Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Pește cu unt și lămâie

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Vă propun o rețetă de pește cu unt și lămâie
Această rețetă de pește se prepară în doar 20 de minute cu ajutorul unor ingrediente puține și simple. Este o rețetă de pește delicioasă și hrănitoare. Această rețetă este și sănătosă. Vă veți simți fantastic când vă serviți familia cu o mâncare de cod. Totuși, puteți folosi orice fel de pește alb cu carne fermă ca halibut, mahi mahi, bas sau snapper.
În funcție de câți meseni aveți luați în considerare cam două fileuri de cod pentru fiecare. Fileul trebuie să aibe grosimea de doi centimetri până în trei. Nu folosiți fileuri mai subțiri de doi centimetri deoarece nu se vor găti la fel de frumos și tind să se destrame ușor. Eu vă spun cantitățile pentru patru fileuri.
Mai pregătim un sfert de pachet de unt, și câte o linguriță  de boia, de usturoi granulat și de granule de ceapă. Nu treuie să lipsească sucul și coaja de la o lămâie potrivită, o linguriță de sare, jumătate de linguriță de piper, ulei de măsline extravirgin și busuioc proaspat tocat sau frunze de patrunjel, pentru decor și aromă. Dacă doriți pregătiți și felii suplimentare de lămaie pentru servire.
Înainte de preparare spălăm fileurile de cod și le zvântăm cu ajutorul prosoapelor de hârtie pentru îndepărtarea excesului de umiditate. Acest pas este esențial pentru ca peștele să se rumenească frumos în tigaie, altfel se va aburi în loc să se rumenească. Fileurile le punem deoparte.
Topim untul, îl punem într-un castron și îl combinăm cu sucul și coaja de lămâie și jumătate de linguriță de sare. Se amestecă bine.
Într-un alt castron, separat, combinăm restul de sare, boia de ardei, granulele de usturoi și de ceapă și piperul negru. Presărăm amestecul pe rând peste fiecare file și mângâiem cu finețe peștele. Amestecul de condimente trebuie distribuit uniform pe toate părțile fileurilor de pește.
Într-o tigaie preferabil de fontă sau una cu fund dublu și grea, la foc mediu mare, încălzim uleiul de măsline până se încinge. Odată ce uleiul sfârâie gătim fileurile de pește, dar avem grijă să nu supraglomerăm tigaia pentru a permite o rumenire uniformă. Gatim fiecare parte până când peștele devine opac și se simte ferm.  Stropim ușor cu puțin sos de unt cu lămâie în timp ce gătim, rezervând restul pentru servire. Aveți grijă să nu gătiți prea mult, deoarece aceasta va avea ca rezultat o textură mai tare, mai ațoasă cum spunem noi, bănățenii. Timpul real de gătire va varia, în funcție de temperatura de pornire a fileurilor de pește și de grosimea lor. Vă recomandăm să începeți cu 2 minute pe parte, pentru a evita gătirea excesivă, deoarece niciodată nu doriți să gătiți ca peștele să devină cu textură de iască.
Asezonăm după gust cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
Serviți peștele cu sosul de unt de lămâie rămas, busuioc sau pătrunjel și felii de lămâie. Dacă doriți preparați și o garnitură cu orez și legume pentru o cină sănătoasă. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Pește cu unt și lămâie

Articol editat de Radio Resita, 23 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco