Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare.

Rețetă cu pește sau fructe de mare

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:14 / actualizat: 22 martie 2023, 21:41

Una dintre marile bucurii pentru mine este să gătesc. Îmi place să amestec arome, texturi și să adaug câte un ingredient neașteptat la mâncare ori de câte ori pot și-mi permite gustul final. Cu toate acestea ador să gătesc și preparate clasice.

Pentru această vineri m-am gândit la o tocană clasică spaniolă  cu fructe de mare, cunoscută în Spania drept Zarzuela de Pescado y Mariscos. Acest preparat este unul dintre cele mai emblematice feluri de mâncare de pe coasta Mediterană a Spaniei.

Să începem prin a aduna ingredientele de care avem nevoie, adică scoici, creveți decorticați și cod, toate cât se pot de proaspete. Mai avem treabă cu ulei de măsline, ceapă tăiată cubulețe, usturoi tocat, fenicul feliat, boia afumată, cimbru, fulgi de ardei iute roșu, passata de roșii, bulion de pui, vin alb, bulion de pui, șofran, sare și piper. Nu am făcut cu ingredientele marine congelate, așa că nu vă pot spune dacă este bună. Probabil că se încadrează în standardele de bun gust.

Se pot folosi două, trei tipuri de scoici. Începeți procesul clătind bine scoici. Curățați și decortați creveții. Ștergem bine codul și creveții cu prosoape de hârtie pentru a fi uscate bine. Asezonăm codul și creveții cu sare de mare și piper negru proaspăt măcinat.

Punem o tigaie la foc mediu spre mare. Adaugăm uleiul de masline în tigaie și când se încalzește punem ceapa tăiată cubulețe, usturoiul și feniculul feliat. Sotăm timp de aproximativ 3 minute. Punem în tigaie boia afumată, cimbru și fulgii de ardei iute roșu. Turnăm un pahar de vin alb pentru a degaja fundul tigăii. Adaugăm roșiile, bulionul de pui, șofranul sau cardamon și reglăm gustul cu sare de mare și piper negru.

Aduceți amestecul la fierbere și reduceți focul. Adăugați codul, creveții și scoicile în tigaie. Acoperim tigaia și continuăm să gătim timp de 4-5 minute sau până când scoicile s-au deschis. Nu v-am dat reper în mililitri la ingredientele lichide pentru că fiecare face tocana în funcție de densitatea dorită.

Se ornează cu pătrunjel tocat fin și se servește cu pâine proaspătă, caldă care umple bucătăria, alături de tocana cu fructe de mare, de mirosuri și arome dătătoare de poftă de mâncare.

Să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 27 octombrie 2024, 10:52

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Rețetă europeană: Spundră de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 21 octombrie 2024, 09:00

Rețetă europeană: Spundră de porc

Mâncărurile ucrainene sunt cunoscute pentru varietatea și calitățile lor gustative. Bucătăria ucraineană include sute de rețete: borș și...

Rețetă europeană: Spundră de porc
Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică. Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit....

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 18 octombrie 2024, 07:22

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Rețetă: Paella Marinara
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo