Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din bucătăria americană: Goudarooni

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale.

Rețeta din bucătăria americană: Goudarooni

Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 11:58

Nebraska este unul dintre teritoriile care fac parte din Statelor Unite ale Americii. Mai este cunoscut și cu denumirea de Great Plains. Originea cuvântului Nebraska se găsește în limba unui trib nativ nord-american, Otoe, în care înseamnă „apă plană”. Este vorba de râul Platte care curge prin Nebraska. Cândva considerat a fi parte a Marelui Deșert American este astăzi unul din statele cu agricultura cea mai avansată din lume. Având o agricultură dezvoltată și mâncarea este gustoasă. Pentru astăzi m-am gândit la Goudarooni. Pentru aluat avem de lucru cu o jumătate de lingură de ulei de măsline. În plus ne mai trebuie pentru uns tava. Mai luăm o jumătate de lingură de zahăr, un pachet de drojdie, 4 căni rase de făină tip 000, griș fin și sare.

Începem prin a pregăti aluatul. Combinăm uleiul, zahărul, drojdia și o cană și un sfert apă călduță. Se amestecă făina și sarea într-un bol. Turnăm încet melanjul de zahăr, ulei, drojdie și apă caldă peste făină și frământăm ingrediente cam 15 minute. După ce am terminat aluatul, ungem un bol cu ulei și punem acolo aluatul. Acoperim cu folie și îl lăsăm la odihnit până își dublează volumul.

În acest timp ne ocupăm de umplutură. Luăm câte 800 de grame de carne măcinată de vită și de cartofi curățați de coajă, jumătate de cană de ulei de măsline, o lingură de granule de usturoi, o ceapă galbenă medie, tocată mărunt, 150 de grame de pastă de tomate, jumătate de linguriță de fulgi roșii de chili, jumătate de linguriță de zahăr, o lingură de busuioc tocat, 2 căni de brânză mozzarella mărunțită, o cană de pecorino rasă, sare și piper.

Să facem umplutura. Punem o piatră de pizza în cuptor și o încălzim la 250 de grade Celsius.

Feliem cartofii și îi amestecăm cu o cană de ulei, jumătate de linguriță de usturoi granulat, sare și piper. Întindem amestecul pe o hârtie de copt într-un strat uniform și transferăm pe piatra de pizza. Coacem până se înmoaie, cam 10 minute. Încălzim uleiul rămas într-o tigaie la foc mediu. Călim ceapa și adăugăm carnea tocată de vită, usturoiul rămas, sare și piper. Gatim amestecând și sfărâmând carnea, până se rumenește, tot cam 10 minute. Adăugăm pasta de roșii, busuiocul, fulgi de chili, zahărul, sarea, piperul și jumătate de cană de apă. Fierbem până când sosul este ușor gros, după care îl lăsăm deoparte.

Pe o suprafață ușor înfăinată, întindem aluatul într-un dreptunghi și presărăm gris. Punem jumătate din mozzarella și pecorino peste jumătate de aluat lăsând un chenar de două degete neacoperit. Așezăm feliile de cartofi peste brânzeturi, iar deasupra punem sos cu carnea. Se presară brânză rămasă. Îndoim jumătatea  de aluat gol peste cea cu amestecul de carne, cartofi și brânzeruri. Sigilăm aluatul și tăiem două fante în partea de sus. Punem preparatul pe piatra de pizza și coacem până când crusta este umflată și foarte ușor carbonizată, cam 30-35 de minute. Îl scoatem din cuptor și îl mai lăsăm 10 minute la odihnă, după care îl putem consuma cu plăcere. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babaun)

Etichete:
Enchilada de vită la cuptor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor
Rețetă: orez cu fasole și năut
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 august 2024, 07:01

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă: orez cu fasole și năut
Rețetă: empanada columbiană din carne
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 13 august 2024, 07:01

Rețetă: empanada columbiană din carne

Așa cum am procedat în fiecare zi de marți din săptămână traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă: empanada columbiană din carne
Rețeta olandeză – Stamppot
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 12 august 2024, 10:42

Rețeta olandeză – Stamppot

în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Țările de Jos, cum se mai numește...

Rețeta olandeză – Stamppot
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 11 august 2024, 10:41

Tradiții culinare italiene

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Tradiții culinare italiene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 10 august 2024, 12:14

Paste Portofino

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Paste Portofino
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 5 august 2024, 07:00

Rețetă din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor din Europa. Astăzi vă propun mâncare din Sarajevo: ardei grași...

Rețetă din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 4 august 2024, 08:00

Friptură de carne de porc din Naxos

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Friptură de carne de porc din Naxos