Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Tocană de cap de porc

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic o câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria din Honduras. Gastronomia acestei țări are o varietate constituită din elemente precolumbiene, spaniole, creole și arome africane. Una dintre marile caracteristici ale bucătăriei din Honduras este pregătiriea alimentelor, care o deosebește de alte țări din America Latină. În vremurile precolumbiene, bucătăria folosea ca ingrediente de bază carnea animalelor, peștele, porumbul, dovlecei, fasole, roșii, manioc, cartofi, cartoful dulce, papaya. În prezent, multe alimente continuă să fie preparate cu aceste ingrediente, cum ar fi burritos, floricele de porumb, tamales, chili și băuturi precum ciocolată, pinol și atole. Mai târziu, odată cu cucerirea spaniolă, în dieta hondurienilor au apărut fructele și legumele. Cafeaua a devenit băutura aromată care nu poate lipsi de la micul dejun și cină.  Hondurasul are arome particulare în fiecare dintre regiunile sale, așa că putem să spunem despre gastronomia țării că este împărțită în patru zone: de nord, de centru, de sud și de vest.
Vă spun una dintre rețetele tipice din Honduras, Tocană de cap de porc. Porcul este considerat cel mai bine folosit animal, deoarece în afară de unghiile picioarelor totul se mănâncă. Pentru rețeta de astăzi trebuie să avem:
– un cap de porc,
– zece căței de usturoi
– jumătate de cană de ulei vegetal
– două cepe mari
– trei ardei iuți medii
– o cană de coriandru tocat mărunt
– patru cartofi mari tăiați cubulețe
– trei linguri de sos Worcestershire
– două linguri de muștar
– trei linguri de sos de roșii
– patru roșii tăiate cubulețe
– sucul de la două lămâi
– sare și piper în funcție de preferințe.
Punem capul de porc la fiert într-o oală cu apă cât să îl acopere complet. Adăugăm cățeii de usturoi, sare  după gust și se lasă la fiert până se înmoaie carnea. După aceea lăsăm la răcit și scoatem toată carnea de pe osul capului. Dacă a fiert complet operațiunea este foarte ușoară. Carnea se taie în bucăți potrivite.
Tăiem ceapa și ardeii iuți în cubulețe și prajim în puțin uleiul până când ceapa devine translucidă. Punem coriandrul tocat și cartofii tăiați bucățele. Mai gătim încă cinci minute, după care adăugăm carnea, sare și piper după gust și amestecăm pentru a se integra ingredientele. După trei minute plasăm în oală sosul Worcestershire, muștarul, roșiile tocate grosier și patru căni de apă. Gătim încă 15- 20 de minute cu capacul pus. La final se adaugă sucul de lămâie și se mai fierbe încă jumătate de ceas. După ce am oprit focul asezonăm cu sare și piper negru proaspăt râșnit în funcție de gust. Această delicioasă tocană de cap de porc se servește cu o garnitură de orez alb și murături asortate. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă din bucătăria americană: Tocană de cap de porc

Articol editat de Radio Resita, 18 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine