Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Clatite cu spanac

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să gustăm un preparat din Anatolia Centrală. Ce vă spun în continuare, e drept puțin, este considerat ceva magnific și a fost prezent pe mese de secole, Manti. Este un preparat asemănător cu ravioli.  Aventura lui Manti care ajunge în Anatolia s-a născut de fapt în Asia Centrală. Manti a fost adus în Anatolia de călăreții mongoli nomazi în secolul al XIII-lea. Este o armonie perfectă de aluat, carne tocată și iaurt. Nu ar fi greșit să spun că este unul dintre cele mai populare gusturi din bucătăria turcească. Familiile din Anatolia se adună pentru a pregăti această masă, rulează aluatul împreună și îl umplu cu mâinile pe rând. Această mod de pregătire, care are nevoie de mâini pricepute, aduce oamenii împreună de aproximativ 1000 de ani. Deci, ce este manti? Este un fel de ravioli făcut prin punerea în bucăți mici de aluat carne tocată amestecată cu diverse condimente și fierberea acestora în apă. În unele locuri întâi se prăjește și apoi se fierbe Manti care își ia numele de la cuvântul mantu, care înseamnă găluște.  Manti a fost unul dintre felurile de mâncare preferate ale sultanilor otomani. Se servește turnând unt topit cu iaurt, usturoi și ardei iute. V-am dat o idee și puteți să vă faceți Manti cu ce arome doriți.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Clatite cu spanac

Articol editat de Radio Resita, 30 august 2023, 07:00

Eu nu vă voi spune mai multe despre Manti, dar vă invit să gustați Clatite cu spanac din Anatolia Centrală. Ne trebuie:
– 5 căni de făină
– o linguriță de sare
– apă caldă

Pentru umplutura interioară luăm:
– 400 de gr de spanac
– un ou
– o linguriță de boia
– câte o linguriță și jumătate de sare și piper.
Mai rezervăm unt pentru a lubrifia partea pe care o întoarcem în timp ce gătim aluatul.
În Anatolia Centrală se face cu diverse umpluturi, cu spanac, brânză, ouă, carne tocată de miel și altele. Eu am preferat cu spanac.
Frământăm aluatul și îl lăsăm să se odihnească o jumătate de ora.
Pentru umplutura noastră spălăm și tocăm fin spanacul și îl punem în strecurătoare să se scurgă.
Spargem un ou într-un castron. Adăugăm spanacul bine scurs, sare, piper și amestecăm cu cel mai bun și complex instrument din bucătărie, mâinile noastre.
Rupem bucăți de mărimea unei mandarine, înfăinăm blatul de întins și facem cercuri subțiri de aluat. Punem o tigaie cu fund gros pe foc, turnăm ulei și lăsăm la încins. Așezăm, să spun așa, mortarul de ou și spanac în mijlocul acestor clătite din Anatolia Centrală. Sigilăm marginile aluatului și îl punem
în tigaia noastră frumos încălzită. Gătim până prinde o crustă aurie după care întoarcem invers. Ungem cu unt partea întoarsă. Când s-a prăjit și pe cealaltă parte luăm clătita și o așezăm într-un recipient tapetat cu hîrtie absorbantă. Continuăm până se epuizează tot aluatul. Se consumă calde cu ayran rece. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco