Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Masgouf

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână.
Pentru această zi de vineri vin pe frecvențele Radio Reșița cu felul de mâncare național al Irakului, Masgouf, adică pește la grătar.  Cuvântul Masgouf înseamnă „acoperit” în arabă.  
Ingredientele de care avem nevoie sunt:
– patru fileuri de crap
– câte două lingurițe de sare și de curry
– o ceapă mare
– doi căței de usturoi
– două roșii medii
– o legătură de pătrunjel
 – ulei vegetal, pastă de tomate, oțet și suc de lămâie.
Opțional o jumătate de linguriță de piper de cayenne.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Masgouf

Articol editat de Radio Resita, 25 august 2023, 12:00

Spălăm fileurile de pește și le usucăm. Amestecăm o linguriță de sare cu una de curry și presărăm peste fileuri.
Punem peștele pe o tigaie sau o tavă care a fost tapetată cu hârtie de copt. Acoperim pentru ca peștele să nu se usuce și îl lăsăm la frigider până când vom începe să-l gătim.
Preparăm sosul. Tocăm jumatate din ceapă, împreună cu cățeii de usturoi și călim ușor.  
Tăiem una dintre roșii și o adăugăm în aceeași tigaie, împreună cu pătrunjelul, pasta de roșii, oțetul, sucul de lămâie, apa, restul de sare și curry.
Presărăm și piper cayenne, cine folosește. Amestecăm până când toate ingredientele se unesc pentru a forma un sos frumos și bogat. Se fierbe aproximativ cinci minute și se lasă deoparte să se răcească.
Luăm fileurile de pește din frigider și le așezăm pe grătarul încins. Folosim palete pentru prepararea peștelui la grătar. Tăiem ceapa și roșiile rămase și le amplasăm deasupra cărnii. Gătim fileurile zece minute, iar la jumătatea timpului le întoarcem. Se servesc cu orez alb, acoperit cu sos de roșii. Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. 

(Daniel Babun)

Etichete:
Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Rețetă – Umplutură de pește sărat
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 septembrie 2024, 07:52

Rețetă – Umplutură de pește sărat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Rețetă – Umplutură de pește sărat
Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 18 septembrie 2024, 08:36

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 septembrie 2024, 07:30

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. De...

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 16 septembrie 2024, 08:29

Rețetă europeană – Ciger sarma

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai...

Rețetă europeană – Ciger sarma
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 septembrie 2024, 08:52

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 septembrie 2024, 09:45

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Rețetă – Moussaka grecească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar