Ascultă Radio România Reșița Live

Pulpele de porc în stil hondurian

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.

Pulpele de porc în stil hondurian

Articol editat de Radio Resita, 26 decembrie 2023, 11:26

Hondurasul este una dintre cele mai muntoase țări din lume. Țara este acoperită în proporție de peste 80% de lanțuri muntoase. Hondurasul este unica țară din America Centrală fără vulcani activi. Acest relief muntos este brăzdat de la nord la sud de o depresiune străbătută de râul Ulua și care reprezintă o veche cale de comunicație între Oceanul Pacific și cel Atlantic.

Gastronomia hondurană este foarte variată, deoarece conține elemente precolumbiene, spaniole, creole și mayașe, așa cum este tipic pe coasta Atlanticului din America Centrală. Mâncarea tipică din Honduras se bazează pe fructe de mare, carne de toate felurile, pește, tortilla, fasole, orez, produse lactate, legume, leguminoase și fructe. Cafeaua nu lipsește și se servește în orice moment al zilei.

Gastronomia Hondurasului își are rădăcinile în bucătăria precolumbiană, unde erau folosite diferite specii de plante, animale și pești. Unele dintre speciile de plante utilizate pe scară largă sunt porumbul, fasolea, annonaa, ayote, dovleac, manioc, cartofi, roșii, cartofi dulci, vanilie, scorțișoară, arahide, printre altele. De asemenea, se consumă frecvent unele fructe precum ananasul, avocado, papaya și guava, recoltate din pădurile tropicale.

Pulpele de porc sunt la loc de cinste în bucătăria honduriană.
Acest fel de mâncare este o delicatesă foarte populară. Sosul scaldă carnea și feliile de banane verzi, producând o explozie de arome în cerul gurii.

Pulpele de porc în stil hondurian sunt o delicatesă pe care, dacă o preparați, cu siguranță o veți iubi.
Ne trebuie:
– o pulpă cu tot cu piciorul de porc
– o roșie tăiată fâșii
– un ardei gras tăiat fâșii
– 3 linguri de pastă de roșii
– 6 banane verzi
– o ceapă feliată
– 5 linguri de oțet
– două linguri de oregano
– 3 căței de usturoi
– bulion de pui
– ulei vegetal
– sare, piper și fulgi de chili după gust
– un strop de sos Worcestershire
– o cană de sofrito.
Acesta este un sos specific țărilor latino-americane, Spaniei, Italiei și Portugaliei.

Pe scurt vă spun că se prepară dintr-o ceapă de mărime medie, 3-4 căţei de usturoi, un ardei verde, 3 linguri de ulei de măsline extra-virgine, 5-6 roşii (rase), o frunză de dafin, o linguriţă de boia de ardei (de preferinţă dulce), sare şi piper după preferinţe. Se pune uleiul într-o cratiță cu fundul gros și se călesc pe rînd legumele, începând cu ceapa. Se ține destul de mult pe foc mic. Oricum, se poate păstra foarte bine în frigider în borcane închise ermetic.

Revin la rețeta din Honduras.
Într-o oală cu apă din abundență se pune oregano, usturoiul, bulionul de pui, pulpa și piciorul de porc și se fierb două ore la foc redus. După ce s-au scurs cele două ore scoatem carnea și rezervăm puțin din lichidul în care a fiert.

Într-o tigaie mare, încălzim uleiul, călim ceapa, roșia și chili timp de 3- 4 minute. Adăugăm și pulpa tăiată felii și o lăsăm la gătit.
Spre final punem pasta de rosii, oțetul, sosul Worcestershire și sofrito.

Asezonăm cu sare și piper după gust. Mai lăsăm pe foc 15- 20 de minute. Tăiem bananele în felii subțiri și le prăjim într-o tigaie cu mult ulei. Le scoatem și le scurgem de excesul de ulei. Se servește pulpa alături de bananele prăjite, stropite din abundență cu sosul rezultat și salată.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun
(harta.infoturism.roes.wikipedia.orgbuenprovecho.hn)

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Rețetă – Umplutură de pește sărat
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 septembrie 2024, 07:52

Rețetă – Umplutură de pește sărat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Rețetă – Umplutură de pește sărat
Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 18 septembrie 2024, 08:36

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 septembrie 2024, 07:30

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. De...

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 16 septembrie 2024, 08:29

Rețetă europeană – Ciger sarma

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai...

Rețetă europeană – Ciger sarma
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 septembrie 2024, 08:52

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 septembrie 2024, 09:45

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Rețetă – Moussaka grecească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar