Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Marțea, vă prezint o rețetă de pe Continentul American. Astăzi vă propun să pătrundem în bucătăria Amish. Comunitate este una de religie creștină cu doctrină anabaptistă, adică ei sunt rebotezați când depășesc vârsta adolescentină. Comunitatea Amish este caracterizată mai ales prin felul de trai simplu și tradițional și rezistența pe care o opune în fața adoptării obiceiurilor și utilităților moderne. În lume există peste 350.000 de persoane Amish conform datelor din 2020. Cea mai mare parte (98%) trăiește în Statele Unite (în 31 de state), plus o mică populație de 5.600 de persoane în provincia canadiană Ontario. Populația amish își are originea în emigranții elvețieni de limbă germană. Ei cred în Noul Testament, în forma sa strict literară, și duc o viață izolată de lumea modernă. Dintre comunitățile timpurii, care s-au stabilit în Statele Unite, multe au renunțat la identitatea amish și au devenit menoniți. În zilele noastre a apărut Noua Ordine Amish care anulează anumite restricții, cum ar fi posesia de autovehicule, utilizarea energiei electrice și a telefoanelor.

Rețetă din bucătăria americană inspirată din rețetele din Amish 365

Articol editat de Valentina Adam, 15 martie 2023, 13:56 / actualizat: 28 martie 2023, 15:40

Amish nu sunt implicați în politică și, în calitate de pacifişti , nu servesc în armată. Poate de aceea au un grad de fericire mai mare decât majoritatea populațiilor lumii. De asemenea, dezavuează majoritatea tipurilor de asigurări. Adesea ei își unesc resursele pentru a ajuta familiile Amish aflate în nevoie. Populația Amish își fac control și apelează la medici când sănătatea le-o cere. După cum v-ați dat seama, Amish fac parte din lume, dar nu chiar din ea, deoarece încearcă, în modurile lor simple și calme, să mențină cea mai mare separare posibilă de restul societății, conform Wikipedia.

Am ales din bogata bucătărie Amish friptura episcopului cu smântână și orez. Aceasta este una dintre rețetele copioase de fermă pentru care Amish sunt legendari.

Preparăm acest fel de mâncare dintr-un kg de carne de vită tocată, 500 de grame de sos de roșii din conservă, o cană și jumătate de orez cu bob lung, trei căni de bulion de vită, o cană de brânză de vaci, jumătate de cană de smântână, o  cană de brânză cheddar mărunțită, sare si piper dupa gust.

Se pune orezul spălat într-o tigaie, se toarnă apă și se așează   pe foc mediu. Se aduce la fierbere, se reduce focul la mic și se acoperă tigaia. Gătim timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când, până se absoarbe apa. Se ia recipientul de pe foc și îl lăsăm să stea acoperit timp de 5 minute.

În acest timp rumenim carnea de vită într-o tigaie până este gătită. Se ia de pe foc, se scurge de grăsime și se adaugă în tigaie sosul de roșii. Punem orezul într-un castron mare,  turnăm smântâna și brânza de vaci. Amestecăm pentru a combina ingredientele. Reglăm gustul cu sare și piper.

Într-o tavă de copt cu pereți înalți se așterne jumătate din orez pe fundul ei. Acoperim cu jumătate din amestecul de carne și sos de roșii. Se presară jumătate din cantitate de brânză. Repetăm straturile. Ultimul trebuie să fie de brânză. Punem tava în cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade Celsius și coacem timp de 10 până la 15 minute sau până când brânza se topește. Se serveste fierbinte, alături de urarea- Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine