Rețetă din bucătăria americană: Boliche mechado
În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Cuba este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile, Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri. Se află la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. La nord se află SUA și Bahamas, la vest Mexic, la sud Insulele Cayman și Jamaica, iar la sud-est Haiti. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana. Al doilea oraș ca mărime este Santiago de Cuba. Denumirea „Cuba” provine din limba taino și, deși semnificația exactă nu este clară, aceasta poate fi tradusă ca „teren fertil” sau ca „loc minunat”. Se spune că numele „Cuba” a fost dat de Cristofor Columb, după orașul Cuba din Portugalia. Cuba este o țară specială datorită oamenilor, climei și gastronomiei sale.
Boliche mechado este felul de mâncare care s-a născut în bucătăria familiilor din Santiago de Cuba din prepararea cu răbdare și dăruire la foc mic în ceaunul de fier.
Ca ingrediente folosim:
1 kg de carne de vită
60 de gr de slănină cu straturi de carne
60 de gr de sunca de porc (prosciutto)
60 de gr de chorizo
două cepe potrivite
doi morcovi potriviți
trei roșii medii
jumătate de litru de bulion din oase de vită care au și măduvă
trei căței de usturoi
câte o ceașcă de ulei și de vin sec
două linguri de zeamă de lămâie
o linguriță de oregano
ardei iute, sare și piper negru după gust.
Mai avem nevoie și de șase tomate coapte în tobă sau prăjite.
Tăiem slănina, șunca și chorizo în fâșii de doi cm. Morcovii, spălați și curățați îi feliem, ceapa o tocăm fin și usturoiul îl zdrobim.
Curățăm și tocăm roșiile. Punem toate aceste ingrediente într-un vas, turnăm bulionul și zeama de lămâie. Zdrobim condimentele uscate și frecăm carnea, șunca, baconul și chorizo cu ele. Asezonăm cu sare, usturoi, ceapă, lămâie, piper și sare. Le punem în această marinadă uscată și le ținem 12 ore.
Articol editat de Radio Resita, 30 mai 2023, 07:00
Când a trecut timpul, curățăm de pieliță roșiile coapte și le tăiem felii.
Luăm o cratiță încăpătoare, punem ulei și când se încinge adăugăm roșiile tocate împreună cu toate celelalte ingrediente. Punem capacul la cratiță și o amplasăm în cuptorul preîncălzit la 280 de grade Celsius timp de două ore. Când s-a terminat de gătit, scoatem bucata de carne, o lăsăm puțin la răcit și o feliem. Prăjim și roșiile coapte în unt. Strecurăm sosul. Din ce rămâne în strecurătoare se poate prepara altceva sau se servește ca atare. Pe un platou de servire așezăm carnea, turnăm sosul rezultat și înconjurăm carnea cu feliile de roșii coapte. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)