Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Creveți prăjiți

În fiecare zi de vineri  vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Am tot gătit pește de multe ori și în mai multe feluri. Acum a venit rândul să prepar creveți prăjiți după o rețetă din Brazilia pe care am descoperit-o la Sara Silvas de la TudoReceitas.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Creveți prăjiți

Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 12:20 / actualizat: 19 aprilie 2023, 15:56

Adesea asociate cu rafinament și multe aromă, fructele de mare pot fi folosite pentru a pregăti cele mai variate preparate, dar care nu necesită neapărat un proces și  consumator de timp. Cele mai multe fructe de mare sau crustacee pot fi preparate în diferite moduri: fierte, la grătar, prăjite. Mai trebuie făcută distincția între fructele de mare care se consumă reci și cele care se consumă calde. Fructele de mare care se consumă mai mult reci sunt, printre altele, stridiile, scoicile, arici de mare. Acest tip de fructe de mare se consumă cu zeamă de lămâie. Fructele de mare care se mănâncă fierbinți sunt racii, creveții, caracatițe, calamari, homari, crabi. Toate acestea pot fi servite pe gratar, aburite, la cuptor si prajite. Creveții se pretează foarte bine pentru gustări și aperitive. Mâncărurile făcute cu creveți sunt întotdeauna îmbietoare și apetisante. Acest crustaceu are o aromă și o savoare de neegalat și este perfect pentru mai multe preparate. Gătitul creveților în coajă permite să ne bucurăm de o aromă maximă, ca să nu mai vorbesc de faptul că cei nedecorticați sunt mai economici.

Pentru acest preparat ne trebuie un kg de creveți, o lămâie, 4 căței de usturoi, 3 linguri de unt, o lingură de ulei de masline, pătrunjel tocat, sare și piper după gust și preferințe. Am mai spus-o și mă repet de câte ori am ocazia că o mâncare bună, pe gustul crlor mai mulți are puține ingrediente.

Cum se prepară creveți prăjiți cu coajă. Începem prin a spăla bine creveții pentru a elimina firișoarele de nisip. Pentru această rețetă puteți folosi creveți roz sau creveți gri. Diferența este că cei roz au mai multă carne. Condimentăm creveții întregi cu usturoi zdrobit, zeamă de lămâie, sare, piper și pătrunjel tocat. Se lasă 30 de minute la temperatura camerei, pentru a-și degaja gustul. După acest timp, încălzim la foc mediu o tigaie mare de fontă cu unt și ulei. După ce untul s-a topit punem creveții la fiert. Folosiți unt nu margarină pentru că acești creveți prăjiți sunt mult mai gustoși. Lăsăm creveții să se prăjească timp de 5 minute în funcție de mărime, întorcându-i din când în când, până își schimbă complet culoarea. Dăm focul mai tare și-i mai lăsăm încă 1-2 minute în tigaie, să se rumenească ușor. Dacă vă plac creveții mai picanți adaugați ardei iute tocat fără semințe. Când crevetii sunt aurii se scot pe o farfurie și se servesc presărați cu patrunjel proaspat tocat și câteva felii de lămâie. Vă garantez că acești creveți prăjiți în coajă sunt delicioși. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine