Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Hamsii prăjite

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce sau sărată sau fructe de mare. Vă prezint astăzi o modalitate delicioasă de-a vă bucura un pește ieftin, gustos și sățios. Vă propun hamsii prăjite. Cu această denumire sunt cunoscuți la noi, dar mediteraneenii le spun anșoa.
Hamsia este un pește marin albăstrui de circa 20- 23 cm lungime la vârstă adultă, cu o mare valoare comercială, care este prins pentru a fi folosit în alimentația oamenilor. Majoritatea speciilor se găsesc în apele marine. Peste 140 de specii de anșoa sunt clasificate în 17 genuri. Peștii formează bancuri enorme în apropierea țărmului, în special în timpul sezonului cald și al perioadei de reproducere. Hamsia trăiește până la 4 ani. Se hrănește cu plancton, fiind în același timp o resursă importantă de hrană pentru multe alte specii de pești, păsări și mamifere. Anșoa se reproduce rapid și cu descendență numeroasă, astfel încât nu sunt foarte vulnerabile la supraexploatare. Există în hipermarket-uri anșoa conservate în sare. Acestea presupun desărarea înainte de consum. Acești peștișori mai sunt conservați în ulei de floarea- soarelui sau de măsline. Cei în ulei de măsline sunt mai delicioși. Metodele de consrvare au fost inventate în Sicilia.
Ca să prăjim hamsii pe săturate, la jumătate de kg de acești peștișori, mai ne trebuie treisferturi de pahar de făină de porumb, ulei de măsline și sare.
Presupunând că aveți hamsii proaspete acestea trebuie curățate, spălate în apă rece, scurse printr-o strecurătoare și uscate. Se pot folosi și anșoa conservate și după decongelare se urmează aceleași direcții.
Încingem uleiul de măsline extravirgin în tigaie cu fund gros, de preferat de fontă. Eu am o tigaie de fontă de 33 de centimetri diametru și cu margini înguste în care mai prăjesc  și grătare. Anșoa scursă și uscată se tăvălește în făină de porumb, sare și făină de grâu. La două linguri de mălai se pune una de făină de grâu. Sărați după gust. Scuturăm de excesul de făină hamsiile și rapid le aranjăm în tigaie de la mijloc spre marginii în cercuri concentrice. Ar fi bine să mai fie cineva să vă ajute la montat sau cel puțin scuturați peștișorii înainte ca să vă mișcați rapid. După ce hamsiile s-au rumenit pe o parte le întoarcem și le gătim și pe cealaltă parte. Puteți să le întoarceți într-un alt recipient, după care să le puneți la prăjit cu partea care a fost deasupra prima data. Încercați să nu destrămați cercurile concentrice de pești pentru a avea la masă și un efect vizual. Când hamsiile sunt prăjite le întoarceți pe un platou rotund de servit și le puneți pe masă. Serviți cu lămâie, ceapă verde, pâine, mămăligă sau mujdei. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Hamsii prăjite

Articol editat de Radio Resita, 14 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco