Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso
În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pupusas de Queso se numește preparatul El Salvadorian descoperit recent și pe care doresc să vi-l prezint și dumneavoastră.
![Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso](https://www.radioresita.ro/wp-content/uploads/2023/04/239-image_web-600x479.jpg)
Articol editat de Valentina Adam, 25 aprilie 2023, 11:22
Crocante la exterior, moi și cremoase la interior, pupusas de queso sunt tortilla din făină de porumb cu umplutură în El Salvador și Honduras. Pupusas este felul de mâncare național din El Salvador. Pupusas-ul își are originea în El Salvador probabil cu 2.000 de ani în urmă. Nu există o explicație clară pentru originea cuvântului. Este posibil ca acest cuvânt să provină din verbul „pupusawa” care înseamnă „a umfla”.
În aprilie 2005, Adunarea Legislativă din Salvador a declarat pupusas ca fel de mâncare națională și fiecare a doua duminică a lunii noiembrie este dedicată preparatului.
Cel mai frecvent pupusas sunt umplute cu brânză, dar pot fi și cu carne sau fasole sau o combinație a acestora.
Brânza care este folosită cel mai frecvent este o brânză moale și proaspătă numită quesillo. Cum nu o să o găsiți pe la noi o puteți înlocui cu succes cu mozzarella.
Chicharrone sau fasolea sunt, de asemenea, umpluturi foarte frecvente. Chicharrone sunt un fel de jumări din piept de porc fără os care se fierb 30 de minute, se lasă să se scurgă și să se răcească, apoi se pun la prăjit. Cu toate acestea mai sunt și alte umpluturi, să le spun locale.
Să ne apucăm de treabă și să preparăm Pupusas de Queso.
Amestecăm mălaiul măcinat fin și sarea într-un castron. Adăugăm apă fierbinte și amestecăm până când toată masa este umezită și se formează un aluat pufos. Acoperiți și lăsați să stea 15 minute.
Scufundați-vă palmele în puțină apă pentru a nu se lipi de mâini și pentru a ajuta la hidratarea aluatul dacă se sfărâmă pe măsură ce îl modelați, adică este prea uscat. Luați aproximativ 2 linguri de aluat și formați o minge. Face-ți o adâncitură în bila de cocă de mălai cu degetele mari. Umpleți-o cu 2-3 linguri de brânză. Rupeți încă puțin aluat, îl aplatizați cât este necesar pentru a acoperi gaura și sigilați umplutura în bila de aluat.
Repetați operația cu coca rămasă și păstrați bilele umplute pe masă sub un prosop umed până s-a terminat tot aluatul.
Preîncălzim o tigaie la foc mediu și cu puțin ulei.
Apăsăm între palme o bilă umplută, astfel încât să arate un langoș mai mic, să aibe o grosime de 1,5 cm și diametrul de 8- 10 cm.
Punem pupusas în tigaia fierbinte și gătim până devine ușor aurie, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.
Repetăm operațiile cu pupusas rămase, adăugând ulei în tigaie după cum este necesar pentru a menține crusta frumoasă și uniform aurie.
Pupusele sunt cel mai bine servite imediat după preparare, cât sunt încă calde și crocante. În El Salvador, pupusas sunt servite în mod obișnuit acoperite cu o salată de varză crocantă, murată, numită Curdito sau cu salsa roșie ușoară.
Dacă vă rămân pupusas nemâncate, păstrați-le într-un recipient închis etanș în frigider și reîncălziți-le în cuptor până redevin crocante și încălzite. Poftă bună și gătiți cu dragoste.
(Daniel Babun)