Pui Cacciatore
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Articol editat de Valentina Adam, 27 iulie 2024, 11:29 / actualizat: 28 iulie 2024, 11:31
Deși mulți pretind paternitatea, se pare că rețeta originală de pui Cacciatore, ce-a pe care o prezint astăzi, s-a născut în Toscana. O rețetă atemporală, la fel ca pulpele de pui la cuptor, care are aroma tipică. Putem spune cu certitudine absolută că Cacciatore este exact ca și puiul Pizzaiola și prin urmare este considerat printre cele mai mari instituții ale bucătăriei populare italiene. Pentru cine nu cunoaste aceasta reteta minunata, ea presupune pui taiat bucățele, rumenit într-o tigaie și aromat cu clasicele ceapă, telină și morcov. Un fel al doilea, pe cât de simplu, pe atât de gustos, care poate chiar să se transforme într-o rețetă foarte bogată.
Pentru a face acest delicios pui Cacciatore sunt folosite:
– un pui de peste un kg
– 400 de gr de roșii decojite
– o ceapă aurie
– un morcov
– o țelină cât un pumn
– un cățel mare de usturoi
– 150 de ml de vin roșu
– o creangă de rozmarin
– un buchet de pătrunjel tocat
– ulei de măsline extravirgin după gust
– sare și piper negru după preferință.
Pentru a găti puiul Cacciatore, pregătiți mai întâi legumele. Curățați și tăiați morcovul, curățați și tocați ceapa și procedați la fel și cu țelina.
Tăiați puiul în 8 părți, astfel încât să se separe pieptul, pulpele superioare și cele inferioare și aripioarele. Turnați uleiul într-o tigaie mare preîncălzită și puneți carnea cu pielea de pui în jos. Se condimentează cu sare și piper.
Rumeniți puiul la temperatură medie spre mare fără să-l atingeți vreodată, astfel veți obține o crustă frumoasă. După aproximativ 6 minute, întoarceți puiul, asezonați cu sare și piper și lăsați să se rumenească și pe cealaltă parte. După ce s-a rumenit bine, se toarnă vinul roșu.
Lăsați alcoolul să se evapore și transferați puiul într-o tavă de copt, acoperindu-l cu folie termică. În tigaia unde s-a rumenit carnea adaugați legumele tocate și usturoiul.
Puneți și crenguța de rozmarin. Reduceți puțin focul și lăsați să fiarbă aproximativ 10 minute. Întoarceți puiul în tigaie, apoi adăugați roșiile decojite.
Acoperiți cu capac și se lasă pe foc mic 30 de minute. Între timp, spălați și tocați pătrunjelul proaspăt. După jumătate de ceas, stingeți focul și presărați cu pătrunjel.
Scoateți cățelul de usturoi din tigaie și crenguța de rozmarin. Servește puiul Cacciatore fierbinte cu ce garnitură preferi.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun