Rețeta din Orientul Mijlociu
Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 12:52 / actualizat: 28 martie 2023, 15:40
Deși este considerat preparatul național al Siriei, Kibbeh nayyeh este un aperitiv popular în multe țări din Orientul Mijlociu. Așa că sunt șanse mari să se găsească în meniurile restaurantelor cu specific oriental din România.
Kibbeh sunt niște chiftele cu formă ovală din carne tocată de miel, bulgur, ceapă și condimente tradiționale, de cele mai multe ori prăjite, însă există multe variante ale acestei rețete gătite la cuptor, fierte sau chiar crude.
Avem nevoie de două sute de grame de bulgur fin, 1 kg carne slabă de miel sau de vită tocată, opțional 2 linguri de piure de ceapă, jumătate de linguriță de sare și tot atâta de amestecul de condimente Bharat. Am mai spus și în alte zile când v-am prezentat rețete din Orientul Mijlociu că baharat se face din amestecul de părți egale de boia de ardei, piper, chimen, coriandru, scorțișoară, cuișoare, cardamom, anason stelat și nucșoară.
Se spală și se scurge bulgurul și se lasă deoparte 30 de minute. Trebuie să absoarbă suficientă apă, astfel încât să fie al dente, dar nu moale. În aceasta jumătate de oră se presară peste bulgur câteva linguri de apă la fiecare 5-10 minute. Trebuie să fie doar înmuiat.
Adăugăm toate ingredientele în bulgur și amestecăm bine cu mâinile până se încorporează totul. Poate fi necesar să adăugați puțină apă dacă este foarte gros. Procesați aluatul de două ori într-o mașină de tocat carne folosind o sită medie. Daca nu mai aveți mașina manuală de tocat carne, se poate folosi un robot de bucătărie.
Este imperativ pentru acest pas să aveți totul la îndemână: aluatul, umplutura și un vas mare cu apă pentru a umezi constant mâinile. Mai întâi, modelați bile mici de aluat de mărimea și forma unui ou. Cu degetul mare de la mână facem o gaură, punem carnea tocată și închidem cavitatea cu aluat kibbeh și aplatizăm puțin. Se prăjesc până devin aurii și se servesc alături de iaurt cremos, mentă, castraveți sau semințe de rodie. Kibbehul se mai poate face, în funcție de regiune, cu cartofi, cu legume cu ciuperci. Mai există kibbeh cu carne crudă, se mai poate și fierbe sau să se pună într-o tigaie ca o plăcintă cu brânză deasupra și să se proceseze în cuptor. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)