Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Fructe de mare congelate cu sos bechamel

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce sau sărată sau fructe de mare. Vă prezint astăzi o modalitate delicioasă de-a vă bucura un gratin de fructe de mare
Când gătiți un preparat gratinat, îl presărați cu pesmet și îl rumeniți în cuptorul încins. Unele rețete gratinate necesită și brânză topită, rumenită. Expresia gratin înseamnă în franceză „prin gratare” sau „cu crusta”, de la verbul răzătoare, „a răzui, a zgâria”.
Ar fi tentant să credem că gratinul se referă la brânză rasă. Totuși, sunt și cei care insistă că gratinul se referă întotdeauna la un topping de pesmet și/sau brânză care este rumenit și crocant, formând o crustă frumoasă.
Pe de altă parte, Gratin Dauphinoise este un fel de mâncare făcut din cartofi tăiați subțiri (nu prefierți) care se gătesc în smântână. Dauphinoise în mod tradițional nu conține nicio brânză.
Gratinul de fructe de mare pe care vi-l prezint este foarte simplu și delicios.
Fructe de mare congelate, un sos bechamel bun, puțină brânză deasupra și la cuptor. Simplu, nu?
Această rețetă este întotdeauna de efect la musafiri și totuși nu este nimic special, având în vedere simplitatea ei.
Sosul bechamel cu care fac acest gratin este magnific, un sos cremos, fără cocoloașe, sosul la care visează toți, bun și inconfundabil.
Ca ingrediente folosim:
– 400 de gr de cocktail de fructe de mare congelate
– două cepe
– sare, piper și nucșoară.
Pentru sosul bechamel pregătim:
– un litru de lapte
– 70 de gr de cașcaval ras
– 70 de gr de unt gras
– 70 de gr de făină.
În primul rând fructele de mare se dezgheață. După ce s-au dezghețat tocăm mărunt ceapa și o călim în unt. Adăugăm fructele de mare. Le procesăm și pe ele maxim două minute. Sărăm, piperăm și pudrăm cu nucșoară după gust.
Nu stăm degeaba și începem să preparăm sosul bechamel. Topim untul în cratiță, prăjim făina având grijă să nu se ardă, amestecăm continuu și turnăm puțin câte puțin laptele. Nu contează dacă laptele este cald sau rece. Dacă turnăm în fir subțire și amestecăm constant nu se va cocoloși făina. La final presărăm și cașcavalul ras.
Într-un vas care se pretează la gătitul în cuptor turnăm sosul și fructele de mare. Introducem recipientul în toba preîncălzită la 200 de grade pentru zece minute.  
Se poate servi acest fel de mâncare cu orez basmati simplu   sau picant. O delicatesă. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. 

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Fructe de mare congelate cu sos bechamel

Articol editat de Radio Resita, 21 iulie 2023, 10:32

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco