Ascultă Radio România Reșița Live

Rață în sos

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Rață în sos

Articol editat de Radio Resita, 20 ianuarie 2024, 12:12

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Cu siguranță v-ați gândit să preparați acasă o rața. Carnea ei este diferită de cea de pui, vită sau porc, dar seamănă puțin cu cea de gâscă. Rața oferă multe posibilități de preparare și este o carne foarte apreciată.
De fapt, multe feluri de mâncare preparate cu rață sunt atât de sofisticate și speciale încât sunt ideale pentru mesele în familie, cine de afaceri, sărbători sau petreceri.

Înainte de a începe să pregătim ceva cu rața, trebuie să știm ce tip de carne este și ce ne oferă. Astfel vom ști cum și în ce cantitate este cel mai bine să o consumăm. Întotdeauna cu moderație, desigur.
În primul rând, trebuie să știți că rața are o carne slabă, ca cea de pui. Aceasta se referă în special la cantitatea de fibre musculare prezente în carne.  

Trebuie avut în vedere, însă, că pielea raței este mult mai grasă decât a altor păsări, așa că este de preferat să o îndepărtați înainte de a o găti. În acest fel, vom reduce considerabil aportul caloric, de grăsimi saturate și de colesterol. Va fi un fel de mâncare mult mai sănătos.
Din aceste motive se recomandă consumul de carne de rață în cantități moderate și cu pielea îndepărtată în cadrul unei diete mediteraneene echilibrate.

Rață în sos este preparatul mediteraneean de astăzi.
Acest fel de mâncare este gătit pe bază de rață de curte și aparține preparatelor din bucătăria andaluză tradițională. Ca regulă generală, se consumă în principal pe tot parcursul anului și este de obicei servit mesenilor ca al doilea fel.

Tăiați rața în bucăți și prăjiți-o într-o cratiță cu ulei de măsline până când toate bucățile devin aurii. Scoatem carnea și o rezervăm, având grijă să o ținem caldă.
În același ulei, călim usturoiul și ceapa tocate. Când totul este poșat, adaugăm ardeii tocați și continuăm frigerea la foc mediu spre mic. Dupa câteva minute punem o roșie rasă.
Amestecăm bine și presărăm cimbru, busuioc, vin roșu și un pahar mare de apă. Lăsăm să fiarbă și potrivim după gust cu sare.

La sfârsit întoarcem carnea de rață în cratiță, punem o mână bună de ciuperci întregi și lăsăm să bolborosească liniștit încă 45 de minute. Serviți cu poftă cu o garnitură de cartofi sau o salată de varză și cu puțină pâine proaspătă, moale și caldă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(sevilla.abc.es)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine