kg de carne de miel rămasă în congelator din primăvară
– două cepe
– un baton de scorțișoară
– o linguriță boabe de piper
– jumătate de linguriță de cuișoare
– puțin praf de cardamom
– două foi de dafin
– o lingură de sare
– un sfert de linguriță de scorțișoară măcinata
– un sfert de linguriță de turmeric măcinat
– puțin ghimbir măcinat
– un sfert de linguriță de chimen măcinat
– două linguri de suc de lămâie
– o lingură de ulei
– sare și piper
Pentru prepararea orezul folosim:
– un kg de orez basmati
– două cepe
– 75 de gr de boabe de mazăre
– 75 de gr de stafide
– o lingură de ulei
– praf de scorțișoară
– jumătate de linguriță de sare
– jumătate de linguriță de zahar
– cuișoare și piper negru după gust.
Punem stafidele la hidratat. Tăiem carnea de miel în cuburi. Într-o cratiță mare, punem apa, carnea, toate condimentele întregi, sare și  ceapa tăiată în sferturi și la fiert cu ea. Îndepărtăm spuma, acoperim cu un capac, dăm focul la mediu spre mic și lăsăm la fiert o oră și jumătate.
Într-o cratiță mică punem mazărea, acoperim cu apă și adăugăm o linguriță de sare. La foc mediu spre mare se aduce la fierbere. Acoperim oala, reducem focul la mic și gătim cam 20 de minute, până când mazărea este fragedă. O scurgem și o lăsăm deoparte.
Tăiem cealaltă ceapă rămasă și o călim în ulei, până când se înmoaie și se rumenește ușor. Reducem căldura la mic. Adăugăm mazărea fiartă și stafidele scurse. Punem scorțișoară, sare, zahăr și piper negru. Continuăm să gătim încă 3-4 minute până când totul este bine combinat. Luăm de pe foc și lăsăm deoparte.
După 90 de minute scurgem bucățile de miel printr-o strecurătoare aflată deasupra unui castron. Păstrăm bulionul și aruncați condimentele întregi.
Acum amestecăm toate condimentele măcinate. Gustați carnea pentru a vedea dacă are nevoie de mai multă sare. Presărăm ingredientele măcinate peste cuburile de carne și amestecăm pentru ca fiecare bucată să fie condimentată. Aranjăm carnea pe o tavă pentru cuptor.
Amestecăm  două linguri de suc de lamaie, o lingură de ulei și o lingură de bulion de carne. Stropim peste carne, acoperim tava cu folie de aluminiu și introducem la cuptor pentru 15 minute.
Luăm o oală și fierbem orezul. După ce s-a gătit îl clătim până ce apa curge limpede din orez. Acoperim cu apă și amestecăm cu o linguriță de sare.
Scurgem orezul din apă. Într-o cratiță antiaderentă punem orezul, turnăm bulion de carne cît să-l acopere de un deget. Se aduce la fierbere la foc mare, se acoperă și se reduce focul la mediu spre mic. Gătim până când orezul absoarbe tot lichidul și devine pufos, aproximativ 15-20 de minute.
Când este timpul pentru masă, punem orezul în tava de servit, deasupra carnea și peste mazărea. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine