Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană: Boliche mechado

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale. Cuba este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile, Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri. Se află la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. La nord se află SUA și Bahamas, la vest Mexic, la sud Insulele Cayman și Jamaica, iar la sud-est Haiti. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana. Al doilea oraș ca mărime este Santiago de Cuba. Denumirea „Cuba” provine din limba taino și, deși semnificația exactă nu este clară, aceasta poate fi tradusă ca „teren fertil”  sau ca „loc minunat”. Se spune că numele „Cuba” a fost dat de Cristofor Columb, după orașul Cuba din Portugalia. Cuba este o țară specială datorită oamenilor, climei și gastronomiei sale.
Boliche mechado este felul de mâncare care s-a născut în bucătăria familiilor din Santiago de Cuba din prepararea cu răbdare și dăruire la foc mic în ceaunul de fier.
Ca ingrediente folosim:
1 kg de carne de vită
60 de gr de slănină cu straturi de carne
60 de gr de sunca de porc (prosciutto)
60 de gr de chorizo
două cepe potrivite
doi morcovi potriviți
trei roșii medii
jumătate de litru de bulion din oase de vită care au și măduvă
trei căței de usturoi
câte o ceașcă de ulei și de vin sec
două linguri de zeamă de lămâie
o linguriță de oregano
ardei iute, sare și piper negru după gust.
Mai avem nevoie și de șase tomate coapte în tobă sau prăjite.
Tăiem slănina, șunca și chorizo în fâșii de doi cm. Morcovii, spălați și curățați îi feliem, ceapa o tocăm fin și usturoiul îl zdrobim.
Curățăm și tocăm roșiile. Punem toate aceste ingrediente într-un vas, turnăm bulionul și zeama de lămâie. Zdrobim  condimentele uscate și frecăm carnea, șunca, baconul și chorizo cu ele. Asezonăm cu sare, usturoi, ceapă, lămâie, piper și sare. Le punem în această marinadă uscată și le ținem 12 ore.

Rețetă din bucătăria americană: Boliche mechado

Articol editat de Radio Resita, 30 mai 2023, 07:00

Când a trecut timpul, curățăm de pieliță roșiile coapte și le tăiem felii.
Luăm o cratiță încăpătoare, punem ulei și când se încinge adăugăm roșiile tocate împreună cu toate celelalte ingrediente. Punem capacul la cratiță și o amplasăm în cuptorul preîncălzit la 280 de grade Celsius timp de două ore. Când s-a terminat de gătit, scoatem bucata de carne, o lăsăm puțin la răcit și o feliem. Prăjim  și roșiile coapte în unt. Strecurăm sosul. Din ce rămâne în strecurătoare se poate prepara altceva sau se servește ca atare. Pe un platou de servire așezăm carnea, turnăm sosul rezultat și înconjurăm carnea cu feliile de roșii coapte. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe