Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Bucătăria din Finlanda consta în alimente nerafinate, dar cu conținut ridicat de energie, preparate în principal din ingrediente care ar putea fi depozitate în timpul iernii, cum ar fi rădăcinoasele și varza.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Terină de somon afumat

Articol editat de Radio Resita, 26 mai 2023, 07:00

V-ați dat seama că mă prezint astăzi în fața dumneavoastră cu o rețetă finlandeză de Terină de somon afumat. Mâncarea poartă denumirea vasului în care se gătește.
Acesta este un preparat care se pretează foarte bine pentru a fi servit la ocazii festive. Se potrivește bine ca aperitiv delicios. Desigur, poate fi savurat și ca fel principal cu o salată proaspătă.
Terina caldă de somon afumat nu este gata într-o clipă, așa că trebuie rezervat ceva timp pentru a o pregăti. Cu toate acestea nu este ceva complicat, dar necesită un robot de bucătărie sau ceva asemănător, care este folosit pentru a transforma peștele și celelalte ingrediente într-o compoziție ușor solidă. Preparatul este de obicei gătit într-un vas potrivit, care este dreptunghiular și îngust, care se numește terrină. Desigur, dacă nu aveți disponibilă o terrină  puteți prepara într-o tavă de chec.
Terina de somon afumat se prepară la cuptor într-o baie de apă. Marginea superioară a apei din recipientul inferior ar trebui să se extindă aproape de marginea superioară a masei de cocă de pește. Terina de somon afumat se gătește încet, la temperatură scăzută. Timpul de gătire pentru terina este de aproximativ o oră și jumătate, după care se lasă să se răcească și se servește călduță.
Ca să preparăm terina avem nevoie de jumătate de kg de file păstrăv sau somon afumat, 300 de gr de smântână de frișcă, o lingură de făină, trei ouă la care se spară albușurile și gălbenușurile, două linguri de suc de lămâie, o legătură de mărar, sare și piper alb măcinat. Dacă folosim somon afumat atunci mai avem devoie de 150 de grame de file de păstrăv afumat. Dacă utilizăm păstrăv afumat, atunci ne trebuie 150 de grame de somon afumat.
Începem prin a scoate pielea și grăsimea peștelui. Îl tăiem bucăți și scoatem eventualele oase.  Introducem bucățile într-un robot de bucătărie împreună cu celelalte ingrediente, cu excepția albușurilor. Măcinăm până când ingredientele sunt omogenizate.
Batem albusurile până devin o spumă tare.
Tapetăm o tavă cu fâșii de hârtie de copt și punem jumătate din masa de albușuri pe fund. În centru se face o adâncitură și presărăm jumătate din legătura de mărar tocat.
Deasupra se așează  cele 150 de gr de pește tocat fin și  presărăm restul de mărar. Întindem amestecul din robotul de bucătărie și netezim suprafața.
Luăm o tavă de chec în care punem compoziția acoperită cu folie. Punem tava într-un alt recipient care are apă și introducem la cuptor. Se ține acolo timp de o oră și jumătate la 150 de gr Celsius sau până când considerăm că preparatul s-a închegat la mijloc. Întreaga frumusețe estetică este  încununată cu diverse decorațiuni pe care le puteți face cu ingredientele pe care le doriți. Diverse ierburi, fructe și legume îi aduc prospețime și strălucire. Ar trebui să folosiți ingrediente de sezon și, desigur, să țineți cont de natura evenimentului. Preparatul se servește cald sau rece. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine