Rețetă din bucătăria americană: Arepa cu ou
În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria din Columbia. În primul rând vă spun că această țară nu are un fel de mâncare național. Dumnezeu i-a binecuvântat pe columbieni cu o țară fertilă, o uluitoare varietate de fructe tropicale și legume, cafea, cacao, lapte și produse lactate, carne ieftină, pește și fructe de mare.
Articol editat de Valentina Adam, 13 iunie 2023, 06:59
Bucătăria columbiană acordă întâietate preparatelor cu puține condimente sau fără ele, fără ornamente sau garnituri copioase. Pe scurt, bucate pregătite simplu și gustoase. Columbienii preferă gătitul simplu pentru că astfel se pot bucura de ingrediente naturale. Calitatea mâncărurilor de aici este înaltă, la fel și igiena preparatelor.
În bucătăria columbiană există două variante regionale clar diferențiate: cea a munților, unde trăiește cea mai mare parte a populației și cea de pe coastele Caraibelor și Pacificului. Cele două diferă mai ales prin disponibilitatea ingredientelor (pe coastă, de exemplu, peștele și bananele sunt mai abundente).
Micul dejun în Columbia, indiferent de regiunea în care se află, este format din ouă. O modalitate columbiană foarte populară este huevos pericos (omletă cu roșii și ceapă). Ca băuturi sunt preferate o ceașcă de tinto (cafea neagră) sau ciocolată cu lapte.
Prânzul constă dintr-o supă urmată de felul principal (orez, fasole, carne la alegere, o salată mică și un pahar de suc. Pe litoral este obișnuit ca peștele să primeze cărnii de pui sau de vită. De obicei, columbienii preferă să mănânce cina acasă, cu familia, de aceea multe restaurante se deschid doar la prânz.
Vă invit să gătiți Arepa cu ou. Sunt necesare:
-două căni de făină de mălai-
– două ouă
-câte o linguriță de zahăr și sare
-apă și opțional carne tocată de vită.
Se pune făina într-un castron împreună cu sarea și zahărul. Se adaugă apă în fir și se amestecă încontinuu. Aluatul trebuie să fie unul moale și manevrabil. Când acesta este gata trebuie să se formeze arepasele. Pentru asta se fac bile de mărimea unei mingi de tenis de câmp, după care se aplatizează până devin ca niște tortile cu grosimea de o jumătate de centimetru.
Separat, într-o cratiță se înfierbântă suficient ulei vegetal pentru ca arepasul să nu atingă fundul. Arepasul se umflă puțin, lăsând un spațiu în interiorul lor, unde se va pune oul crud și opțional carnea tocată.
Se introduce oul făcând o gaura în una din margini, iar apoi se acoperă cu puțin aluat crud. Se pune din nou la prajit doar pentru ca oul să se gătească.
Arepa se consumă fierbinți. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)