Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit în bucătăria din Iordania.

Rețetă din Orientul Mijlociu

Articol editat de Valentina Adam, 25 octombrie 2023, 06:00

Cu locația sa strategică în Orientul Mijlociu, Iordania s-a aflat de secole la răscrucea drumurilor. De-a lungul istoriei, armenii, sirienii, palestinienii, beduinii nomazi din Peninsula Arabică și chiar misterioșii nabateeni au țesut o tapiserie bogată de culturi care se reflectă în bucătăria iordaniană. Explorarea mâncărurilor pe care o oferă Iordania, o țară  extrem de ospitalieră, este o oportunitate nu numai de a gusta aromele diverse, ci și de a înțelege istoria și locul Iordaniei în regiune. De la bucătăria levantină din nord, cu produse esențiale, cum ar fi maqlubah (orez și pui înăbușit sau miel) până la mâncărurile beduine din sud, cum ar fi mansaf (un platou de orez și miel gătite în iaurt) și zarb (carne la grătar prăjită într-o groapă), sunt preparatele care nu trebuie ratate.

Mâncarea populară iordaniană locală este formată din orez, iaurt, miel, măsline și o gamă largă de ierburi și condimente. Produsele de patiserie coapte sunt foarte populare în Iordania, în special mâncărurile dulci, cum ar fi baklava. Deoarece Iordania este poziționată în Levant, are multe influențe și din mâncărurile nord-africane, persane și mediteraneene. De la cine savuroase și delicioase la deserturi, există o mulțime de opțiuni alimentare pentru toate papilele gustative. La majoritatea restaurantelor din Iordania, este posibil ca vizitatorii să găsească un număr mare de preparate mezze. Acest stil de a mânca este popular în Iordania și constă în aperitive calde și aperitive reci. O cină mezze este o modalitate excelentă de a gusta mâncarea populară iordaniană.

Rețeta de astăzi are în centrul ei carnea de pui.

Folosim:
– 4 bucăți de piept de pui
– câte o linguriță de scorțișoară, chimen, coriandru, boia și piper negru
– două foi de dafin
– o jumătate de ceapă
– ulei de măsline și sare.

Într-un robot de bucătărie amestecăm condimentele, foile de dafin și ceapa. Frunza de dafin trebuie să se descompună complet. Rezultatul va fi o pastă minunată. Pentru mai multă bogăție turnați și puțin ulei de măsline. Este aproape o cerință pentru carnea albă. Ungem bucățile de carne și le lăsăm la marinat cam trei ore.
După aceea o gătim la foc mediu spre mare până când este gata.

Rezultatul final? Un piept de pui bogat în arome care surprind spiritul gastronomic al Iordaniei. Se servește cu legume proaspete.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Daniel Babun
(afar.com;touristjordan.comglobaltableadventure.com)

Pui piccata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 7 septembrie 2024, 09:56

Pui piccata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui piccata
Friptură cu sos cremă de ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 2 septembrie 2024, 08:32

Friptură cu sos cremă de ceapă

 În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Irlanda a devenit remarcată ca o...

Friptură cu sos cremă de ceapă
Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 26 august 2024, 09:30

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent. Muntenegru este o destinație uluitoare...

 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 25 august 2024, 10:00

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Cotlete de porc Al Pastor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor