Ascultă Radio România Reșița Live

Pui cu sos de usturoi și mărar

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar. Fiind și sărbătoarea Sfântului prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, urez celor care poartă numele Sfântului Ioan viață lungă și sănatate.

Pui cu sos de usturoi și mărar

Articol editat de Radio Resita, 7 ianuarie 2024, 10:19

Poate că v-ați săturat de atâta carne de porc și vreți ceva mai ușor și aromat. Propunerea mea este Pui cu sos de usturoi și mărar. Sosul alb și ușor, cu gust fin de usturoi este delicios.

Se folosesc:
– 4 pulpe superioare de pui cu piele
– 3 linguri de maioneză de usturoi
– două fire de mărar
– două linguri de ulei vegetal
– 150 de ml de apă
– 50 de ml de vin alb sec
– sare și piper negru proaspăt râșnit

Pulpele se șterg bine cu șervețele ca să fie uscate. Se presară generos pe ambele părți sare și piper râșnit mai grosier. Pulpele sunt puse pe o farfurie și se toarnă uleiul peste ele și se masează ușor. Rămân la temperatura camerei jumătate de ceas. Puteți folosi atâtea pulpe cât vă intră pe un singur strat în cratiță fără să fie prea înghesuite sau să se suprapună. Cratița ar trebui să fie din fontă cu un strat antiaderent pentru a se rumeni frumos și uniform.

Cratița se încinge fără nimic în ea și se așează pulpele cu pielea în jos. Se toarnă peste ele tot ce e în farfuria în care au stat, ulei și condimente. Pulpele se prelucrează termic fără să se miște prea mult, eventual ridicați ușor câte una să verificați culoarea. Durează cam 10- 15 minute să se rumeneasca frumos, la foc mediu spre mic. Veți vedea că pulpele au lăsat grăsime și suc în cratiță. Întoarceți pulpele și le lăsăți să se rumenească și pe partea a doua  încă 5- 6 minute.

Trageți cratița de pe foc și când uleiul se mai potolește adăugați apă și presărați puțină sare în ea.
Acoperiți cratiță și introduceți-o în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lăsăți carnea să se gătească complet, aproximativ 40 minute.

Scoateți cratița din cuptor și puneți carnea pe o farfurie. Fierbeți sosul rămas în ea la foc mare două- trei minute, să scadă puțin. Turnați vinul și lăsați să se evapore alcoolul după care deglasați fundul vasului. Adăugați mărarul tocat fin în timp ce fierbe și luați cratiță de pe foc.

Puneți câteva linguri din sosul din tavă peste maioneză și amestecați. Turnați maioneza în cratiță și amestecați bine. Maioneză este făcută cu lapte și nu vrem să se taie, de aceea sosul nu trebuie să fie fierbinte. Reglați gustul cu sare și piper. Întoarceți pulpele în cratiță și stropiți-le peste tot cu sosul usturoiat. Puneți capacul și lăsăți să stea 10 minute ca să destindă fibrele cărnii.

Serviți mâncarea caldă cu mămăligă. Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe