Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Bucătăria din Finlanda consta în alimente nerafinate, dar cu conținut ridicat de energie, preparate în principal din ingrediente care ar putea fi depozitate în timpul iernii, cum ar fi rădăcinoasele și varza.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2023, 07:00

V-ați dat seama că mă prezint astăzi în fața dumneavoastră cu o rețetă finlandeză de Terină de somon afumat. Mâncarea poartă denumirea vasului în care se gătește.
Acesta este un preparat care se pretează foarte bine pentru a fi servit la ocazii festive. Se potrivește bine ca aperitiv delicios. Desigur, poate fi savurat și ca fel principal cu o salată proaspătă.
Terina caldă de somon afumat nu este gata într-o clipă, așa că trebuie rezervat ceva timp pentru a o pregăti. Cu toate acestea nu este ceva complicat, dar necesită un robot de bucătărie sau ceva asemănător, care este folosit pentru a transforma peștele și celelalte ingrediente într-o compoziție ușor solidă. Preparatul este de obicei gătit într-un vas potrivit, care este dreptunghiular și îngust, care se numește terrină. Desigur, dacă nu aveți disponibilă o terrină  puteți prepara într-o tavă de chec.
Terina de somon afumat se prepară la cuptor într-o baie de apă. Marginea superioară a apei din recipientul inferior ar trebui să se extindă aproape de marginea superioară a masei de cocă de pește. Terina de somon afumat se gătește încet, la temperatură scăzută. Timpul de gătire pentru terina este de aproximativ o oră și jumătate, după care se lasă să se răcească și se servește călduță.
Ca să preparăm terina avem nevoie de jumătate de kg de file păstrăv sau somon afumat, 300 de gr de smântână de frișcă, o lingură de făină, trei ouă la care se spară albușurile și gălbenușurile, două linguri de suc de lămâie, o legătură de mărar, sare și piper alb măcinat. Dacă folosim somon afumat atunci mai avem devoie de 150 de grame de file de păstrăv afumat. Dacă utilizăm păstrăv afumat, atunci ne trebuie 150 de grame de somon afumat.
Începem prin a scoate pielea și grăsimea peștelui. Îl tăiem bucăți și scoatem eventualele oase.  Introducem bucățile într-un robot de bucătărie împreună cu celelalte ingrediente, cu excepția albușurilor. Măcinăm până când ingredientele sunt omogenizate.
Batem albusurile până devin o spumă tare.
Tapetăm o tavă cu fâșii de hârtie de copt și punem jumătate din masa de albușuri pe fund. În centru se face o adâncitură și presărăm jumătate din legătura de mărar tocat.
Deasupra se așează  cele 150 de gr de pește tocat fin și  presărăm restul de mărar. Întindem amestecul din robotul de bucătărie și netezim suprafața.
Luăm o tavă de chec în care punem compoziția acoperită cu folie. Punem tava într-un alt recipient care are apă și introducem la cuptor. Se ține acolo timp de o oră și jumătate la 150 de gr Celsius sau până când considerăm că preparatul s-a închegat la mijloc. Întreaga frumusețe estetică este  încununată cu diverse decorațiuni pe care le puteți face cu ingredientele pe care le doriți. Diverse ierburi, fructe și legume îi aduc prospețime și strălucire. Ar trebui să folosiți ingrediente de sezon și, desigur, să țineți cont de natura evenimentului. Preparatul se servește cald sau rece. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă