Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Articol editat de Radio Resita, 16 octombrie 2024, 07:05

Cu ouă turcești, Cilbir, vă invit să vă delectați.
Aceste ouă turcești au fost o surpriză delicioasă când le-am preparat. Am făcut ouă în multe feluri așa că vă puteți imagina încântarea mea de a găsi o nouă modalitate de a pregăti ouăle. Nu m-aș fi gândit niciodată să asortez iaurtul cu ouă poșate, unt picant și ardei roșu, până nu am descoperit această rețetă.

Ingrediente cu care se lucrează:

Pentru iaurt tartinabil:
– o cană de iaurt turcesc sau grecesc, la temperatura camerei
– un cățel de usturoi
– piper negru proaspăt măcinat și sare după gust (opțional)
– un praf de piper Cayenne
– două linguri bune de mărar proaspăt tocat mărunt sau după gust

Pentru unt de Alep:
– jumătate de pachet de unt nesărat
– o lingură de fulgi de ardei de Alep sau alt soi de ardei iute
– jumătate de linguriță de boia afumată
– o linguriță de chimen măcinat.

Pentru ulei de Jalapeno (opțional):
– o lingură de pătrunjel proaspăt tocat
– o alta de ardei Jalapeno tăiat cubulețe
– două linguri de ulei de măsline
– un praf de sare.

Ouă poșate se procesează cu :
– o lingură de oțet alb sau cât este nevoie
– un praf de sare de mare
– 4 ouă mari.

Pentru a face iaurt tartinabil procedați în felul următor:
Puneți iaurtul într-un castron mediu, radeți usturoi și amestecați pentru a se combina. Asezonați cu piper negru, sare și piper Cayenne. Adăugați mărarul și amestecați bine. Lăsați deoparte la temperatura camerei.

Pentru prepara unt de Alep, topiți untul într-o cratiță la foc mediu și încălziți până când bulele încep să se spargă. Adăugați fulgi de Chili, boia de ardei și chimen. Se amestecă până când culoarea este uniformă. Opriți focul și lăsăți condimentele să se infuzeze.

Pentru a procesa ulei de Jalapeno măcinați pătrunjelul și Jalapeno împreună într-un mojar. Stropiți cu ulei de măsline și asezonați cu sare. Se amestecă pentru a se combina.

Acum urmează ouăle poșate. Umpleți o cratiță de 2 până la 3 litri de apă și aduceți la fierbere. Reduceți căldura la mediu spre mic, adăugați oțet și păstrați apa la fiert ușor. Spargeți un ou într-un castron mic, apoi introduceți ușor oul în apă țînând bolul chiar deasupra suprafeței apei. Repetați cu ouăle rămase. Gătiți până când albușurile sunt tari și gălbenușurile s-au îngroșat, dar nu sunt întărite, până în 3 minute. Scoateți cu o paletă strecurător, uscați pe un prosop de bucătărie și așezați-le pe o farfurie caldă.

Puneți amestecul de iaurt pe farfurii de servire. Folosiți dosul unei linguri pentru a întinde iaurtul. Stropiți cu puțin ulei de Jalapeno. Acoperiți ouăle cu până la două linguri de unt de Alep. Presărați sare de mare deasupra.
Ouăle ochi vor funcționa și în această rețetă, dacă preferați. Serviți cu pâine prăjită.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean