Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din bucătăria americană: Goudarooni

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale.

Rețeta din bucătăria americană: Goudarooni

Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 11:58

Nebraska este unul dintre teritoriile care fac parte din Statelor Unite ale Americii. Mai este cunoscut și cu denumirea de Great Plains. Originea cuvântului Nebraska se găsește în limba unui trib nativ nord-american, Otoe, în care înseamnă „apă plană”. Este vorba de râul Platte care curge prin Nebraska. Cândva considerat a fi parte a Marelui Deșert American este astăzi unul din statele cu agricultura cea mai avansată din lume. Având o agricultură dezvoltată și mâncarea este gustoasă. Pentru astăzi m-am gândit la Goudarooni. Pentru aluat avem de lucru cu o jumătate de lingură de ulei de măsline. În plus ne mai trebuie pentru uns tava. Mai luăm o jumătate de lingură de zahăr, un pachet de drojdie, 4 căni rase de făină tip 000, griș fin și sare.

Începem prin a pregăti aluatul. Combinăm uleiul, zahărul, drojdia și o cană și un sfert apă călduță. Se amestecă făina și sarea într-un bol. Turnăm încet melanjul de zahăr, ulei, drojdie și apă caldă peste făină și frământăm ingrediente cam 15 minute. După ce am terminat aluatul, ungem un bol cu ulei și punem acolo aluatul. Acoperim cu folie și îl lăsăm la odihnit până își dublează volumul.

În acest timp ne ocupăm de umplutură. Luăm câte 800 de grame de carne măcinată de vită și de cartofi curățați de coajă, jumătate de cană de ulei de măsline, o lingură de granule de usturoi, o ceapă galbenă medie, tocată mărunt, 150 de grame de pastă de tomate, jumătate de linguriță de fulgi roșii de chili, jumătate de linguriță de zahăr, o lingură de busuioc tocat, 2 căni de brânză mozzarella mărunțită, o cană de pecorino rasă, sare și piper.

Să facem umplutura. Punem o piatră de pizza în cuptor și o încălzim la 250 de grade Celsius.

Feliem cartofii și îi amestecăm cu o cană de ulei, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Întindem amestecul pe o hârtie de copt într-un strat uniform și transferăm pe piatra de pizza. Coacem până se înmoaie, cam 10 minute. Încălzim uleiul rămas într-o tigaie la foc mediu. Călim ceapa și adăugăm carnea tocată de vită, usturoiul rămas, sare și piper. Gatim amestecând și sfărâmând carnea, până se rumenește, tot cam 10 minute. Adăugăm pasta de roșii, busuiocul, fulgi de chili, zahărul, sarea, piperul și jumătate de cană de apă. Fierbem până când sosul este ușor gros, după care îl lăsăm deoparte.

Pe o suprafață ușor înfăinată, întindem aluatul într-un dreptunghi și presărăm gris. Punem jumătate din mozzarella și pecorino peste jumătate de aluat lăsând un chenar de două degete neacoperit. Așezăm feliile de cartofi peste brânzeturi, iar deasupra punem sos cu carnea. Se presară brânză rămasă. Îndoim jumătatea  de aluat gol peste cea cu amestecul de carne, cartofi și brânzeruri. Sigilăm aluatul și tăiem două fante în partea de sus. Punem preparatul pe piatra de pizza și coacem până când crusta este umflată și foarte ușor carbonizată, cam 30-35 de minute. Îl scoatem din cuptor și îl mai lăsăm 10 minute la odihnă, după care îl putem consuma cu plăcere. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babaun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe