Ascultă Radio România Reșița Live

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Prebranica

Articol editat de Radio Resita, 1 iulie 2024, 07:38

Bucătăria Belgradului nu poate fi scoasă din contextul bucătăriei sârbe în general. Un lucru interesant despre mâncărurile sârbești este că aproape fiecare regiune din țară are un mod special de a pregăti un anumit fel de mâncare. Datorită acestor diferențe, dar și a numeroaselor ingrediente folosite, bucătăria sârbă este considerată eterogenă.
Capitala Serbiei, Belgrad, este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa și a fost întotdeauna la răscrucea dintre Est și Vest.
Belgradul este un oraș pe două râuri, la confluența Savei și Dunării, și este un oraș care nu doarme niciodată.
Bucătăria Belgradului reprezintă o combinație neobișnuită de tradiții otomane, austro-ungare și mediteraneene.
Se știe că o masă sârbă adevărată nu este completă dacă nu există Prebranica. Acest fel de mâncare este popular în Serbia pe tot parcursul anului.

Pentru preparare se folosesc:
– 500 de gr de fasole
– 50 de ml de ulei
– un kg de ceapă
– 2 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– ienibahar, piper macinat si sare

Se pune fasolea albă într-o oală, se toarnă apă rece și se fierbe până dă în clocot. Apoi se scurge, se toarnă apă fierbinte și se fierbe până devine moale. Apa se scurge. Curățați ceapa și puneți-o în apă rece să stea timp de zece minute, apoi tăiați-o în inele subțiri. Se încălzește o parte din ulei într-o cratiță și se prăjește ceapa până se rumenește. Adăugați puțin piper măcinat, ienibahar și sare. Unge o tavă, apoi așează un rând de fasole uniform pe fund. Pune peste ea ceapă prăjită.
Repetați acest lucru până când se epuizează fasolea și ceapa. Acoperiți fiecare rând de ceapă cu uleiul rămas. Ultimul rând trebuie să fie fasole. Pune deasupra o frunză de dafin, doi căței de usturoi și, dacă se dorește, un ardei iute uscat.
Acoperiți totul bine cu ulei. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ o jumătate de oră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto: worldfoodstory.co.uk

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe