Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Clatite cu spanac

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să gustăm un preparat din Anatolia Centrală. Ce vă spun în continuare, e drept puțin, este considerat ceva magnific și a fost prezent pe mese de secole, Manti. Este un preparat asemănător cu ravioli.  Aventura lui Manti care ajunge în Anatolia s-a născut de fapt în Asia Centrală. Manti a fost adus în Anatolia de călăreții mongoli nomazi în secolul al XIII-lea. Este o armonie perfectă de aluat, carne tocată și iaurt. Nu ar fi greșit să spun că este unul dintre cele mai populare gusturi din bucătăria turcească. Familiile din Anatolia se adună pentru a pregăti această masă, rulează aluatul împreună și îl umplu cu mâinile pe rând. Această mod de pregătire, care are nevoie de mâini pricepute, aduce oamenii împreună de aproximativ 1000 de ani. Deci, ce este manti? Este un fel de ravioli făcut prin punerea în bucăți mici de aluat carne tocată amestecată cu diverse condimente și fierberea acestora în apă. În unele locuri întâi se prăjește și apoi se fierbe Manti care își ia numele de la cuvântul mantu, care înseamnă găluște.  Manti a fost unul dintre felurile de mâncare preferate ale sultanilor otomani. Se servește turnând unt topit cu iaurt, usturoi și ardei iute. V-am dat o idee și puteți să vă faceți Manti cu ce arome doriți.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Clatite cu spanac

Articol editat de Radio Resita, 30 august 2023, 07:00

Eu nu vă voi spune mai multe despre Manti, dar vă invit să gustați Clatite cu spanac din Anatolia Centrală. Ne trebuie:
– 5 căni de făină
– o linguriță de sare
– apă caldă

Pentru umplutura interioară luăm:
– 400 de gr de spanac
– un ou
– o linguriță de boia
– câte o linguriță și jumătate de sare și piper.
Mai rezervăm unt pentru a lubrifia partea pe care o întoarcem în timp ce gătim aluatul.
În Anatolia Centrală se face cu diverse umpluturi, cu spanac, brânză, ouă, carne tocată de miel și altele. Eu am preferat cu spanac.
Frământăm aluatul și îl lăsăm să se odihnească o jumătate de ora.
Pentru umplutura noastră spălăm și tocăm fin spanacul și îl punem în strecurătoare să se scurgă.
Spargem un ou într-un castron. Adăugăm spanacul bine scurs, sare, piper și amestecăm cu cel mai bun și complex instrument din bucătărie, mâinile noastre.
Rupem bucăți de mărimea unei mandarine, înfăinăm blatul de întins și facem cercuri subțiri de aluat. Punem o tigaie cu fund gros pe foc, turnăm ulei și lăsăm la încins. Așezăm, să spun așa, mortarul de ou și spanac în mijlocul acestor clătite din Anatolia Centrală. Sigilăm marginile aluatului și îl punem
în tigaia noastră frumos încălzită. Gătim până prinde o crustă aurie după care întoarcem invers. Ungem cu unt partea întoarsă. Când s-a prăjit și pe cealaltă parte luăm clătita și o așezăm într-un recipient tapetat cu hîrtie absorbantă. Continuăm până se epuizează tot aluatul. Se consumă calde cu ayran rece. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe