Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pupusas de Queso se numește preparatul El Salvadorian descoperit recent și pe care doresc să vi-l prezint și dumneavoastră.

Rețetă din bucătăria americană: Pupusas de Queso

Articol editat de Valentina Adam, 25 aprilie 2023, 11:22

Crocante la exterior, moi și cremoase la interior, pupusas de queso sunt tortilla din făină de porumb cu umplutură în El Salvador și Honduras. Pupusas este felul de mâncare național din El Salvador. Pupusas-ul își are originea în El Salvador probabil cu 2.000 de ani în urmă. Nu există o explicație clară pentru originea cuvântului. Este posibil ca acest cuvânt să provină din verbul „pupusawa” care înseamnă „a umfla”.

În aprilie 2005, Adunarea Legislativă din Salvador a declarat pupusas ca fel de mâncare națională și fiecare a doua duminică a lunii noiembrie este dedicată preparatului.

Cel mai frecvent pupusas sunt umplute cu brânză, dar pot fi  și cu carne sau fasole sau o combinație a acestora.

Brânza care este folosită cel mai frecvent este o brânză moale și proaspătă numită quesillo. Cum nu o să o găsiți pe la noi o puteți înlocui cu succes cu mozzarella.

Chicharrone sau fasolea sunt, de asemenea, umpluturi foarte frecvente. Chicharrone sunt un fel de jumări din piept de porc fără os care se fierb 30 de minute, se lasă să se scurgă și să se răcească, apoi se pun la prăjit. Cu toate acestea mai sunt și alte umpluturi, să le spun locale.

Să ne apucăm de treabă și să preparăm Pupusas de Queso.

Amestecăm mălaiul măcinat fin și sarea într-un castron. Adăugăm apă fierbinte și amestecăm până când toată masa  este umezită și se formează un aluat pufos. Acoperiți și lăsați să stea 15 minute.

Scufundați-vă palmele în puțină apă pentru a nu se lipi de mâini și pentru a ajuta la hidratarea aluatul dacă se sfărâmă pe măsură ce îl modelați, adică este prea uscat. Luați aproximativ 2 linguri de aluat și formați o minge. Face-ți o adâncitură în bila de cocă de mălai cu degetele mari. Umpleți-o cu 2-3 linguri de brânză. Rupeți încă puțin aluat, îl aplatizați cât este necesar pentru a acoperi gaura și sigilați umplutura în bila de aluat.

Repetați operația cu coca rămasă și păstrați bilele umplute pe masă sub un prosop umed până s-a terminat tot aluatul.

Preîncălzim o tigaie la foc mediu și cu puțin ulei.

Apăsăm între palme o bilă umplută, astfel încât să arate un langoș mai mic, să aibe o grosime de 1,5 cm și diametrul de 8- 10 cm.

Punem pupusas în tigaia fierbinte și gătim până devine ușor aurie, aproximativ 3 minute pe fiecare parte.

Repetăm operațiile cu pupusas rămase, adăugând ulei în tigaie după cum este necesar pentru a menține crusta frumoasă și uniform aurie.

Pupusele sunt cel mai bine servite imediat după preparare, cât sunt încă calde și crocante. În El Salvador, pupusas sunt servite în mod obișnuit acoperite cu o salată de varză crocantă, murată, numită Curdito sau cu salsa roșie ușoară.

Dacă vă rămân pupusas nemâncate, păstrați-le într-un recipient închis etanș în frigider și reîncălziți-le în cuptor  până redevin crocante și încălzite. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă