Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Orez cu pui la cuptor

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Pentru astăzi facem o incursiune în Guatemala. Teritoriul actualei Guatemala a făcut parte din punctul central al civilizației maya, care se întindea pe toată suprafața Mesoamericii. Majoritatea țărilor au fost cucerite de spanioli în secolul al XVI- lea, devenind parte din viceregatul Noii Spanii. Guatemala și-a câștigat independența în 1821, devenind parte a Republicii Federale a Americii Centrale, care s-a desființat în 1841. De la mijlocul și până la sfârșitul secolului 19 Guatemala a trecut prin instabilitate politică și lupte civile. Guatemala concurează de ceva timp cu alte țări din America Latină pentru a deveni o destinație de top pentru turismul gastronomic. Situația sa privilegiată, din sudul Mexicului, fiind și înconjurată de doua mări diferite, o fac o sursa de diversitate a produselor agroalimentare și culturilor culinare. Gastronomia guatemaltecă este în prezent rezultatul contopirii a două culturi, Maya și Spaniolă. Istoricii indică faptul că mayașii înainte de secolul al XV-lea făceau tocane din legume și carne de căprioare, iepuri, păsări sălbatice și domestice. De asemenea, se știa că aveau o băutură fierbinte cu ardei dimineața și ceva rece în timpul zilei. Dacă nu era carne, făceau sosuri de ardei și legume. Principalele alimente găsite în Mesoamerica înainte de cucerirea spaniolă au fost porumbul, fasolea, dovlecei, cacao și chili, precum și numeroase legume și fructe tropicale, cum ar fi roșiile, avocado, ananasul, zapote, chicozapte, vanilie și achiote.
Carnea de curcan a fost una dintre cele mai mari contribuții la bucătăria internațională. Sosirea spaniolilor în Guatemala a adus multe moduri și ingrediente noi de- a pregăti mâncarea. Aceste caracteristici au fost amestecate cu gastronomia mayașă de-a lungul timpului pentru a rezulta bucătăria guatemaltecă de astăzi. Un număr mare de cârnați și șunci, printre altele, au intrat și ele în dieta guatemalezilor. În plus, zahărul a oferit posibilitatea de a face dulciuri tradiționale spaniole, unele fiind de origine arabă, deoarece o parte din Spania a fost sub influențe maure.

Rețetă din bucătăria americană: Orez cu pui la cuptor

Articol editat de Valentina Adam, 4 mai 2023, 12:14

Orez cu pui la cuptor este rețeta de astăzi. Avem nevoie de o jumătate de kg de carne de pui, două cani de orez, cinci căni de bulion de pui, o lingură de ulei, o ceapă, doi căței de usturoi, patru cuișoare, un cârnat chorizo de vită, șase bucăți de sângerete, sare și piper. Punem uleiul într-o tigaie, tăiem ceapa în jumătate și adăugăm cei doi căței de usturoi. Punem chorizo și bucățile de carne de pui și lăsăm până ce carnea s-a rumenit foarte bine.  După ce puiul s-a prăjit timp de cel puțin 25 de minute, adăugăm o cană de bulion de pui și masi gătim încă 10 minute. Punem carnea și chorizo deoparte într-un castron separat și lăsăm să se răcească. Feliem și chorizo-ul. Turnăm restul de bulion de pui și lăsăm să fiarbă. Adăugăm orezul și gătim cel puțin 10 minute. Venim cu bucățile de carne de pui și le amestecăm cu orezul. Așezăm feliile de sângerete pe fundul unei tăvi și întindem orezul cu carnea de pui peste. Deasupra montăm feliile de chorizo de vită și asezonăm cu sare și piper după gust. Introducem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până preparatul devine auriu deasupra. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă