Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Enchiladas salvadoreña

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Pentru astăzi m-am oprit în bucătăria din El Salvador. Această țară este cea mai mică și cea mai dens populată din America Centrală. Capitala și cel mai mare oraș este San Salvador. La recensământul din 2009, populația statului El Salvador a fost de aproape 6 milioane de locuitori. Între anii 1980 și 1992 El Salvador a fost măcinat de un război civil între Frontul Farabundo Marti de stânga și Junta Militară. Au murit 75 de mii de oameni, dintre care 70 de mii au fost civili.
Bucătăria salvadoreña este un amestec delicios de arome ancestrale cu ingrediente locale, cât și deserturi delicioase.
Pupusas sunt cel mai popular fel de mâncare din gastronomia salvadoreană și favoritul locuitorilor. Gastronomia celei mai mici țări din America Centrală se caracterizează prin unirea a trei mari culturi: cea indigenă (Pipil și Lenca), spaniolă și italiană. Mai sunt și unele contribuții arabe. În ceea ce privește principalele ingrediente folosite în alimentația din El Salvador, putem evidenția porumbul, fasolea, grâul, roșiile,  orezul, chili. Mai sunt prezente o mare diversitate de fructe și legume, lactate și carne de vită, carne de porc și pui.
Este de menționat faptul că porumbul este de o importanță atât de mare în El Salvador încât există festivaluri ale porumbului cunoscute sub numele de atoladas, care sunt organizate în al doilea semestru al fiecărui an.

Rețetă din bucătăria americană: Enchiladas salvadoreña

Articol editat de Radio Resita, 25 iulie 2023, 07:00

M-am gândit și sper că acceptați preparatul numit Enchiladas salvadoreña. Este considerat unul dintre alimentele tipice ale țării. Sunt foarte ușor de făcut, deși lista de ingrediente este cam lungă, aromele rezultate sunt extrem de rafinate și sunt perfecte pentru orice masă.
Ingrediente necesare sunt:
– două bucăți de piept de pui
– trei căței de usturoi
– trei ouă fierte tari
– o ceapă mare
– 200 de gr de brânză rasă
– trei roșii
– un ardei iute verde
– 400 de gr de făină de mălai
– sos de roșii
– piper negru și sare după gust.
Primul lucru va fi să fierbeți puiul într-o oală cu apă clocotită. Se pot adăuga și câteva legume în oală. Odată fiert, scoateți puiul din apă și-l tăiați în bucăți mici, apoi îl prăjiți într-o tigaie cu puțin ulei. Adaugați roșiile decojite, ceapa și ardeiul iute verde taiate bucățele și amestecați până când carnea capătă culoare și aromă. Se adaugă și sosul de roșii, piperul negru proaspăt măcinat și sarea.
Într-un bol începeți să faceți aluatul. Se pune mălaiul, un praf de sare și apă și se frământă până se obține un aluat neted și consistent. Cu aluatul, se fac tortilla subțiri și se prăjesc într-o tigaie cu ulei încins până se rumenesc. Nu trebuie să se ardă. Urmează asamblarea enchiladas. Pentru a face asta, se desface tortilla și se pune înăuntru carnea prăjită și condimentată, împreună cu puțin sos de roșii, brânză rasă și ouăle fierte. Se închid tortille-le pentru a nu ieși umplutura și se servesc aceste delicioase enchiladas salvadoreña. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine