Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de gustoase și de apetisante. Mâncarea este o reflectare a istoriei și culturii unei țări.

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

Articol editat de Radio Resita, 29 octombrie 2024, 09:00

Bolivia a fost locuită de mai bine de 20.000 de ani dar abia în 220 î.Hr. s-a stabilit o civilizație importantă. Tiwanaku, o cultură pre-incașă, a ocupat Peru, Bolivia și Ecuador.
Gastronomia Boliviei se caracterizează în principal prin  amestecul de bucătărie indigenă, europeană, arabă și o influență de bucătăria argentiniană.
Din punct de vedere gastronomic, una dintre cele mai relevante date a fost sosirea spaniolilor începând cu secolul al XVI-lea. Spaniolii au adus produse precum grâul, oi, puii, porci și vite. Aceste ingrediente au fost amestecate cu produsele locale și a luat naștere bucătăria creolă comună în toate țările Latino Americane.  
În consecință, gastronomia boliviană este autohtonă, europeană și arabă. Bucătăria boliviană se adaptează acum la vremurile prezente și este una dintre cele mai diverse bucătării din lume.
Gastronomia Boliviei va oferi în principal mâncăruri andine, mâncăruri din văi și mâncăruri tropicale.

Chicharron de porc este felul de mâncare boliviană, pentru care se iau:
– 3 kg de carne de porc
– chimen, piper și sare
– unt
– 3 lămâi mici
– 8 căței de usturoi tocați mărunt sau rași
– 16 cartofi mici sau medii curățați de coajă
– un kg și jumătate de boabe albe mari de porumb
– 2 litri și jumătate de chicha de porumb.

Chicha este o băutură nealcoolizata, fabricată din porumb violet și fiert, laolaltă cu scorțișoară și cuișoare, până când boabele se înmoaie. Apoi se strecoara.
Carnea de porc se taie în bucăți mari. Într-o oală mare în care pot încăpea 3 kg de porc și mai rămâne spațiu, puneți carnea, chicha, condimentele, usturoiul și două linguri pline de sare. Se lasă sa fiarba la foc mare.
Adăugați sucul celor trei lămâi stoarse, reduceți focul la mediu și amestecați. Într-o altă tigaie topiți untul până devine auriu.
Pe farfurie se toarnă unt și peste boabele de porumb, doi cartofi pentru fiecare porție și 3 bucăți generoase de carne de porc. Eu în loc de boabe de porumb violet, pentru că nu am avut, am folosit porumb prefiert și vidat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Rețetă: pui și cârnați Gumbo
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo
Rețetă europeană: cotlet Pozharskie
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 14 octombrie 2024, 07:01

Rețetă europeană: cotlet Pozharskie

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Bucătăria rusă este una dintre cele...

Rețetă europeană: cotlet Pozharskie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 6 octombrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 octombrie 2024, 09:31

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Rețetă mediteraneeană:...

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 septembrie 2024, 07:52

Rețetă – Umplutură de pește sărat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Rețetă – Umplutură de pește sărat