Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Pește cu unt și lămâie

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Vă propun o rețetă de pește cu unt și lămâie
Această rețetă de pește se prepară în doar 20 de minute cu ajutorul unor ingrediente puține și simple. Este o rețetă de pește delicioasă și hrănitoare. Această rețetă este și sănătosă. Vă veți simți fantastic când vă serviți familia cu o mâncare de cod. Totuși, puteți folosi orice fel de pește alb cu carne fermă ca halibut, mahi mahi, bas sau snapper.
În funcție de câți meseni aveți luați în considerare cam două fileuri de cod pentru fiecare. Fileul trebuie să aibe grosimea de doi centimetri până în trei. Nu folosiți fileuri mai subțiri de doi centimetri deoarece nu se vor găti la fel de frumos și tind să se destrame ușor. Eu vă spun cantitățile pentru patru fileuri.
Mai pregătim un sfert de pachet de unt, și câte o linguriță  de boia, de usturoi granulat și de granule de ceapă. Nu treuie să lipsească sucul și coaja de la o lămâie potrivită, o linguriță de sare, jumătate de linguriță de piper, ulei de măsline extravirgin și busuioc proaspat tocat sau frunze de patrunjel, pentru decor și aromă. Dacă doriți pregătiți și felii suplimentare de lămaie pentru servire.
Înainte de preparare spălăm fileurile de cod și le zvântăm cu ajutorul prosoapelor de hârtie pentru îndepărtarea excesului de umiditate. Acest pas este esențial pentru ca peștele să se rumenească frumos în tigaie, altfel se va aburi în loc să se rumenească. Fileurile le punem deoparte.
Topim untul, îl punem într-un castron și îl combinăm cu sucul și coaja de lămâie și jumătate de linguriță de sare. Se amestecă bine.
Într-un alt castron, separat, combinăm restul de sare, boia de ardei, granulele de usturoi și de ceapă și piperul negru. Presărăm amestecul pe rând peste fiecare file și mângâiem cu finețe peștele. Amestecul de condimente trebuie distribuit uniform pe toate părțile fileurilor de pește.
Într-o tigaie preferabil de fontă sau una cu fund dublu și grea, la foc mediu mare, încălzim uleiul de măsline până se încinge. Odată ce uleiul sfârâie gătim fileurile de pește, dar avem grijă să nu supraglomerăm tigaia pentru a permite o rumenire uniformă. Gatim fiecare parte până când peștele devine opac și se simte ferm.  Stropim ușor cu puțin sos de unt cu lămâie în timp ce gătim, rezervând restul pentru servire. Aveți grijă să nu gătiți prea mult, deoarece aceasta va avea ca rezultat o textură mai tare, mai ațoasă cum spunem noi, bănățenii. Timpul real de gătire va varia, în funcție de temperatura de pornire a fileurilor de pește și de grosimea lor. Vă recomandăm să începeți cu 2 minute pe parte, pentru a evita gătirea excesivă, deoarece niciodată nu doriți să gătiți ca peștele să devină cu textură de iască.
Asezonăm după gust cu sare și piper negru proaspăt măcinat.
Serviți peștele cu sosul de unt de lămâie rămas, busuioc sau pătrunjel și felii de lămâie. Dacă doriți preparați și o garnitură cu orez și legume pentru o cină sănătoasă. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Pește cu unt și lămâie

Articol editat de Radio Resita, 23 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine