Ascultă Radio România Reșița Live

Rață în sos

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Rață în sos

Articol editat de Radio Resita, 20 ianuarie 2024, 12:12

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Cu siguranță v-ați gândit să preparați acasă o rața. Carnea ei este diferită de cea de pui, vită sau porc, dar seamănă puțin cu cea de gâscă. Rața oferă multe posibilități de preparare și este o carne foarte apreciată.
De fapt, multe feluri de mâncare preparate cu rață sunt atât de sofisticate și speciale încât sunt ideale pentru mesele în familie, cine de afaceri, sărbători sau petreceri.

Înainte de a începe să pregătim ceva cu rața, trebuie să știm ce tip de carne este și ce ne oferă. Astfel vom ști cum și în ce cantitate este cel mai bine să o consumăm. Întotdeauna cu moderație, desigur.
În primul rând, trebuie să știți că rața are o carne slabă, ca cea de pui. Aceasta se referă în special la cantitatea de fibre musculare prezente în carne.  

Trebuie avut în vedere, însă, că pielea raței este mult mai grasă decât a altor păsări, așa că este de preferat să o îndepărtați înainte de a o găti. În acest fel, vom reduce considerabil aportul caloric, de grăsimi saturate și de colesterol. Va fi un fel de mâncare mult mai sănătos.
Din aceste motive se recomandă consumul de carne de rață în cantități moderate și cu pielea îndepărtată în cadrul unei diete mediteraneene echilibrate.

Rață în sos este preparatul mediteraneean de astăzi.
Acest fel de mâncare este gătit pe bază de rață de curte și aparține preparatelor din bucătăria andaluză tradițională. Ca regulă generală, se consumă în principal pe tot parcursul anului și este de obicei servit mesenilor ca al doilea fel.

Tăiați rața în bucăți și prăjiți-o într-o cratiță cu ulei de măsline până când toate bucățile devin aurii. Scoatem carnea și o rezervăm, având grijă să o ținem caldă.
În același ulei, călim usturoiul și ceapa tocate. Când totul este poșat, adaugăm ardeii tocați și continuăm frigerea la foc mediu spre mic. Dupa câteva minute punem o roșie rasă.
Amestecăm bine și presărăm cimbru, busuioc, vin roșu și un pahar mare de apă. Lăsăm să fiarbă și potrivim după gust cu sare.

La sfârsit întoarcem carnea de rață în cratiță, punem o mână bună de ciuperci întregi și lăsăm să bolborosească liniștit încă 45 de minute. Serviți cu poftă cu o garnitură de cartofi sau o salată de varză și cu puțină pâine proaspătă, moale și caldă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(sevilla.abc.es)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă