Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi rețete deosebit de gustoase și de apetisante. Mâncarea este o reflectare a istoriei și culturii unei țări.
Articol editat de Radio Resita, 3 decembrie 2024, 09:00
Bolivia este bine cunoscută pentru gastronomia sa. Bucătăria boliviană este plină de arome bogate, mirodenii și ierburi pe care le puteți găsi doar în Bolivia.
Bucătăria are arome foarte pământești, deoarece aproape fiecare fel de mâncare constă din componentele tradiționale, cum ar fi cartofi, mote, choclo, chuño și orez. Țara este fără ieșire la mare, așa că fructele de mare nu sunt la fel de populare, dar Bolivia are multe râuri și lacuri cu pești care sunt foarte populari în bucătăria boliviană. Cel mai popular este cunoscut cu numele de „trucha” care este un păstrăv.
Salteñas este mâncarea cea mai tipică și populară din Bolivia care se gătește doar în Bolivia. Seamănă în esență cu o empanadas. Ceea ce face aceste „empanadas” speciale este bulionul care se află înăuntru.
Salteñas sunt emblematice în Bolivia, deși poartă numele orașului argentinian Salta.
După cum spune povestea, această mâncare stradală a fost inventată de Manuela Gorriti, o femeie care a devenit o figură cunoscută în politica sud-americană a secolului al XIX-lea. Ea era originară din Salta. Empanadas și-au luat numele locului ei natal, deoarece ea a vândut salteñas pentru a-și întreține familia.
Aceasta este o rețetă de salteñas cu o umplutură de carne de vită, dar salteñas pot fi făcute și cu pui sau porc. Dar indiferent de ingrediente, în comparație cu o empanada tipică, umplutura este mai lichidă.
Salteñas pot fi consumate în orice moment al zilei și sunt adesea servite cu salsa boliviană numită llajua. Sunt deosebit de populare ca o gustare la mijlocul dimineții și sunt ușor de găsit la vânzătorii ambulanți.
Asigurați-vă că le mâncați cu atenție de sus pentru a preveni vărsarea sucurilor.
Ingrediente folosite pentru umplutura:
– un kg de carne de vită tăiată în cuburi de un cm
– 2 cartofi medii
– 4 căni de supă de pui sau de vită
– două linguri de ulei vegetal
– o ceapă mare, tăiată cubulețe
– un ardei gras roșu mediu, tăiat la fel
– două linguri de pastă de aji
– câte o linguriță de chimen măcinat, boia afumată și oregano uscat
– sare și piper proaspăt măcinat
– o jumătate de cană de mazăre congelată
– 15 gr de gelatină fără aromă
– jumătate de cană de apă
– 16 măsline verzi fără sâmburi
Pentru aluat:
– 4 căni de făină universală
– 5 linguri de untură
– 4 linguri de unt nesărat
– o lingură de achiote
– o linguriță de sare
– un sfert de cană de zahăr tos
– un ou mare
– apă.
Curățați cartofii și tăiați-i cubulețe.
Într-o cratiță, aduceți supa de pui sau de vită la fiert. Adăugați cartofii și gătiți până se înmoaie. Scurgeți cartofii, rezervând bulionul și lăsăți deoparte.
Într-o tigaie mare și grea, încălziți uleiul vegetal. Se călește carnea de vită pe toate părțile. Scoateți carnea de vită din tigaie și lăsați-o deoparte. Lăsați în tigaie doar două linguri de grăsime.
Adăugați ceapa, ardeiul gras și pasta de aji în tigaie și căliți până când ceapă se înmoaie, aproximativ 4 minute.
Se presară chimenul, boia de ardei și oregano.
Adăugați carnea de vită înapoi în tigaie și gătiți în timp ce amestecați timp de 3 minute.
Adăugați bulionul rezervat (de la gătirea cartofilor) în tigaie. Se condimentează cu sare și piper după gust.
Fierbeți carnea de vită și legumele la foc mic până când carnea de vită este fragedă (aproximativ 40 de minute). Mai adăugați puțin bulion dacă este nevoie.
Se condimentează din nou cu sare și piper după gust. Amestecați cartofii și mazărea fierte și gățiți până se încălzesc.
Dizolvați gelatina în apă și se adaugă la amestecul de carne de vită. Se amestecă bine.
Se ia de pe foc și se transferă umplutură într-o tavă. Se pune la frigider până se răcește complet.
Pregățiți aluatul.
Puneți făina într-un castron mare.
Într-o cratiță mică, combinați untul, untura și achiote. Se încălzește la foc mediu până se încinge.
Adăugați amestecul de grăsime fierbinte în făină și amestecăți cu o lingură de lemn. Folosiți degetele pentru a distribui uniform grăsimea prin făină până devine sfărâmicioasă.
În aceeași cratiță mică, amestecăți zahărul și sarea în apă și încălziți până când zahărul se dizolvă, iar amestecul este fierbinte. Se pune în făină, împreună cu oul.
Se frământă amestecul până se formează un aluat omogen, adăugând puțină apă dacă aluatul pare uscat. Puneți aluatul deoparte timp de cel puțin 30 de minute până într-o oră.
Împărțiți aluatul în bile de dimensiunea unei mingi de golf. Aplatizați fiecare bilă și lăsăți să se odihnească timp de 5 minute.
Cu un sucitor, rulați fiecare rundă de aluat într-o formă ovală mai mare.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade.
Puneți două linguri de umplutură răcită în mijlocul fiecărui aluat și adăugați o măslină. Îndoiți aluatul în jumătate peste umplutură, prindeți și răsuciți marginile împreună pentru a sigila aluatul și pentru a crea un aspect împletit.
Puneți salteñas pe o foaie de copt și coaceți până când devin maro auriu.
Lăsăți să se odihnească și să se răcească suficient pentru a fi manipulat.
Dacă doriți o crustă mai strălucitoare, ungeți cu un amestec de gălbenuș de ou și două linguri de lapte pe fiecare salteñas.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun
(home-adelphi-edu; thespruceeats.com)