Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă americană: carne de porc cu fructe

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Bucătăria cubaneză este un amestec de obiceiuri ale vechilor indigeni și a influențelor spaniole, africane și caraibiene. Aceste rețete împărtășesc înțelepciunea combinării condimentelor și tehnicilor moștenite de la nativi. Există influențe din vremea sclaviei, în special a celor care trudeau la recoltarea trestiei de zahăr.
Plantațiile au fost înființate în principal de fermieri spanioli din Insulele Canare care au lăsat și o moștenire culinară. Partea de est a insulei era locuită mai mult de imigranți francezi și haitiani.

Rețetă americană: carne de porc cu fructe

Articol editat de Radio Resita, 2 ianuarie 2024, 11:26

În timpul Revoluției cubaneze a lui Fidel Castro a apărut o nouă și surprinzătoare fațetă a bucătăriei din munți a luptătorilor de gherilă. Ea a fost făcută publică de istoricul Tony Perrottet. Revoluționarii au fost autorii unor feluri de mâncare, care nu erau multe și nici foarte apetisante. Mâncarea a fost una dintre obsesiile de la începutul revoluției.
Autorii fiecărui fel de mâncare, în scurtele perioade de odihnă, s-au dedicat scrierii în detaliu a rețetelor lor și așa a ajuns la noi „Guerrilla Cooking”.
Din cauza penuriei de alimente din anii 1950, dieta gherilelor din Sierra Maestra consta exclusiv din roșii fierte și transformate într-un fel de piure condimentat cu unt și sare. De altfel acesta nu era larg acceptat, dar nu aveau altă opțiune.

Din cauza nevoii, au început să apară și alte feluri de mâncare, cum ar fi „cârnatul în stil de gherilă”, creat de Raul Castro. Acest preparat a constat în tăierea în felii a unor cârnați și sotarea lor cu câteva linguri de miere, zeamă de lămâie și puțin rom.
Dar felul de mâncare senzațional al gherilelor, acceptat cu plăcere, a fost șarpele prăjit. Prindeau un șarpe boa și după ce îi tăiau capul, lăsau să se scurgă sângele, apoi îndepărtau pielea și măruntaiele, îl tăiau în bucăți și îl prăjeau.
Dar nu mă încumet să fac o mâncare de gherilă ci vă propun Carne de porc cu fructe.

Pentru iubitorii de arome dulci-acrișoare această rețetă de porc cu fructe este ideală. Este un fel de mâncare grosier și însoțit de orez constituie o masă completă. Plus ca este foarte ușor de preparat.
Se folosesc următoarele ingredientele:
– un kilogram de carne de porc
– un fruct de papaya
– o ceapă
– 2 căței de usturoi
– 2 ardei iuți
– o cană de suc de portocale sau de ananas
– unt
– sare și piper.

Mai întâi se taie carnea de porc în bucăți mici. Trebuie să fie cu cât mai puțină grăsime. Se încinge untul într-o tigaie, se adaugă bucățile de carne de porc. Când încep să se rumenească, se adaugă ceapa tocată, usturoiul și ardeii tocați și cana de suc de portocale sau ananas.
Când începe să capete consistență se adaugă papaya tăiată fâșii.  Când începe să se descompună se pun și restul ingredientelor.
La final se asezonează după gust cu sare și piper. Acest fel de mâncare este servit în mod tradițional pe un pat de orez alb.
Puteți adăuga în momentul servirii frunze de pătrunjel tocate.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cocina-cubana.com)

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă