Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu

Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.

Rețeta din Orientul Mijlociu

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 12:52 / actualizat: 28 martie 2023, 15:40

Deși este considerat preparatul național al Siriei, Kibbeh nayyeh este un aperitiv popular în multe țări din Orientul Mijlociu. Așa că sunt șanse mari să se găsească în meniurile restaurantelor cu specific oriental din România.

Kibbeh sunt niște chiftele cu formă ovală din carne tocată de miel, bulgur, ceapă și condimente tradiționale, de cele mai multe ori prăjite, însă există multe variante ale acestei rețete gătite la cuptor, fierte sau chiar crude. 

Avem nevoie de două sute de grame de bulgur fin, 1 kg carne slabă de miel sau de vită tocată, opțional 2 linguri de piure de ceapă, jumătate de linguriță de sare și tot atâta de amestecul de condimente Bharat. Am mai spus și în alte zile când v-am prezentat rețete din Orientul Mijlociu că baharat se face din amestecul de părți egale de boia de ardei, piper, chimen, coriandru, scorțișoară, cuișoare, cardamom, anason stelat și nucșoară.

Se spală și se scurge bulgurul și se lasă deoparte 30 de minute. Trebuie să absoarbă suficientă apă, astfel încât să fie al dente, dar nu moale. În aceasta jumătate de oră se presară peste bulgur câteva linguri de apă la fiecare 5-10 minute. Trebuie să fie doar înmuiat.

Adăugăm toate ingredientele în bulgur și amestecăm bine cu mâinile până se încorporează totul. Poate fi necesar să adăugați puțină apă dacă este foarte gros. Procesați aluatul de două ori într-o mașină de tocat carne folosind o sită medie. Daca nu mai aveți mașina manuală de tocat carne, se poate folosi un robot de bucătărie.

Este imperativ pentru acest pas să aveți totul la îndemână: aluatul, umplutura și un vas mare cu apă pentru a umezi constant mâinile. Mai întâi, modelați bile mici de aluat de mărimea și forma unui ou. Cu degetul mare de la mână facem o gaură, punem carnea tocată și închidem cavitatea cu aluat kibbeh și aplatizăm puțin. Se prăjesc până devin aurii și se servesc alături de iaurt cremos, mentă, castraveți sau semințe de rodie. Kibbehul se mai poate face, în funcție de regiune, cu cartofi, cu legume cu ciuperci. Mai există kibbeh cu carne crudă, se mai poate și fierbe sau să se pună într-o tigaie ca o plăcintă cu brânză deasupra și să se proceseze în cuptor. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean