Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Fileu de macrou în folie

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Fileul de macrou în folie este un fel principal simplu, gustos și parfumat, potrivit atât pentru un prânz în familie, cât și pentru o cină cu prietenii. Macroul este o adevărată minune, este bogat în acizi grași esențiali Omega 3, care ajută la reducerea concentrației de colesterol din sânge și în consecință, a riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, este considerat un supliment natural de vitamine, proteine cu valoare biologică mare și săruri minerale, inclusiv iod (esențial pentru funcționarea corectă a tiroidei), potasiu, fosfor, fier și magneziu, vitamine din grupa B și D. Din acest motiv este recomandat adesea de dieteticieni și nutriționiști în alimentația copiilor, vârstnicilor și sportivilor, să fie introdus cel puțin o dată pe săptămână însoțit de legume de sezon, cereale sau orez. Macroul însă este contraindicat în cazul insuficienței renale și a afecțiunilor hepatice. Macroul afumat sau sărat poate afecta negativ și starea persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau de boli ale tractului gastro-intestinal într-o formă acută.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Fileu de macrou în folie

Articol editat de Valentina Adam, 2 mai 2023, 11:45

Pentru a prepara Fileuri de macrou coapte în folie avem nevoie de 1 kg de macrou de preferință proaspăt, o mână de măsline negre fără sâmburi, o lingură de capere, o roșie coaptă, ulei de măsline, un usturoi tocat fin, frunze de pătrunjel, sare după gust.   Începem prin a tăia capul și aripioarele peștilor, apoi scoatem și îndepărtăm măruntaiele.
Spălăm bine peștii cu jet de apă și îi uscăm. După aceea trebuie să scoatem coloana vertebrală și oasele procedând astfel: facem o incizie pe părțile laterale ale coloanei centrale apoi, ținând plat lama cuțitului, începem de la incizie și mergem încet spre exterior obținând astfel fileurile. Aranjăm fileurile pe o foaie de aluminiu alegând dintre următoarele trei opțiuni: Se toarnă puțin ulei pe folia de aluminiu, se așează fileul, se sărează ușor cu sare aromată, se distribuie măslinele fără sâmburi, caperele, roșiile curățate și tăiate cubulețe,  usturoiul și patrunjelul tocate.

O altă metodă este ungerea cu puțin ulei a foliei de aluminiu pe care așezăm măslinele, caperele și roșiile tăiate cubulețe și așeazăm fileul ușor sărat cu sare aromată și la final usturoiul și pătrunjelul tocate.
A treia metodă presupune distribuirea acelorași ingrediente peste sau sub fileu, iar la final așezăm felii de zucchini tăiați rondele foarte subțiri și prăjiți la gratar sau felii lungi de zucchini făcuți la gratar și distribuiți în valuri. Oricare dintre metodele alese trebuie să închidem pachetul și lăsăm un mic orificiu în partea de sus pentru a permite aburului să iasă. Introducem la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute. La servire, așezăm câte o folie pe farfurie și se servește direct. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine