Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Pui bolivian picant

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria Statului Plurinațional al Boliviei.
Gastronomia  din Bolivia  a evoluat de-a lungul timpului și a fuzionat cu moștenirea culinară a nativilor și cu cea a coloniștilor spanioli, rezultând  o mare varietate de preparate rafinate. În fiecare regiune mâncărurile sunt impregnate de povești interesante. În vechile rețete boliviene există rețete fermecătoare, cum ar fi oala călugăriței, un fel principal de mâncare picantă de Crăciun, un amestec rafinat de pui, carne de vită, porc și miel însoțit de cartofi și porumb. Pe de altă parte, acest fel de mâncare face trimitere la epoca din vremea colonială în care părinții preferau să-și trimită frumoasele fiice la mănăstire decât să se căsătorească. Acest fel de mâncare spune povestea unei fete tinere care i-a cucerit pe mulți cu această mâncare, compusă din brânză, porumb, dovleac și diferite tipuri de carne. Fata oricum a ajuns la manastire.
Mâncărurile tipice din Bolivia cultivă respectul și dragostea pentru anumite ingrediente naționale. Nu pot lipsi niciodată chili-ul galben sau roșu, quinoua, brânza și vinul tarijeño de casă.
Quinoa este un aliment extrem de hranitor și din moment ce nu conține gluten este o optiune magnifică pentru persoanele cu intoleranță.

Rețetă din bucătăria americană: Pui bolivian picant

Articol editat de Radio Resita, 8 august 2023, 07:00

Eu m-am oprit pentru astăzi la Pui bolivian picant.
Ne trebuie:
– un pui
– două căni cu vârf de mazăre
– o ceapă mare
– o cană de ulei
– trei linguri de ardei roșu măcinat și prăjit
– o lingură de boia măcinată
– un kg și jumătate de cartofi
– o legătură de ceapă verde
– o legătură de pătrunjel tocat
– chimen, sare și piper după gust

Punem puiul spălat și curățat în apă cu sare, ceapa verde, patrunjel. După ce s-a fiert, dar nu complet, îl scoatem și în aceeași apă fierbem cartofii. Într-un alt vas fierbem mazărea în apa cu două lingurițe de zahar.
Tocăm ceapa și o călim în ulei. Când a devenit sticloasă condimentăm cu chili, boia de ardei, patrunjel tocat, piper si sare dupa gust. Turnăm toate îngredientele împreună, punem și puiul tranșat și mai lăsăm pe foc câteva minute. Mâncarea se servește caldă cu salată de roșii.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe