Ascultă Radio România Reșița Live

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Prebranica

Articol editat de Radio Resita, 1 iulie 2024, 07:38

Bucătăria Belgradului nu poate fi scoasă din contextul bucătăriei sârbe în general. Un lucru interesant despre mâncărurile sârbești este că aproape fiecare regiune din țară are un mod special de a pregăti un anumit fel de mâncare. Datorită acestor diferențe, dar și a numeroaselor ingrediente folosite, bucătăria sârbă este considerată eterogenă.
Capitala Serbiei, Belgrad, este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa și a fost întotdeauna la răscrucea dintre Est și Vest.
Belgradul este un oraș pe două râuri, la confluența Savei și Dunării, și este un oraș care nu doarme niciodată.
Bucătăria Belgradului reprezintă o combinație neobișnuită de tradiții otomane, austro-ungare și mediteraneene.
Se știe că o masă sârbă adevărată nu este completă dacă nu există Prebranica. Acest fel de mâncare este popular în Serbia pe tot parcursul anului.

Pentru preparare se folosesc:
– 500 de gr de fasole
– 50 de ml de ulei
– un kg de ceapă
– 2 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– ienibahar, piper macinat si sare

Se pune fasolea albă într-o oală, se toarnă apă rece și se fierbe până dă în clocot. Apoi se scurge, se toarnă apă fierbinte și se fierbe până devine moale. Apa se scurge. Curățați ceapa și puneți-o în apă rece să stea timp de zece minute, apoi tăiați-o în inele subțiri. Se încălzește o parte din ulei într-o cratiță și se prăjește ceapa până se rumenește. Adăugați puțin piper măcinat, ienibahar și sare. Unge o tavă, apoi așează un rând de fasole uniform pe fund. Pune peste ea ceapă prăjită.
Repetați acest lucru până când se epuizează fasolea și ceapa. Acoperiți fiecare rând de ceapă cu uleiul rămas. Ultimul rând trebuie să fie fasole. Pune deasupra o frunză de dafin, doi căței de usturoi și, dacă se dorește, un ardei iute uscat.
Acoperiți totul bine cu ulei. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ o jumătate de oră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto: worldfoodstory.co.uk

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine