Ascultă Radio România Reșița Live

Pulpe de porc înăbușite

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Bucătăria statului Panama este un amestec din gastronomiile amerindiene, hispanice, africane și afro-antileene.
Ca în mai toate statele central și sud americane nu lipsesc porumbul, bananele, cărnurile, peștele și fructele de mare, cu care se pregatesc diverse preparate. Rădăcinile și tuberculii se găsesc din abundență în bucătăria panameză, precum manioc, igname, nampi, otoe și cartofi, dar într-o măsură mai mică.
Peștele și fructele de mare sunt o încântare, deoarece panamezii au acces la ambele oceane.
În gastronomia țării care are canalul navigabil ce leagă Atlanticul de Pacific, găsim mâncăruri delicioase precum orezul cu nucă de cocos și fructe de mare, tuca, chanfainita, carapulcra de năut, care sunt din moștenirea afro-colonială și afro-caraibienă.
Originea mâncărurilor Afro-Caraibiene a apărut în timpul construcției căii ferate, când au sosit locuitorii din insulele Caraibe. Femeile s-au dedicat în special dezvoltării mâncărurilor rafinate făcute cu fructe de mare.

Pulpe de porc înăbușite

Articol editat de Radio Resita, 4 aprilie 2024, 07:00

Vă invit să apreciați pulpe de porc înăbușite.
Aceasta rețetă dă naștere unei tocane foarte suculente și încântător de savurat alături de cei dragi. De remarcat faptul că acest fel de mâncare este complet și nu mai trebuie alt fel la masă.

Ne folosim de:
– două kg de carne de pulpă de porc
– 10 roșii
– 5 cepe
– 4 căței de usturoi
– doi ardei
– două lămâi
– un ardei foarte iute
– o linguriță cu vârf de boia dulce
– frunze proaspete de coriandru
– ulei de măsline
– sare și piper după gust.

Înainte de a începe trebuie să pregătim toate ingredientele, de aceea curățăm și tocăm mărunt cățeii de usturoi. Același lucru îl facem cu ceapa, ardeii, frunzele de coriandru. Roșiile le vom tăia în cuburi mici, în prealabil îndepărtând coaja și semințele.
Frecăm pulpele de porc cu lămâie, după care le spălăm.
Într-o oală turnăm apă suficientă, adăugăm sare, așezăm pulpele de porc și o punem pe foc, la fiert. Sunt gata când carnea este albă.
Luăm o cratiță, turnam puțin ulei și prăjim ceapa și usturoiul tocate. După câteva minute adăugăm roșiile, boiaua, ardeiul iute și coriandru. Le prăjim toate câteva minute.
Acum adăugăm pulpele de porc, turnăm și bulion rezultat de la fierberea cărnii. Reglăm gustul cu sare și piper.
Lăsăm la foc mic până lichidul devine gros și de consistenta dorită. Se servește cu orez.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă