Rețetă cu pește sau fructe de mare: Aka Psari Plaki
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Vă propun o rețetă de pește care așa cum se prepară în Grecia. Această rețetă delicioasă de pește grecesc (Aka Psari Plaki) este simplu și sănătos de gătit. Se folosește doar pește alb copt cu roșii și ceapă și o mulțime de arome grecești delicioase. Cuptorul face cea mai mare parte a muncii. Așa cum se întâmplă pe coasta Mediteranei, rețeta suferă variații de la o zonă la alta și chiar de la o familie la alta.
Articol editat de Radio Resita, 16 iunie 2023, 09:01
Pentru sosul de roșii și ceapă avem nevoie de două cepe albe mari, câteva roșii în suc propriu, pastă de tomate, vin sec alb sau roșu precum Cabernet sau Merlot. Acestea ingrediente se amestecă încă de la început. Ne mai trebuie ulei de măsline de calitate, trei căței de usturoi, boia de ardei, scorțișoară și oregano uscat. Mai ne sunt necesare miere de albine, busuioc sau pătrunjel proaspete.
Putem utiliza ce file pește alb marin dec care dorim sau găsim, cod, eglefin sau tsipura, adică dorada. Eu am gătit cu dorada.
Tăiem ceapa felii și o dinstuim timp de opt minute, după care adăugăm usturoiul tocat. În cratiță punem amestecul de roșii din conservă, pasta de tomate și vinul sec. Acum adăugăm și boiaua de ardei, scorțișoara și oregano uscat. Punem sare și piper.
Lăsăm ingredientele din cratiță să fiarbă cam 15- 20 de minute.
După trecerea timpului, luăm o tavă, și punem conținutul cratiței în ea, apoi turnăm o lingură bună de miere și busuiocul sau pătrunjelul tocat. Amestecăm și așezăm fileurile de pește alb marin. Tava se introduce la cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade timp de 30 de minute.
Aka Psari Plaki se servește cu orez cu lămâie, cartofi natur sau cu pâine prăjită unsă cu usturoi, sare și ulei de măsline. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.
(Daniel Babun)