Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Cullen Skink

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Cullen Skink

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:19 / actualizat: 12 aprilie 2023, 16:07

Numele acestei rețete este cu siguranță unul ciudat. Cullen Skink. Prima parte a numelui provine de la orașul de pescari Cullen din nord-estul Scoției, în timp ce a doua parte se referă la o supă.

Deși inițial se referea la un os de tibie sau articulație folosit în supe, de-a lungul timpului „skink” a fost aplicat oricărei supe. În această supă de pește nu există oase de tibie și nici nu ar trebui să fie nici oase de pește.

Este bine să încercați să preparați cu eglefin afumat această rețetă, dar dacă nu găsiți, atunci va trebui să folosiți alt pește marin care are carnea albă. Acest pește mai este denumit și haddock. Eglefinul, codul, polackul și merluciul sunt înrudiți așa că puteți face preparatul și cu ei cu condiția să nu fie congelați.

Pentru Cullen Skink ne trebuie:

1 kg file de eglefin sau orice alt pește alb, afumat sau proaspăt

Un litru de lapte

Jumătate de kilogram de piure de cartofi

Două fire de praz

O lingura de unt

Două frunze de dafin

Tulpini și frunze de pătrunjel sau de coriandru separate.

Începem să tăiem cartofii în bucăți, îi punem într-o cratiță cu suficientă apă și fierbem până se înmoaie.

Scurgem apa și facem piureul de cartofii. Dacă preferați, cartofii pot fi lăsați chiar în bucăți și adăugați în supă.

Se toarnă laptele într-o cratiță, se adaugă foaia de dafin, tulpinile de pătrunjel sau coriandru și fileurile de eglefin.

Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se lasă să fiarbă aproximativ 3 minute.

După ce au trecut cele 3 minute oprim focul și lăsăm să se infuzeze aroma de eglefin în lichid pentru încă 5 minute.

Scoatem peștele și frunza de dafin din lapte și lăsăm eglefinul deoparte să se răcească, astfel încât mai târziu să putem rupe peștele în bucăți.

Se încălzește untul într-o cratiță separată și se adaugă prazul care a fost tăiat felii, amestecând din când în când pentru a ne asigura că devin translucide, dar să avem grijă să nu se ardă. Stăm cu ochii pe cratiță cam alte aproximativ 5 minute.

Amestecăm piureul de cartofi în lapte după ce am îndepărtat tulpinile de pătrunjel sau coriandru. Se poate combina cartofii și laptele într-un blender și în loc să aruncați tulpinile, ele pot fi amestecate cu laptele și piureul de cartofi.

Adăugați prazul și amestecăm cu grijă, delicat, bucățile de pește în supă, astfel încât să rămână mai mari pentru a oferi un contrast de textura cu netezimea amestecului de cartofi cu lapte și cu praz.

Gustați întotdeauna înainte de a adăuga sare. Este mai ușor să adăugați decât să încercați să diminuați sărătura dintr-un fel de mâncare prea sărat. De multe ori nici nu reușim. Sare mai poate să-și pună în farfurie după gust și cel ce mănâncă.

Punem supa de pește în boluri și presărăm pătrunjel tocat sau coriandru. Dacă vreți să adaugați în plus puțină culoare  castronului cu supă, puneți boia.

Serviți cu o felie de pâine, caldă și proaspătă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine