Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din bucătăria americană

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și pătrundem prin intermediul preparatelor culinare în bucătăria Americi de Nord, de Sud sau Centrale.

Rețetă din bucătăria americană

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:18

Saptamana trecuta v-am prezentat o reteta a comunitatii Amish. Rămânem tot la această colectivitate liniștită și se spune foarte fericită datorită simplității traiului. Am mai spus-o și cu alte ocazii că mâncarea tradițională a oricărui popor este simplă, cu ingrediente puține, dar foarte gustoasă, apetisantă și sățioasă. Așa este și cu mâncărurile Amish.

Aproape toate casele Amish au o grădină mare, îngrijită de femeia casei cu ajutorul copiilor. În grădina tipică Amish se cultivă porumb dulce, țelină, sfeclă, morcovi, cartofi, roșii, mazăre și o mare varietate de alte legume. Amish pot avea și pomi fructiferi sau viță de vie pe proprietatea lor. Amish își cresc propriile animale, păsări, porci și vite, dar practică și vânătoarea pentru asigurarea traiului. Ei se folosesc de vânătoare pentru subzistență și nu o utilizează în scopuri sportive ca în Europa. În funcție de nivelul de tehnologie permis într-o congregație, Amish pot congela alimentele care le prisosesc. Când nu aveau voie să aibe energie electrică foloseau conservarea alimentelor prin sărare, afumare sau uscare. Amish beau lapte crud și susțin că este benefic pentru sănătate, cu toate că vânzarea laptelui neprocesat către populație este interzisă în unele state. În ultima vreme alimentele netradiționale au devenit populare, precum pizza, preparatele în stil mexican, hamburgeri și hot-dog-uri.

Consumul de alcool al populației Amish poate varia în funcție de comunitate și afiliere. Unele comunități au o incidență mai mare a consumului de alcool, în timp ce în altele poate fi aproape inexistent. Vinul este băutura de bază și se face din mure, zmeură, struguri și chiar sfeclă, am aflat de pe site-ul amishamerica.com. Comunităţile Amish duc o viață simplă. Celor mai mulți dintre noi ni se poate părea o prostie să nu folosim avantajele tehnologiei. Dar, dacă ne uităm la statistici, Amish sunt mult mai sănătoşi decât restul americanilor. Nu au cancer, nici autism, diabet, astm, alergii, în general, boli cronice, se îmbolnăvesc foarte puţini și foarte rar, iar media de viață este de 85 de ani.

Săptămâna trecută v-am propus Friptura episcopului din  bucătăria Amish.  Pentru astăzi m-am gândit la Poor’s Steak sau friptura săracului. Se ia un kg de carne tocată, nu contează de care, o cană de lapte, una de biscuiți populari sfărâmați bine, supă cremă de ciuperci, o ceapă mică tocată, sare și piper. Se amestecă toate ingredientele, cu excepția supei de ciuperci. Aluatul obținut se învelește în folie de prospețime și se lasă la odihnă în cămară, peste noapte. Cine nu are poate să-l pună în frigider. Când se dorește să se mănânce, se întinde, se taie în bucăți și se tăvălește prin făină. Într-o cratiță se toarnă untură în amestec cu ulei, iar când unsoarea se înfierbântă se prăjesc feliile până se rumenesc. Concomitent se prepară o supă cremă de ciuperci. Feliile de carne se așează într-o tavă, peste ele se pune supa cremă de ciuperci și merg la cuptor timp de o oră la 180 de grade. Se servește cu pâine caldă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă