Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Pui Vezuvio

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria statului american Illinois. Acesta este cunoscut pentru cultura sa alimentară diversă și dinamică, cu o gamă largă de tradiții și influențe culinare din întreaga lume. De la mâncăruri clasice americane și până la preparatele internaționale, Illinois are ceva de oferit fiecărui gurmand.
Illinois este cunoscut pentru o varietate de alimente și feluri de mâncare, dintre care multe reflectă influențele culturale diverse ale statului.

Rețetă din bucătăria americană: Pui Vezuvio

Articol editat de Radio Resita, 5 septembrie 2023, 07:00

Pui Vezuvio este propunerea pentru astăzi.
Numit după vulcanul Muntelui Vezuviu de lângă Napoli, puiul Vesuvio este o specialitate a restaurantelor italo-americane din Chicago. Mâncarea este făcută cu carne de pui cu os, cartofi, ulei de măsline, vin alb, usturoi, oregano și se termină cu mazăre verde.
Sucul de lămâie este un ingredient comun în rețetele de pui Vesuvio. În Chicago, această tehnică de gătit se aplică uneori și altor alimente, cum ar fi friptura Vesuvio, cotletele de porc Vesuvio sau chiar doar cartofilor Vesuvio.
Deși originile acestui clasic italo-american rămân necunoscute, unii speculează că puiul Vesuvio și-a primit numele după faptul că adăugarea de vin în ulei face ca felul de mâncare să fumege ca un vulcan, în timp ce alții susțin că ar fi putut fi popularizat de Vezuvio, restaurant care a funcționat în Chicago în anii 1930.


Ne trebuie:
6 pulpe de pui cu os și piele
2 cartofi mari taiați în jumătate pe lungime și apoi în sferturi
o lingură și jumătate de ulei de masline extravirgin
două linguri de unt nesărat
două cepe potrivite tăiate cubulețe
3 căței de usturoi tocați fin
o jumătate de linguriță de oregano uscat
două linguri de făină universală
o cană și jumătate de bulion de pui
jumătate de cană de vin alb sec
jumătate de cană de mazăre congelată
o lingură de suc de lămâie proaspăt stors
două linguri de frunze de pătrunjel proaspăt tocate.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Ungeți ușor o foaie de copt sau pulverizați cu spray antiaderent o tavă.
Așezați cartofii într-un singur strat în tava pregătită. Adăugați ulei de măsline și asezonați cu sare și piper, după gust. Se amestecă ușor pentru a se combina.
Puneți la cuptor și coaceți timp de 30-35 de minute sau până când cartofii devin aurii. La jumătatea timpului se amestecă în cartofi. Se lasă deoparte și se păstrează la cald.
Condimentați pulpele de pui cu sare și piper.
Topiți untul la foc mediu într-un  vas gros de fontă. Adăugați carnea de pui, cu pielea în jos și prăjiți ambele părți până se rumenesc, aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Carnea nu se pune toată odată pentru a se prăji frumos.  Scurgeți excesul de grăsime, lăsând două linguri în vas.
Dinstuiți ceapa amestecând din când în când, până devine sticloasă. Puneți usturoiul și oregano și mai gătiți încă un minut.
Presărați făina și amestecați până se rumenește ușor.
Amestecați supa de pui și vinul, turnați lichidul în oală și deglasați bucățile rumenite de pe fundul vasului. Puneți carnea în cratița de fontă și așezați în cuptor. Coaceți până când puiul este complet gătit, aproximativ 15 minute.
Se pune mazărea și sucul de lămâie și se continuă gătirea încă două minute. Asezonați cu sare și piper după gust.
Se servește imediat cu cartofi presărați cu patrunjel. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano