Ascultă Radio România Reșița Live

Pulpe de porc înăbușite

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Bucătăria statului Panama este un amestec din gastronomiile amerindiene, hispanice, africane și afro-antileene.
Ca în mai toate statele central și sud americane nu lipsesc porumbul, bananele, cărnurile, peștele și fructele de mare, cu care se pregatesc diverse preparate. Rădăcinile și tuberculii se găsesc din abundență în bucătăria panameză, precum manioc, igname, nampi, otoe și cartofi, dar într-o măsură mai mică.
Peștele și fructele de mare sunt o încântare, deoarece panamezii au acces la ambele oceane.
În gastronomia țării care are canalul navigabil ce leagă Atlanticul de Pacific, găsim mâncăruri delicioase precum orezul cu nucă de cocos și fructe de mare, tuca, chanfainita, carapulcra de năut, care sunt din moștenirea afro-colonială și afro-caraibienă.
Originea mâncărurilor Afro-Caraibiene a apărut în timpul construcției căii ferate, când au sosit locuitorii din insulele Caraibe. Femeile s-au dedicat în special dezvoltării mâncărurilor rafinate făcute cu fructe de mare.

Pulpe de porc înăbușite

Articol editat de Radio Resita, 4 aprilie 2024, 07:00

Vă invit să apreciați pulpe de porc înăbușite.
Aceasta rețetă dă naștere unei tocane foarte suculente și încântător de savurat alături de cei dragi. De remarcat faptul că acest fel de mâncare este complet și nu mai trebuie alt fel la masă.

Ne folosim de:
– două kg de carne de pulpă de porc
– 10 roșii
– 5 cepe
– 4 căței de usturoi
– doi ardei
– două lămâi
– un ardei foarte iute
– o linguriță cu vârf de boia dulce
– frunze proaspete de coriandru
– ulei de măsline
– sare și piper după gust.

Înainte de a începe trebuie să pregătim toate ingredientele, de aceea curățăm și tocăm mărunt cățeii de usturoi. Același lucru îl facem cu ceapa, ardeii, frunzele de coriandru. Roșiile le vom tăia în cuburi mici, în prealabil îndepărtând coaja și semințele.
Frecăm pulpele de porc cu lămâie, după care le spălăm.
Într-o oală turnăm apă suficientă, adăugăm sare, așezăm pulpele de porc și o punem pe foc, la fiert. Sunt gata când carnea este albă.
Luăm o cratiță, turnam puțin ulei și prăjim ceapa și usturoiul tocate. După câteva minute adăugăm roșiile, boiaua, ardeiul iute și coriandru. Le prăjim toate câteva minute.
Acum adăugăm pulpele de porc, turnăm și bulion rezultat de la fierberea cărnii. Reglăm gustul cu sare și piper.
Lăsăm la foc mic până lichidul devine gros și de consistenta dorită. Se servește cu orez.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine