Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare.

Rețetă cu pește sau fructe de mare

Articol editat de Radio Resita, 19 mai 2023, 09:33

Creveții picanți sau ají (ahi) de langostinos este o tocană peruană care, așa cum se referă și numele său, are la bază ardei iute. Este un fel de mâncare cu adevărat ușor de făcut, care combină aroma de ardei iute și diversitatea produselor marine.

Pentru prepararea a două porții de creveți picanți avem nevoie de 500 de grame de creveți, o ceapă mică tocată, o lingură de pastă proaspătă de aji amarillo- adică de ardei galbeni iuți, trei linguri de pastă de chili, două linguri de usturoi tocat, un cub de unt, puțin vin alb sec de bună calitate, 100 de mililitri de smântână de gătit, puțin ulei de măsline și două felii de pâine fără coajă.

Începem prin a spăla și curăța creveții. Pentru a-i curăța, scoatețile capul, spălații și păstrați doar coaja. În partea dorsală a cozii de creveți se face o mică incizie și cu ajutorul unei scobitori sau cu vârful cuțitului se trage cu grijă intestinul. Dacă se rupe, puteți face o altă tăietură pentru a elimina restul. Din coji, faceți un bulion concentrat care va ajuta la sporirea aromei. Pentru a face acest lucru, aduceți o oală la fiert împreună cu carcasele păstrate, apoi strecurați lichidul.

Se încinge o tigaie și se toarnă un fir de ulei de măsline extravirgin. Când este fierbinte se adaugă ceapa tocată mărunt și se călește, amestecând din când în când, până devine translucidă. Se adaugă usturoiul măcinat și trei tipuri de ardei iute. Acest dressing este gata atunci când are textura unui gem și începe să se separe ușor de grăsime.
Se toarnă bulionul de creveți într-o cratiță. Nu vrem un sos  lichid. Lăsați să dea în clocot și puneți-l deoparte. În timp ce fierbe se înmoaie pâinea în smântâna lichidă sau în lapte. Se pune deoparte.

Separat, se încălzește o altă cratiță în care se pune un cub mare de unt și se lasă să se topească. Când s-a topit și s-a încălzit bine se adaugă cozile de creveți. Cu un clește le întindeți pe toată tigaia și le lăsați să se prăjească puțin, apoi întoarceți-le și lăsați-le să se rumenească pe cealaltă parte.
Rapid, fără a lăsa creveții să se gătească complet, se toarnă  vin alb. Ramâne pe foc cam un minut până se evaporă alcoolul.

Peste creveții sotați se adaugă continutul tigăii care a fost pregătită mai intai, painea muiată în lapte sau smântână și opțional se rade brânză tare gen parmezan.
Se amestecă bine, se lasă să se îngroașe și brânza să se topească. Fiecare reglează gustul cu condimentele preferate și se presară neapărat pătrunjel tocat.  

Nu gătiți creveții prea mult. Acest lucru face diferența între creveții fragezi și cei ca pingeaua de pantofi.

Această tocană este una dintre cele mai bune și echilibrate  mâncăruri din punct de vedere nutrițional. Cu toate acestea puteți îmbogăți gustul adăugând mai multe specii de crustacee, cum ar fi inele de calmar, scoici, tentacule de caracatiță feliate, chiar și melci gătiți în prealabil. Acest fel de mâncare, având doar puțină pâine pe post de carbohidrat, se poate însoți cu o porție de orez alb.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton