Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Pui bolivian picant

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria Statului Plurinațional al Boliviei.
Gastronomia  din Bolivia  a evoluat de-a lungul timpului și a fuzionat cu moștenirea culinară a nativilor și cu cea a coloniștilor spanioli, rezultând  o mare varietate de preparate rafinate. În fiecare regiune mâncărurile sunt impregnate de povești interesante. În vechile rețete boliviene există rețete fermecătoare, cum ar fi oala călugăriței, un fel principal de mâncare picantă de Crăciun, un amestec rafinat de pui, carne de vită, porc și miel însoțit de cartofi și porumb. Pe de altă parte, acest fel de mâncare face trimitere la epoca din vremea colonială în care părinții preferau să-și trimită frumoasele fiice la mănăstire decât să se căsătorească. Acest fel de mâncare spune povestea unei fete tinere care i-a cucerit pe mulți cu această mâncare, compusă din brânză, porumb, dovleac și diferite tipuri de carne. Fata oricum a ajuns la manastire.
Mâncărurile tipice din Bolivia cultivă respectul și dragostea pentru anumite ingrediente naționale. Nu pot lipsi niciodată chili-ul galben sau roșu, quinoua, brânza și vinul tarijeño de casă.
Quinoa este un aliment extrem de hranitor și din moment ce nu conține gluten este o optiune magnifică pentru persoanele cu intoleranță.

Rețetă din bucătăria americană: Pui bolivian picant

Articol editat de Radio Resita, 8 august 2023, 07:00

Eu m-am oprit pentru astăzi la Pui bolivian picant.
Ne trebuie:
– un pui
– două căni cu vârf de mazăre
– o ceapă mare
– o cană de ulei
– trei linguri de ardei roșu măcinat și prăjit
– o lingură de boia măcinată
– un kg și jumătate de cartofi
– o legătură de ceapă verde
– o legătură de pătrunjel tocat
– chimen, sare și piper după gust

Punem puiul spălat și curățat în apă cu sare, ceapa verde, patrunjel. După ce s-a fiert, dar nu complet, îl scoatem și în aceeași apă fierbem cartofii. Într-un alt vas fierbem mazărea în apa cu două lingurițe de zahar.
Tocăm ceapa și o călim în ulei. Când a devenit sticloasă condimentăm cu chili, boia de ardei, patrunjel tocat, piper si sare dupa gust. Turnăm toate îngredientele împreună, punem și puiul tranșat și mai lăsăm pe foc câteva minute. Mâncarea se servește caldă cu salată de roșii.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine