Prebranica
Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.
Articol editat de Radio Resita, 1 iulie 2024, 07:38
Bucătăria Belgradului nu poate fi scoasă din contextul bucătăriei sârbe în general. Un lucru interesant despre mâncărurile sârbești este că aproape fiecare regiune din țară are un mod special de a pregăti un anumit fel de mâncare. Datorită acestor diferențe, dar și a numeroaselor ingrediente folosite, bucătăria sârbă este considerată eterogenă.
Capitala Serbiei, Belgrad, este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa și a fost întotdeauna la răscrucea dintre Est și Vest.
Belgradul este un oraș pe două râuri, la confluența Savei și Dunării, și este un oraș care nu doarme niciodată.
Bucătăria Belgradului reprezintă o combinație neobișnuită de tradiții otomane, austro-ungare și mediteraneene.
Se știe că o masă sârbă adevărată nu este completă dacă nu există Prebranica. Acest fel de mâncare este popular în Serbia pe tot parcursul anului.
Pentru preparare se folosesc:
– 500 de gr de fasole
– 50 de ml de ulei
– un kg de ceapă
– 2 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– ienibahar, piper macinat si sare
Se pune fasolea albă într-o oală, se toarnă apă rece și se fierbe până dă în clocot. Apoi se scurge, se toarnă apă fierbinte și se fierbe până devine moale. Apa se scurge. Curățați ceapa și puneți-o în apă rece să stea timp de zece minute, apoi tăiați-o în inele subțiri. Se încălzește o parte din ulei într-o cratiță și se prăjește ceapa până se rumenește. Adăugați puțin piper măcinat, ienibahar și sare. Unge o tavă, apoi așează un rând de fasole uniform pe fund. Pune peste ea ceapă prăjită.
Repetați acest lucru până când se epuizează fasolea și ceapa. Acoperiți fiecare rând de ceapă cu uleiul rămas. Ultimul rând trebuie să fie fasole. Pune deasupra o frunză de dafin, doi căței de usturoi și, dacă se dorește, un ardei iute uscat.
Acoperiți totul bine cu ulei. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ o jumătate de oră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun
Foto: worldfoodstory.co.uk