Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Aka Psari Plaki

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Vă propun o rețetă de pește care așa cum se prepară în Grecia. Această rețetă delicioasă de pește grecesc (Aka Psari Plaki) este simplu și sănătos de gătit. Se folosește doar pește alb copt cu roșii și ceapă și o mulțime de arome grecești delicioase. Cuptorul face cea mai mare parte a muncii. Așa cum se întâmplă pe coasta Mediteranei, rețeta suferă variații de la o zonă la alta și chiar de la o familie la alta.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Aka Psari Plaki

Articol editat de Radio Resita, 16 iunie 2023, 09:01

Pentru sosul de roșii și ceapă avem nevoie de două cepe albe mari, câteva roșii în suc propriu, pastă de tomate, vin sec alb sau roșu precum Cabernet sau Merlot. Acestea ingrediente se amestecă încă de la început. Ne mai trebuie ulei de măsline de calitate, trei căței de usturoi, boia de ardei, scorțișoară și oregano uscat. Mai ne sunt necesare miere de albine, busuioc sau pătrunjel proaspete.

Putem utiliza ce file pește alb marin dec care dorim sau găsim, cod, eglefin sau tsipura, adică dorada. Eu am gătit cu dorada.

Tăiem ceapa felii și o dinstuim timp de opt minute, după care adăugăm usturoiul tocat. În cratiță punem amestecul de roșii din conservă, pasta de tomate și vinul sec. Acum adăugăm și  boiaua de ardei, scorțișoara și oregano uscat. Punem sare și piper.

Lăsăm ingredientele din cratiță să fiarbă cam 15- 20 de minute.

După trecerea timpului, luăm o tavă, și punem conținutul cratiței în ea, apoi turnăm o lingură bună de miere și busuiocul sau pătrunjelul tocat. Amestecăm și așezăm fileurile de pește alb marin. Tava se introduce la cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade timp de 30 de minute.

Aka Psari Plaki se servește cu orez cu lămâie, cartofi natur sau cu pâine prăjită unsă cu usturoi, sare și ulei de măsline. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton