Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Keperi la cuptor

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria din Bolivia.
Gastronomia boliviană se caracterizează prin faptul că este un amestec de bucătării indigene, europene, arabe  (datorită ocupării Andaluziei) și cu influențe argentiniene. Prin urmare, preparatele lor se remarcă prin condimentele și culorile care le evocă tradiția. De asemenea, gastronomia acestei țări variază de la o regiune la alta, deoarece zonele sale geografice au origini culturale diferite. Gastronomia boliviană se bazează și pe rădăcini spaniole.
Sub aspectul gastronomic, una dintre cele mai relevante date a fost sosirea spaniolilor în secolul al XVI-lea. Spaniolii au încorporat în gastronomia zonei produse precum grâul și oile, puii, porci și vitele. Aceste ingrediente au fost amestecate cu produse locale și astfel a luat naștere gastronomia creolă, care este comună în toate țările din America Latină, cu influențe europene (portugheze și spaniole, în principal).
Gastronomia boliviană oferă în principal mâncăruri andine, din văi, dar și mâncăruri tropicale, clasificare care poate fi stabilită și în țările vecine care împărtășesc o geografie și topografie similară.
Keperi la cuptor este un fel de mâncare tipic bolivian care se gătește pe scară largă în regiunea de est a țării. Este încărcat cu multă aromă și culoare deoarece este de obicei însoțit de o salată colorată și de orez. În plus este foarte ușor de preparat. Pregătim:
– o bucată de piept de vită
– 2 ardei grași
– sucul de la șase lămâi
– o lingură de sos de soia, chimen, sare și piper după gust.
Începem prin a amesteca sucul de lămâie cu sare, piper și chimen. Într-o tavă de copt, puneți pieptul de vită împreună cu amestecul de lămâie, sare, piper și chimen. Se adaugă sos de soia și rămâne la marinat aproximativ două-două ore și jumătate.
Înainte de a duce carnea la cuptor trebuie pusă apă în recipient. Se acoperă cu folie termică două ore. Dacă scade apa se mai completează. După cele două ore se scoate folia și carnea rămâne să se rumenească. Pieptul de vită se întoarce de pe o parte pe alta, astfel încât să se rumenească egal pe ambele părți. Se serveste cu salata de orez, roșii, salata verde și brânză. Acest simplu și delicios preparat bolivian poate fi consumat ca fel principal. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă din bucătăria americană: Keperi la cuptor

Articol editat de Radio Resita, 4 iulie 2023, 11:39

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco