Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Enchiladas salvadoreña

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria din El Salvador. Această țară este cea mai mică și cea mai dens populată din America Centrală. Capitala și cel mai mare oraș este San Salvador. La recensământul din 2009, populația statului El Salvador a fost de aproape 6 milioane de locuitori. Între anii 1980 și 1992 El Salvador a fost măcinat de un război civil între Frontul Farabundo Marti de stânga și Junta Militară. Au murit 75 de mii de oameni, dintre care 70 de mii au fost civili.
Bucătăria salvadoreña este un amestec delicios de arome ancestrale cu ingrediente locale, cât și deserturi delicioase.
Pupusas sunt cel mai popular fel de mâncare din gastronomia salvadoreană și favoritul locuitorilor. Gastronomia celei mai mici țări din America Centrală se caracterizează prin unirea a trei mari culturi: cea indigenă (Pipil și Lenca), spaniolă și italiană. Mai sunt și unele contribuții arabe. În ceea ce privește principalele ingrediente folosite în alimentația din El Salvador, putem evidenția porumbul, fasolea, grâul, roșiile,  orezul, chili. Mai sunt prezente o mare diversitate de fructe și legume, lactate și carne de vită, carne de porc și pui.
Este de menționat faptul că porumbul este de o importanță atât de mare în El Salvador încât există festivaluri ale porumbului cunoscute sub numele de atoladas, care sunt organizate în al doilea semestru al fiecărui an.

Rețetă din bucătăria americană: Enchiladas salvadoreña

Articol editat de Radio Resita, 25 iulie 2023, 07:00

M-am gândit și sper că acceptați preparatul numit Enchiladas salvadoreña. Este considerat unul dintre alimentele tipice ale țării. Sunt foarte ușor de făcut, deși lista de ingrediente este cam lungă, aromele rezultate sunt extrem de rafinate și sunt perfecte pentru orice masă.
Ingrediente necesare sunt:
– două bucăți de piept de pui
– trei căței de usturoi
– trei ouă fierte tari
– o ceapă mare
– 200 de gr de brânză rasă
– trei roșii
– un ardei iute verde
– 400 de gr de făină de mălai
– sos de roșii
– piper negru și sare după gust.
Primul lucru va fi să fierbeți puiul într-o oală cu apă clocotită. Se pot adăuga și câteva legume în oală. Odată fiert, scoateți puiul din apă și-l tăiați în bucăți mici, apoi îl prăjiți într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugați roșiile decojite, ceapa și ardeiul iute verde taiate bucățele și amestecați până când carnea capătă culoare și aromă. Se adaugă și sosul de roșii, piperul negru proaspăt măcinat și sarea.
Într-un bol începeți să faceți aluatul. Se pune mălaiul, un praf de sare și apă și se frământă până se obține un aluat neted și consistent. Cu aluatul, se fac tortilla subțiri și se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins până se rumenesc. Nu trebuie să se ardă. Urmează asamblarea enchiladas. Pentru a face asta, se desface tortilla și se pune înăuntru carnea prăjită și condimentată, împreună cu puțin sos de roșii, brânză rasă și ouăle fierte. Se închid tortille-le pentru a nu ieși umplutura și se servesc aceste delicioase enchiladas salvadoreña. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco