Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare- Thieboudienne

Thieboudienne înseamnă orez cu pește în senegaleză. Rețeta am aflat-o de pe site-ul francez, (cuisine.journaldesfemmes.fr). Pe lângă Senegal se mai gătește în Coasta de Fildeș și Guineea, foste posesiuni franceze. Este felul de mâncare național din Senegal.
Pentru preparare ne trebuie:
– 6 pești Dorada
– un kg de orez alb
– o roșie întreagă
– 3 linguri de piure de roșii
– câte un pătrunjel, un morcov, o ceapă și o vânătă
– 2 cartofi dulci
– 4 căței de usturoi
– două cuburi de supă de legume
– 4 foi de dafin
– 4 ardei, din care doi iuți
– 200 de ml de ulei vegetal
– sare și piper proaspăt măcinat.

Rețetă cu pește sau fructe de mare- Thieboudienne

Articol editat de Radio Resita, 8 martie 2024, 11:16 / actualizat: 9 martie 2024, 11:18

Curățați și eviscerați peștii și uscați-i cu hârtie absorbantă. Se pregătește umplutura pentru a umple peștele. Amestecați pătrunjelul, doi căței de usturoi, doi ardei iuți, sare și zdrobiți un cub de bulion de legume. Umpleți cu acest amestec peștii.
Închideți fiecare pește cu scobitori mici și-i prăjiți într-o cratiță, pe toți odată. După aceea îi rezervați.

Se încălzesc 200 ml de ulei vegetal în cratița unde s-au prăjit peștii.
Reduceți focul și rumeniți cei doi căței de usturoi rămași și zdrobiți și ceapa tocată. Când ceapa devine translucidă se stinge cu piureul de roșii și se pune roșia care se zdrobește cu lingura. După aceea se sărează și se piperează în funcție de gust. Adăugați celălalt cub de supă, foile de dafin și o cană de apă. Rămâne pe foc încă 5- 6 minute să mai scadă lichidul.

Între timp tăiați morcovul, vinetele și cartofii în bucăți rustice. Adăugați legumele în oală și mai fierbeți cel puțin 30 de minute bune sau până când rădăcinoasele devin fragede. După expirarea timpului turnați orezul clătit și hidratat înainte și un litru de apă caldă. Aceasta trebuie să acopere cu două- trei degetele orezul.

Lăsați pe foc mediu încă 20-30 minute. Verificați din când în când și amestecați orezul. Așezați peștii înapoi. Se pune un capac și se mai gătește două sau trei minute. Pune-ți orezul și legumele în farfurie și după aceea peștele. Simplu și delicios.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cuisine.journaldesfemmes.fr)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă