Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Bucătăria din Finlanda consta în alimente nerafinate, dar cu conținut ridicat de energie, preparate în principal din ingrediente care ar putea fi depozitate în timpul iernii, cum ar fi rădăcinoasele și varza.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2023, 07:00

V-ați dat seama că mă prezint astăzi în fața dumneavoastră cu o rețetă finlandeză de Terină de somon afumat. Mâncarea poartă denumirea vasului în care se gătește.
Acesta este un preparat care se pretează foarte bine pentru a fi servit la ocazii festive. Se potrivește bine ca aperitiv delicios. Desigur, poate fi savurat și ca fel principal cu o salată proaspătă.
Terina caldă de somon afumat nu este gata într-o clipă, așa că trebuie rezervat ceva timp pentru a o pregăti. Cu toate acestea nu este ceva complicat, dar necesită un robot de bucătărie sau ceva asemănător, care este folosit pentru a transforma peștele și celelalte ingrediente într-o compoziție ușor solidă. Preparatul este de obicei gătit într-un vas potrivit, care este dreptunghiular și îngust, care se numește terrină. Desigur, dacă nu aveți disponibilă o terrină  puteți prepara într-o tavă de chec.
Terina de somon afumat se prepară la cuptor într-o baie de apă. Marginea superioară a apei din recipientul inferior ar trebui să se extindă aproape de marginea superioară a masei de cocă de pește. Terina de somon afumat se gătește încet, la temperatură scăzută. Timpul de gătire pentru terina este de aproximativ o oră și jumătate, după care se lasă să se răcească și se servește călduță.
Ca să preparăm terina avem nevoie de jumătate de kg de file păstrăv sau somon afumat, 300 de gr de smântână de frișcă, o lingură de făină, trei ouă la care se spară albușurile și gălbenușurile, două linguri de suc de lămâie, o legătură de mărar, sare și piper alb măcinat. Dacă folosim somon afumat atunci mai avem devoie de 150 de grame de file de păstrăv afumat. Dacă utilizăm păstrăv afumat, atunci ne trebuie 150 de grame de somon afumat.
Începem prin a scoate pielea și grăsimea peștelui. Îl tăiem bucăți și scoatem eventualele oase.  Introducem bucățile într-un robot de bucătărie împreună cu celelalte ingrediente, cu excepția albușurilor. Măcinăm până când ingredientele sunt omogenizate.
Batem albusurile până devin o spumă tare.
Tapetăm o tavă cu fâșii de hârtie de copt și punem jumătate din masa de albușuri pe fund. În centru se face o adâncitură și presărăm jumătate din legătura de mărar tocat.
Deasupra se așează  cele 150 de gr de pește tocat fin și  presărăm restul de mărar. Întindem amestecul din robotul de bucătărie și netezim suprafața.
Luăm o tavă de chec în care punem compoziția acoperită cu folie. Punem tava într-un alt recipient care are apă și introducem la cuptor. Se ține acolo timp de o oră și jumătate la 150 de gr Celsius sau până când considerăm că preparatul s-a închegat la mijloc. Întreaga frumusețe estetică este  încununată cu diverse decorațiuni pe care le puteți face cu ingredientele pe care le doriți. Diverse ierburi, fructe și legume îi aduc prospețime și strălucire. Ar trebui să folosiți ingrediente de sezon și, desigur, să țineți cont de natura evenimentului. Preparatul se servește cald sau rece. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano