Rețetă din bucătăria americană
În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale.
Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:18
Saptamana trecuta v-am prezentat o reteta a comunitatii Amish. Rămânem tot la această colectivitate liniștită și se spune foarte fericită datorită simplității traiului. Am mai spus-o și cu alte ocazii că mâncarea tradițională a oricărui popor este simplă, cu ingrediente puține, dar foarte gustoasă, apetisantă și sățioasă. Așa este și cu mâncărurile Amish.
Aproape toate casele Amish au o grădină mare, îngrijită de femeia casei cu ajutorul copiilor. În grădina tipică Amish se cultivă porumb dulce, țelină, sfeclă, morcovi, cartofi, roșii, mazăre și o mare varietate de alte legume. Amish pot avea și pomi fructiferi sau viță de vie pe proprietatea lor. Amish își cresc propriile animale, păsări, porci și vite, dar practică și vânătoarea pentru asigurarea traiului. Ei se folosesc de vânătoare pentru subzistență și nu o utilizează în scopuri sportive ca în Europa. În funcție de nivelul de tehnologie permis într-o congregație, Amish pot congela alimentele care le prisosesc. Când nu aveau voie să aibe energie electrică foloseau conservarea alimentelor prin sărare, afumare sau uscare. Amish beau lapte crud și susțin că este benefic pentru sănătate, cu toate că vânzarea laptelui neprocesat către populație este interzisă în unele state. În ultima vreme alimentele netradiționale au devenit populare, precum pizza, preparatele în stil mexican, hamburgeri și hot-dog-uri.
Consumul de alcool al populației Amish poate varia în funcție de comunitate și afiliere. Unele comunități au o incidență mai mare a consumului de alcool, în timp ce în altele poate fi aproape inexistent. Vinul este băutura de bază și se face din mure, zmeură, struguri și chiar sfeclă, am aflat de pe site-ul amishamerica.com. Comunităţile Amish duc o viață simplă. Celor mai mulți dintre noi ni se poate părea o prostie să nu folosim avantajele tehnologiei. Dar, dacă ne uităm la statistici, Amish sunt mult mai sănătoşi decât restul americanilor. Nu au cancer, nici autism, diabet, astm, alergii, în general, boli cronice, se îmbolnăvesc foarte puţini și foarte rar, iar media de viață este de 85 de ani.
Săptămâna trecută v-am propus Friptura episcopului din bucătăria Amish. Pentru astăzi m-am gândit la Poor’s Steak sau friptura săracului. Se ia un kg de carne tocată, nu contează de care, o cană de lapte, una de biscuiți populari sfărâmați bine, supă cremă de ciuperci, o ceapă mică tocată, sare și piper. Se amestecă toate ingredientele, cu excepția supei de ciuperci. Aluatul obținut se învelește în folie de prospețime și se lasă la odihnă în cămară, peste noapte. Cine nu are poate să-l pună în frigider. Când se dorește să se mănânce, se întinde, se taie în bucăți și se tăvălește prin făină. Într-o cratiță se toarnă untură în amestec cu ulei, iar când unsoarea se înfierbântă se prăjesc feliile până se rumenesc. Concomitent se prepară o supă cremă de ciuperci. Feliile de carne se așează într-o tavă, peste ele se pune supa cremă de ciuperci și merg la cuptor timp de o oră la 180 de grade. Se servește cu pâine caldă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)