Ascultă Radio România Reșița Live

Rață cu măsline

În fiecare zi de luni ne oprim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.
Incheiem periplul prin bucătăria din Monaco. Mâncarea și gastronomia din Micul Principat joacă un rol extraordinar în cultură și viața de zi cu zi, de la piețele de fructe de mare proaspete până la abundența de fructe și legume cultivate local. Uriașa regiune mediteraneană din Provence este renumită pentru că oferă mâncăruri sănătoase, aromate și colorate, precum și mâncăruri tradiționale.
Bucătăria din Provence este rezultatul climatului mediteranean cald și uscat, relieful frământat, bun pentru pășunat oi și capre, abundența de fructe de mare de pe coasta de sud și desigur „diamantele negre”, trufele. Ingredientele de bază sunt măslinele și uleiul de măsline, usturoiul, mielul și capra, năutul, fructele locale, precum struguri, piersici, caise, căpșuni, cireșe și faimoșii pepeni din Cavaillon.

Rață cu măsline

Articol editat de Radio Resita, 29 aprilie 2024, 05:24

Rață cu măsline este rețeta din Principatul Monaco. Ne aprovizionăm cu:
– o rață de aproximativ două kg
– o ceapă albă
– 50 de gr de unt
– ulei de măsline
– 500 de ml de bulion de pui
– sare, piper, o ramură de cimbru, un cățel și jumătate de  usturoi  

Pentru suc de rață se folosesc:
– 6 pulpe de rață
– un litru de supă albă
– ulei de măsline
– 40 de gr de unt
– două cepe
– 2 căței de usturoi
– o ramură de cimbru.

Pentru prepararea măslinelor verzi sunt necesare:
– 250 de gr de măsline verzi siciliene
– 500 de ml de suc de rață
– supă de pui
– o frunză de dafin, sare și piper.

Curățați cu atenție rața. Când este gata de gătit se încinge într-o tigaie ulei de măsline, se pune rața și se așează în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius pentru 40- 50 de minute. Cu regularitate se stropește cu ulei pentru ca pielea să devină crocantă. La jumătatea timpului, rața se întoarce. Pasărea trebuie să fie rumenită. La sfârșitul gătitului, scoateți rața și deglasați sucul de gătit cu bulionul alb, apoi reduceți la foc mediu și lăsați deoparte.

Scoateți pielea de pe pulpe pentru sucul de rață, apoi tăiați pulpele în cuburi mari de 3- 4 cm.
Ungeți carnea cu ulei de măsline și așezați-le într-o altă tigaie și prăjiți-le. După prăjire degresați fundul tigăii, adaugați untul, ceapa tocată, usturoiul și cimbrul. Se amestecă pentru a nu se arde carnea. Treceți sucul rezultat printr-o sită. Se potrivește gustul cu sare, piper și condimente, apoi se adaugă unt.

Scurgeți și fierbeți măslinele de două ori în supa albă pentru a le face mai moi, apoi fierbeți-le din nou în sucul de rață. Păstrați-le calde.
Tranșați rața și puneți carnea într-un vas, acoperiți-o cu sucul preparat, apoi puneți generos măsline peste carne. Terminați cu un praf de sare și piper proaspăt măcinat, apoi serviți sosul într-o sosieră.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(seemonaco.com; rețetă de Alain Ducasse)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe