Ascultă Radio România Reșița Live

Preparate tradiționale de Revelion, în lume

Am trecut în Noul An și să sperăm că o să fie mult mai bun decât cel precedent. În fiecare țară există un preparat tradițional care se mănâncă la trecerea dintre ani.
Bacalhau a Gomes din Portugalia este un fel de mâncare tradițional care a făcut parte integrantă din bucătăria țării de sute de ani. Se face cu straturi de cartofi, pește și legume. Toate aceste ingrediente se reunesc pentru a crea un amestec delicios, plin de aromă.

Preparate tradiționale de Revelion, în lume

Articol editat de Radio Resita, 1 ianuarie 2024, 15:38

Gulyas în maghiară, este un vechi și prețuit fel culinar din Ungaria. Savurat în mod tradițional ca o tocană din carne de vită sau vițel cu cartofi și legume, această mâncare consistentă poate lua și alte forme, cum ar fi tăiței cu boia de ardei, smântână și brânză. Popular de secole în Ungaria, gulașul este recunoscut la nivel internațional ca fiind unul dintre cele mai tradiționale mâncăruri europene servite și astăzi, iar popularitatea sa continuă să crească.

Preparatul clasic german, Sauerbraten, este un fel de mâncare renumit din bucătăria germană. Preparatul provine din cultura vibrantă a Germaniei, fiind un pilon al bucătăriei de  generații. Felul de mâncare este atrăgător și incredibil de primitor, cu o culoare unică și o combinație de arome intense de condimente. Cele mai multe rețete de Sauerbraten folosesc vin sau oțet pentru a crea o marinată acidulată care conferă cărnii de vită o aromă încântătoare. Pe lângă aceasta se mai folosește, carnea de porc sau de căprioară.

Croissantul este o plăcere autentic franceză, care rezistă în Europa și nu numai din anii 1700. Majoritatea occidentalilor sunt de acord că respectivele cornuri se numără printre cele mai tradiționale mâncăruri europene, celebre pentru aroma lor minunată de unt. Este un deliciu care ar trebui savurat singur sau cu niște zahăr pudră, dulceață sau brânză.

Cadoul italian pentru întreaga lume, pizza, este una dintre cele mai populare și tradiționale mâncăruri europene. Când prima pizza a apărut în Napoli cu secole în urmă, a devenit rapid favorită printre iubitorii de mâncare. Combinația de sos de roșii, mozzarella și toppinguri aromate este o o minunăție la fiecare îmbucătură. Cele mai importante ingrediente sunt crusta subțire și crocantă și brânza rasă, care a devenit, de asemenea, o parte importantă a oricărei pizza italiene adevărate. Doar gândul la această delicatesă aduce oricui zâmbetul pe buze și îi umple inima de fericire pentru că a participat la o astfel de experiență culinară magnifică. Dar trebuie să țineți seama că fiecare regiune, chiar fiecare localitate are câte un preparat tradițional.

Pelmeni din Rusia este o adevărată capodoperă a bucătăriei. Cel mai frecvent aceste găluște delicioase umplute cu carne tocată de vită, porc sau pește sunt amestecate cu o gamă largă de condimente. Servit atât cald, cât și rece, acest fel de mâncare combină echilibrul perfect de aromă și textură. Deși este unul dintre cele mai tradiționale feluri de mâncare din Europa, are în mod surprinzător și câteva variante unice.

Paella în Spania este considerată mâncarea originală spaniolă. Este făcută dintr-o selecție de ingrediente. În primul rând carne, orez și legume, de obicei de o culoare galben intens, această masă frumoasă va reuni influențe culturale din întreaga țară. Rețeta originală este simplă dar aromată și are o istorie lungă.

Originar din Belgia, Moules Frites, este unul dintre cele mai tradiționale și consistente mâncăruri europene. Acest fel de mâncare este format din midii și cartofi prăjiți, două ingrediente care sunt disponibile pe scară largă în țară.

Tafelspitz din Austria este una dintre tradițiile culinare din această țară. Mulți cred că această supă bogată și savuroasă este un simbol al opulenței și confortului. Piesa centrală a Tafelspitz este de obicei o bucată mare de carne de vită fiartă, care este de obicei însoțită de cremă de spanac, cartofi și hrean prăjit. Bucătarii au făcut acest fel de mâncare de secole și fiecare generație adaugă propria sa amprentă acestei mese populare.

Farikal, o tocană de oaie din Norvegia este o parte prețuită a bucătăriei naționale de secole. Multe familii din țara prepară acest deliciu culinar.

Stegt faesk este o mâncare provenită din Danemarca și este unul dintre cele mai tradiționale mâncăruri. Făcut în principal din carne de porc și cartofi, această mâncare a fost un aliment de bază în gospodăriile daneze de secole și continuă să încânte mesenii și astăzi.

Moussaka din Grecia este o combinație bogată de arome delicioase și unice. Un amestec aromat de vinete, carne de vită, cartofi, ceapă, roșii și brânză gătite împreună și stratificat așezate și aduce ce e mai bun din fiecare ingredient.

Borșul a fost servit în Ucraina de secole. Supa copioasă este făcută cu o varietate de ingrediente, inclusiv sfeclă roșie, varză, cartofi și morcovi. Cu atât de multă aromă într-un singur fel de mâncare, nu este surprinzător faptul că ucrainenii servesc adesea borș la adunările de familie și la sărbători.

Cepelinai, faimosul fel de mâncare al Lituaniei, este o icoană culinară națională. Acest fel de mâncare unic este făcut din cartofi rași sau orez, carne de porc, ciuperci și ceapă care sunt amestecate și apoi modelate în găluște mari.

Pe parcursul anului vă voi spune mai multe despre aceste delicatese.

La Mulți Ani și mult bine în 2024!

Daniel Babun

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac