Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit în bucătăria din Iordania.

Rețetă din Orientul Mijlociu

Articol editat de Valentina Adam, 25 octombrie 2023, 06:00

Cu locația sa strategică în Orientul Mijlociu, Iordania s-a aflat de secole la răscrucea drumurilor. De-a lungul istoriei, armenii, sirienii, palestinienii, beduinii nomazi din Peninsula Arabică și chiar misterioșii nabateeni au țesut o tapiserie bogată de culturi care se reflectă în bucătăria iordaniană. Explorarea mâncărurilor pe care o oferă Iordania, o țară  extrem de ospitalieră, este o oportunitate nu numai de a gusta aromele diverse, ci și de a înțelege istoria și locul Iordaniei în regiune. De la bucătăria levantină din nord, cu produse esențiale, cum ar fi maqlubah (orez și pui înăbușit sau miel) până la mâncărurile beduine din sud, cum ar fi mansaf (un platou de orez și miel gătite în iaurt) și zarb (carne la grătar prăjită într-o groapă), sunt preparatele care nu trebuie ratate.

Mâncarea populară iordaniană locală este formată din orez, iaurt, miel, măsline și o gamă largă de ierburi și condimente. Produsele de patiserie coapte sunt foarte populare în Iordania, în special mâncărurile dulci, cum ar fi baklava. Deoarece Iordania este poziționată în Levant, are multe influențe și din mâncărurile nord-africane, persane și mediteraneene. De la cine savuroase și delicioase la deserturi, există o mulțime de opțiuni alimentare pentru toate papilele gustative. La majoritatea restaurantelor din Iordania, este posibil ca vizitatorii să găsească un număr mare de preparate mezze. Acest stil de a mânca este popular în Iordania și constă în aperitive calde și aperitive reci. O cină mezze este o modalitate excelentă de a gusta mâncarea populară iordaniană.

Rețeta de astăzi are în centrul ei carnea de pui.

Folosim:
– 4 bucăți de piept de pui
– câte o linguriță de scorțișoară, chimen, coriandru, boia și piper negru
– două foi de dafin
– o jumătate de ceapă
– ulei de măsline și sare.

Într-un robot de bucătărie amestecăm condimentele, foile de dafin și ceapa. Frunza de dafin trebuie să se descompună complet. Rezultatul va fi o pastă minunată. Pentru mai multă bogăție turnați și puțin ulei de măsline. Este aproape o cerință pentru carnea albă. Ungem bucățile de carne și le lăsăm la marinat cam trei ore.
După aceea o gătim la foc mediu spre mare până când este gata.

Rezultatul final? Un piept de pui bogat în arome care surprind spiritul gastronomic al Iordaniei. Se servește cu legume proaspete.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.  

Daniel Babun
(afar.com;touristjordan.comglobaltableadventure.com)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine