Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Marțea traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi rețete deosebit de gustoase și de apetisante. Mâncarea este o reflectare a istoriei și culturii unei țări.
Articol editat de Radio Resita, 17 decembrie 2024, 07:00 / actualizat: 18 decembrie 2024, 9:51
Deși s-au pierdut în mare parte din cauza timpului și a tendințelor, există multe feluri de mâncare mai puțin cunoscute din Maryland: tocană de stridii, supă de broasca testoasă, rață friptă.
Deoarece Maryland se mândrește cu unul dintre cele mai fertile ecosisteme din America de Nord, ingrediente precum roșiile, pawpaws cunoscute ca banana nordului, fructele de pădure sălbatice, sorgul și grăul au crescut sau au fost cultivate de mult aici.
De remarcat, în calitate de furnizor de făină al Armatei în anii 1600, Maryland a fost supranumit „coșul de pâine al Revoluției Americane.”
Maryland a fost capitala culturii de piersic și căpșuni a Americii de Nord. Tot aici înfloreau și smochinele și chiar rodiile.
Din punct de vedere al apei, Golful Chesapeake, cel mai mare estuar din America de Nord, a furnizat proteinele pentru nenumărate mese, de la crab la plăcintă cu scoici și stridii murate.
Indigenii au plantat porumb, fasole și dovleac, iar modurile lor alimentare au fost vitale pentru supraviețuire. Coloniștii britanici și-au adus înclinația pentru terci, budinci și plăcinte și le-au stabilit cu ingrediente locale, cum ar fi piersici și mere. Africanii înrobiți și descendenții lor și-au condimentat mâncărurile cu produse precum ardei, cartofi dulci, ceapă și verdeață, influențând pentru totdeauna aromele locale.
Șunca tradițională din Maryland
Se folosesc la preparare:
– un jambon mare
– două kg de varză proaspătă
– o varză kale
– 4 ceape mari și galbene
– jumătate de lingură de sare kosher
– o lingură de boabe întregi de piper negru
– o lingură de fulgi de ardei roșu
– câte o linguriță de semințe de muștar și de țelină.
Începeți prin a îndepărta osul. Clătiți șunca în apă rece și uscați-o. Puneți șunca pe o tavă și o dați cu sare.
După aceea acoperiți cu folie de plastic și o dați la frigider 5 până la 7 zile. La fiecare două zile, desfaceți șunca, scurgeți excesul de lichide, sărați și dați din nou la frigider.
Odată ce șunca este gata o scoateți din recipient și o clătiți de sare. Se pune pe o tavă curată și se usucă.
Clătiți verzele și ceapa, îndepărtați orice tulpină și tocați mărunt toate legumele. Puneți într-un bol de mixare și asezonați cu sare. Se amestecă pentru a se combina. Măcinați grosier boabe de piper, fulgi de ardei roșu, semințele de muștar și de țelină. Adăugați condimente în legume și amestecați.
Puneți șunca desfăcută pe un platou de tăiat.
Pe o suprafață de lucru curată se pune un tifon de două ori mai mare decât șunca. Puneți șunca deasupra și împachetați umplutura. Legați cu sfoară în mai multe locuri.
Umpleți o oală mare cu apă rece și aduceși-o la fiert, apoi scufundați șunca. Se fierbe timp de 15 minute pe kg sau până când temperatura internă a cărnii atinge 165 de grade. În timp ce gătiți, îndepărtați impuritățile care se ridică în vârful apei.
Luați oala de pe foc. Odată ajunsă la temperatura camerei, dați șunca la frigider în lichidul său timp de cel puțin 12 ore. Tăiați și serviți.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun
(baltimoremagazine-com)