Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pupusas de Queso se numește preparatul El Salvadorian descoperit recent și pe care doresc să vi-l prezint și dumneavoastră.

Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso

Articol editat de Valentina Adam, 25 aprilie 2023, 11:22

Crocante la exterior, moi și cremoase la interior, pupusas de queso sunt tortilla din făină de porumb cu umplutură în El Salvador și Honduras. Pupusas este felul de mâncare național din El Salvador. Pupusas-ul își are originea în El Salvador probabil cu 2.000 de ani în urmă. Nu există o explicație clară pentru originea cuvântului. Este posibil ca acest cuvânt să provină din verbul „pupusawa” care înseamnă „a umfla”.

În aprilie 2005, Adunarea Legislativă din Salvador a declarat pupusas ca fel de mâncare națională și fiecare a doua duminică a lunii noiembrie este dedicată preparatului.

Cel mai frecvent pupusas sunt umplute cu brânză, dar pot fi  și cu carne sau fasole sau o combinație a acestora.

Brânza care este folosită cel mai frecvent este o brânză moale și proaspătă numită quesillo. Cum nu o să o găsiți pe la noi o puteți înlocui cu succes cu mozzarella.

Chicharrone sau fasolea sunt, de asemenea, umpluturi foarte frecvente. Chicharrone sunt un fel de jumări din piept de porc fără os care se fierb 30 de minute, se lasă să se scurgă și să se răcească, apoi se pun la prăjit. Cu toate acestea mai sunt și alte umpluturi, să le spun locale.

Să ne apucăm de treabă și să preparăm Pupusas de Queso.

Amestecăm mălaiul măcinat fin și sarea într-un castron. Adăugăm apă fierbinte și amestecăm până când toată masa  este umezită și se formează un aluat pufos. Acoperiți și lăsați să stea 15 minute.

Scufundați-vă palmele în puțină apă pentru a nu se lipi de mâini și pentru a ajuta la hidratarea aluatul dacă se sfărâmă pe măsură ce îl modelați, adică este prea uscat. Luați aproximativ 2 linguri de aluat și formați o minge. Face-ți o adâncitură în bila de cocă de mălai cu degetele mari. Umpleți-o cu 2-3 linguri de brânză. Rupeți încă puțin aluat, îl aplatizați cât este necesar pentru a acoperi gaura și sigilați umplutura în bila de aluat.

Repetați operația cu coca rămasă și păstrați bilele umplute pe masă sub un prosop umed până s-a terminat tot aluatul.

Preîncălzim o tigaie la foc mediu și cu puțin ulei.

Apăsăm între palme o bilă umplută, astfel încât să arate un langoș mai mic, să aibe o grosime de 1,5 cm și diametrul de 8- 10 cm.

Punem pupusas în tigaia fierbinte și gătim până devine ușor aurie, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.

Repetăm operațiile cu pupusas rămase, adăugând ulei în tigaie după cum este necesar pentru a menține crusta frumoasă și uniform aurie.

Pupusele sunt cel mai bine servite imediat după preparare, cât sunt încă calde și crocante. În El Salvador, pupusas sunt servite în mod obișnuit acoperite cu o salată de varză crocantă, murată, numită Curdito sau cu salsa roșie ușoară.

Dacă vă rămân pupusas nemâncate, păstrați-le într-un recipient închis etanș în frigider și reîncălziți-le în cuptor  până redevin crocante și încălzite. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine