Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit în bucătăria din Iordania.

Rețetă din Orientul Mijlociu

Articol editat de Valentina Adam, 25 octombrie 2023, 06:00

Cu locația sa strategică în Orientul Mijlociu, Iordania s-a aflat de secole la răscrucea drumurilor. De-a lungul istoriei, armenii, sirienii, palestinienii, beduinii nomazi din Peninsula Arabică și chiar misterioșii nabateeni au țesut o tapiserie bogată de culturi care se reflectă în bucătăria iordaniană. Explorarea mâncărurilor pe care o oferă Iordania, o țară  extrem de ospitalieră, este o oportunitate nu numai de a gusta aromele diverse, ci și de a înțelege istoria și locul Iordaniei în regiune. De la bucătăria levantină din nord, cu produse esențiale, cum ar fi maqlubah (orez și pui înăbușit sau miel) până la mâncărurile beduine din sud, cum ar fi mansaf (un platou de orez și miel gătite în iaurt) și zarb (carne la grătar prăjită într-o groapă), sunt preparatele care nu trebuie ratate.

Mâncarea populară iordaniană locală este formată din orez, iaurt, miel, măsline și o gamă largă de ierburi și condimente. Produsele de patiserie coapte sunt foarte populare în Iordania, în special mâncărurile dulci, cum ar fi baklava. Deoarece Iordania este poziționată în Levant, are multe influențe și din mâncărurile nord-africane, persane și mediteraneene. De la cine savuroase și delicioase la deserturi, există o mulțime de opțiuni alimentare pentru toate papilele gustative. La majoritatea restaurantelor din Iordania, este posibil ca vizitatorii să găsească un număr mare de preparate mezze. Acest stil de a mânca este popular în Iordania și constă în aperitive calde și aperitive reci. O cină mezze este o modalitate excelentă de a gusta mâncarea populară iordaniană.

Rețeta de astăzi are în centrul ei carnea de pui.

Folosim:
– 4 bucăți de piept de pui
– câte o linguriță de scorțișoară, chimen, coriandru, boia și piper negru
– două foi de dafin
– o jumătate de ceapă
– ulei de măsline și sare.

Într-un robot de bucătărie amestecăm condimentele, foile de dafin și ceapa. Frunza de dafin trebuie să se descompună complet. Rezultatul va fi o pastă minunată. Pentru mai multă bogăție turnați și puțin ulei de măsline. Este aproape o cerință pentru carnea albă. Ungem bucățile de carne și le lăsăm la marinat cam trei ore.
După aceea o gătim la foc mediu spre mare până când este gata.

Rezultatul final? Un piept de pui bogat în arome care surprind spiritul gastronomic al Iordaniei. Se servește cu legume proaspete.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Daniel Babun
(afar.com;touristjordan.comglobaltableadventure.com)

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito