Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din bucătăria americană: Orez Morel

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pentru astăzi facem o incursiune în Argentina, iar aici poposim în Patagonia, mai exact în Terra del Fuego sau Țara de Foc. Patagonia este o zonă imensă. Produsele locale, imigranții și aborigenii au impregnat pământul de la capătul lumii cu arome delicioase. La munte mâncărurile tipice sunt făcute din păstrăv, somon, căprioară și mâncăruri aduse de imigranții din Europa:  Varză Murată, Raclette, Fondue, printre altele. O anumită influenţă a avut şi mâncarea aborigenilor mapuche, cel mai cunoscut exemplu fiind  curanto, o mancare cu cartofi, carne de porc afumată, cârnați, și diverse moluște. Se prepară într-o gropă în care se pune pietre, peste ele frunze și pe etaje intercalate carnea, cârnații și moluștele. Zona centrală are un element fundamental pentru gastronomie: carnea de miel. Litoralul atlantic, are preponderent fructele de mare.  

Rețeta din bucătăria americană: Orez Morel

Articol editat de Radio Resita, 9 mai 2023, 07:00

Noi vizităm gastronomic Țara de Foc și cel mai mare oraș, Ushuaia. Este cel mai sudic oraș de pe planetă. Datorită locației sale în vecinătatea Polului Sud, vara are aproximativ optsprezece ore de lumină, iar iarna doar șapte sau opt. În limba Yámana, „Ushuaia” înseamnă „gol cu privirea spre vest”. Situat pe malul Canalului Beagle, acest oraș frumos oferă peisaje unice, dominate de păduri, munți, mare, ghețari și… vânt. Ingeniozitatea locuitorilor săi a făcut să se acomodeze cu geografia capricioasă a zonei. Construcțiile și clădirile moderne caracteristice acestor latitudini dezvoltă un oraș extrem de pitoresc și colorat în ochii vizitatorilor săi. Infrastructura din gastronomie și cazare satisface așteptările turiștilor. Zeci de mii de vizitatori internaționali merg anual la Ushuaia atrași de sloganul de a ajunge la „sfârșitul lumii”. Provincia Terra del Fuego este una dintre cele 23 care alcătuiesc Republica Argentina. Orașul Ushuaia are peste 60 de mii de locuitori. Provincia este de o importanță vitală pentru Argentina, deoarece economia sa se bazează pe pescuit, turism, hidrocarburi și creșterea animalelor. Când vorbim despre mâncărurile tipice din Țara de Foc trebuie să ne gândim și la clima regiunii, deoarece este rece, cu puțină ploaie, deoarece este un deșert înghețat, cu umiditate redusă.

Îmi face plăcere să vă prezint un preparat numit Orez Morel. Pentru patru porții ne trebuie 300 de gr de orez tip carnaroli, 200 ml de lapte de cocos, 50 de gr de ulei de măsline, două cepe, un morcov, 30- 40 de gr de ciuperci uscate, 20 de mililitri de ulei de cocos. Mai pregătim 20 de gr de migdale înmuiate în apă 48 de ore, un cățel de usturoi, bulion de legume, scorțișoară, pătrunjel proaspăt, sare roz și piper negru.
Tăiem ceapa solzișori, usturoiul și morcovul brunoise, adică în cubulețe. Punem la încins jumătate din uleiul de măsline într-o cratiță și călim două minute legumele. Presărăm și un praf de sare. Adăugăm ciupercile hidratate și tocate. Punem și orezul. Amestecăm cu o lingură de lemn și lăsăm până orezul absoarbe tot lichidul. Adăugăm laptele de cocos, amestecăm, punem capac la cratiță și lăsăm și laptele să fie absorbit. Oprim focul și lăsăm în pace preparatul numit orez Morel să se odihnească acoperit timp de 15 minute. Adăugăm o lingură de ulei de cocos și amestecăm energic cu o lingură de lemn pentru a obține un preparat cremos și mătăsos. Reglăm gustul cu sare roz, piper negru, scorțișoară și pătrunjel tocat. Finalizăm cu migdalele înmuiate în apă, feliate și prăjite. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă