Rețetă cu pește sau fructe de mare: Fileu de macrou în folie
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Fileul de macrou în folie este un fel principal simplu, gustos și parfumat, potrivit atât pentru un prânz în familie, cât și pentru o cină cu prietenii. Macroul este o adevărată minune, este bogat în acizi grași esențiali Omega 3, care ajută la reducerea concentrației de colesterol din sânge și în consecință, a riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, este considerat un supliment natural de vitamine, proteine cu valoare biologică mare și săruri minerale, inclusiv iod (esențial pentru funcționarea corectă a tiroidei), potasiu, fosfor, fier și magneziu, vitamine din grupa B și D. Din acest motiv este recomandat adesea de dieteticieni și nutriționiști în alimentația copiilor, vârstnicilor și sportivilor, să fie introdus cel puțin o dată pe săptămână însoțit de legume de sezon, cereale sau orez. Macroul însă este contraindicat în cazul insuficienței renale și a afecțiunilor hepatice. Macroul afumat sau sărat poate afecta negativ și starea persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau de boli ale tractului gastro-intestinal într-o formă acută.
Articol editat de Valentina Adam, 2 mai 2023, 11:45
Pentru a prepara Fileuri de macrou coapte în folie avem nevoie de 1 kg de macrou de preferință proaspăt, o mână de măsline negre fără sâmburi, o lingură de capere, o roșie coaptă, ulei de măsline, un usturoi tocat fin, frunze de pătrunjel, sare după gust. Începem prin a tăia capul și aripioarele peștilor, apoi scoatem și îndepărtăm măruntaiele.
Spălăm bine peștii cu jet de apă și îi uscăm. După aceea trebuie să scoatem coloana vertebrală și oasele procedând astfel: facem o incizie pe părțile laterale ale coloanei centrale apoi, ținând plat lama cuțitului, începem de la incizie și mergem încet spre exterior obținând astfel fileurile. Aranjăm fileurile pe o foaie de aluminiu alegând dintre următoarele trei opțiuni: Se toarnă puțin ulei pe folia de aluminiu, se așează fileul, se sărează ușor cu sare aromată, se distribuie măslinele fără sâmburi, caperele, roșiile curățate și tăiate cubulețe, usturoiul și patrunjelul tocate.
O altă metodă este ungerea cu puțin ulei a foliei de aluminiu pe care așezăm măslinele, caperele și roșiile tăiate cubulețe și așeazăm fileul ușor sărat cu sare aromată și la final usturoiul și pătrunjelul tocate.
A treia metodă presupune distribuirea acelorași ingrediente peste sau sub fileu, iar la final așezăm felii de zucchini tăiați rondele foarte subțiri și prăjiți la gratar sau felii lungi de zucchini făcuți la gratar și distribuiți în valuri. Oricare dintre metodele alese trebuie să închidem pachetul și lăsăm un mic orificiu în partea de sus pentru a permite aburului să iasă. Introducem la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute. La servire, așezăm câte o folie pe farfurie și se servește direct. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)