Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Friptură cu sirop de arțar

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Astăzi în centrul atenției este gastronomia din Quebec. Este o provincie francofonă din Canada, iar limba franceză este singura limbă oficială a provinciei.

Rețetă din bucătăria americană: Friptură cu sirop de arțar
Foto: Beefnbelongs as part of a balanced healthy plate. With heaps of veggies, whole grains and a variety of protein options, beef is in good company to provide meals that nourish body and soul. A blend of mashed kidney beans and ground beef make a moist and tender meatball.

Articol editat de Radio Resita, 23 mai 2023, 07:00 / actualizat: 23 mai 2023, 10:27

În Quebec sunt inspectori lingviști care verifică folosirea limbii franceze în localurile comerciale. Québecul este cea mai mare provincie din Canada, cu o populație de peste 7 milioane de locuitori. Cele zece provincii și trei teritorii ale Canadei formează cel de-al doilea stat ca suprafață din lume după Rusia. Populația este mică în comparație cu teritoriul, fiind de aproximativ 40 de milioane de locuitori. Prin comparație cu teritoriile, provinciile se bucură de o mai mare autonomie din partea guvernului federal canadian.

Quebecul  este de departe cel mai mare producător de sirop de arțar din lume. Au trecut vremurile în care bucătăria din Quebec se limita la câteva mâncăruri tradiționale hrănitoare și revigorante. Timp de zeci de ani, cuvântul gastronomie s-a referit doar la bucătăria franceză, niciodată la bucătăria din Quebec. De la începutul anilor 2000, a apărut o nouă bucătărie în Quebec, care este mult mai sofisticată decât cea tradițională.
O nouă generație de bucătari lucrează la prepararea celor mai bune produse locale: pește și fructe de mare, miel, vânat, legume, brânzeturi, fructe de pădure de sezon. Noua generație de bucătari se inspiră mai mult din gastronomia mediteraneeană decât din cea americană. Moștenirea culinară și bucătăria tradițională a nativilor canadieni (irochezi și algonchini) a fost preluată și ea de bucătari.

Bucătăria fusion, care a apărut pe coasta de vest a Canadei în anii 1990, este și ea în vogă. Ideea este de a combina produsele locale și aromele exotice preluate de la comunitățile de imigranți. Un mix culinar creativ și modern, dominat de note dulci și sărate dar și mediteraneene sau asiatice. Bucătăria organică, vegetariană și vegană este, de asemenea, răspândită și mult mai imaginativă decât în Europa.

Rețeta

Pentru astăzi m-am oprit la o friptură cu sirop de arțar. Ne trebuie trei kg de șuncă de porc sărată și afumată, o stică de sirop de arțar, două căni de suc natural de mere, două căni de supă de pui, doi căței de usturoi zdrobiți, muștar, cartofi, varză de Bruxelles prăjită, sare și piper.
Folosind un cuțit ascuțit se elimină șoricul și se subțiază stratul de grăsime de pe suprafața șuncii. Tot cu cuțitul se fac fante de aproximativ 5 mm adâncime pe suprafața grăsimii și a cărnii. După aceea se lasă deoparte.

Într-o oală mare, turnăm siropul de arțar și-l aducem la fierbere. După ce a început să fiarbă reducem focul la minim  și fierbem 5 minute sau până când se reduce ușor. Turnăm sucul de mere, bulionul de pui, usturoiul și puțină sare. Amestecăm totul bine. Asezonăm șunca rezervată cu piper după care o coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de două ore. Vasul în care se gătește trebuie să fie acoperit.

După două ore îndepărtăm capacul, turnăm amestecul de sirop de arțar, suc de mere, bulion de pui și usturoi și continuăm să gătim în cuptor timp de încă o oră. Carnea trebuie unsă constant cu lichidul din vasul în care se gătește. După ce s-a preparat scoatem șunca din cuptor, o punem pe un blat de lucru și o acoperim cu folie de aluminiu. O lăsăm la odihnă 20 de minute.

În acest  timp luăm sosul format în timpul gătirii și-l aducem la fierbere la foc mic timp de zece minute. Tăiem șunca în felii subțiri și servim cu sos, cartofii cu muștar și salata de varză de Bruxelles prăjită. Pentru a ne limita consumul de sare, putem desaliniza șunca.

Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine