Rețetă din bucătăria americană: Orez cu pui la cuptor
În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pentru astăzi facem o incursiune în Guatemala. Teritoriul actualei Guatemala a făcut parte din punctul central al civilizației maya, care se întindea pe toată suprafața Mesoamericii. Majoritatea țărilor au fost cucerite de spanioli în secolul al XVI- lea, devenind parte din viceregatul Noii Spanii. Guatemala și-a câștigat independența în 1821, devenind parte a Republicii Federale a Americii Centrale, care s-a desființat în 1841. De la mijlocul și până la sfârșitul secolului 19 Guatemala a trecut prin instabilitate politică și lupte civile. Guatemala concurează de ceva timp cu alte țări din America Latină pentru a deveni o destinație de top pentru turismul gastronomic. Situația sa privilegiată, din sudul Mexicului, fiind și înconjurată de doua mări diferite, o fac o sursa de diversitate a produselor agroalimentare și culturilor culinare. Gastronomia guatemaltecă este în prezent rezultatul contopirii a două culturi, Maya și Spaniolă. Istoricii indică faptul că mayașii înainte de secolul al XV-lea făceau tocane din legume și carne de căprioare, iepuri, păsări sălbatice și domestice. De asemenea, se știa că aveau o băutură fierbinte cu ardei dimineața și ceva rece în timpul zilei. Dacă nu era carne, făceau sosuri de ardei și legume. Principalele alimente găsite în Mesoamerica înainte de cucerirea spaniolă au fost porumbul, fasolea, dovlecei, cacao și chili, precum și numeroase legume și fructe tropicale, cum ar fi roșiile, avocado, ananasul, zapote, chicozapte, vanilie și achiote.
Carnea de curcan a fost una dintre cele mai mari contribuții la bucătăria internațională. Sosirea spaniolilor în Guatemala a adus multe moduri și ingrediente noi de- a pregăti mâncarea. Aceste caracteristici au fost amestecate cu gastronomia mayașă de-a lungul timpului pentru a rezulta bucătăria guatemaltecă de astăzi. Un număr mare de cârnați și șunci, printre altele, au intrat și ele în dieta guatemalezilor. În plus, zahărul a oferit posibilitatea de a face dulciuri tradiționale spaniole, unele fiind de origine arabă, deoarece o parte din Spania a fost sub influențe maure.
Articol editat de Valentina Adam, 4 mai 2023, 12:14
Orez cu pui la cuptor este rețeta de astăzi. Avem nevoie de o jumătate de kg de carne de pui, două cani de orez, cinci căni de bulion de pui, o lingură de ulei, o ceapă, doi căței de usturoi, patru cuișoare, un cârnat chorizo de vită, șase bucăți de sângerete, sare și piper. Punem uleiul într-o tigaie, tăiem ceapa în jumătate și adăugăm cei doi căței de usturoi. Punem chorizo și bucățile de carne de pui și lăsăm până ce carnea s-a rumenit foarte bine. După ce puiul s-a prăjit timp de cel puțin 25 de minute, adăugăm o cană de bulion de pui și masi gătim încă 10 minute. Punem carnea și chorizo deoparte într-un castron separat și lăsăm să se răcească. Feliem și chorizo-ul. Turnăm restul de bulion de pui și lăsăm să fiarbă. Adăugăm orezul și gătim cel puțin 10 minute. Venim cu bucățile de carne de pui și le amestecăm cu orezul. Așezăm feliile de sângerete pe fundul unei tăvi și întindem orezul cu carnea de pui peste. Deasupra montăm feliile de chorizo de vită și asezonăm cu sare și piper după gust. Introducem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până preparatul devine auriu deasupra. Poftă bună și gătiți cu dragoste.
(Daniel Babun)