Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă rece de zucchini, frigărui de pui și prăjitură cu cocos

Supă rece de dovlecei este primul fel al mesei de duminică.
Ne trebuie:
– 2 Zucchini sau doi dovlecei
– o ceapă mare
– 50 de gr de unt
– un cub de concentrat de legume pregătit cum v-am spus sâmbăta trecută
– maioneză preparată dintr-un gălbenuș, o linguriță de muștar și ulei de rapiță
– 200 de gr de iaurt mic gras
– mărar, sare și piper mozaic proaspăt râșnit.

Prânzul de duminică: supă rece de zucchini, frigărui de pui și prăjitură cu cocos

Articol editat de Radio Resita, 14 aprilie 2024, 08:07

Topiți untul și căliți ceapa tocată mărunt până se înmoaie.
Tăiați Zucchini sau dovlecelul cubulețe potrivite. Zucchini rămâne mai ferm și este mai aromat. Adăugați peste ceapă și puneți apă doar cât să acoperiți Zucchini. Puneți sare.  
Dacă folosiți cub concentrat nu mai puneți sare. Lăsăți la fiert la foc mediu până Zucchini sau dovlecelul este fiert, dar nu foarte moale, cca 15-20 minute.
Luați de pe foc și scurgeți cam jumătate din apă de pe dovlecel sau Zucchini. Lăsăți să se răcească complet.
Amestecați maioneza cu iaurtul.
Adăugați sosul peste dovlecei și amestecați bine. Presărați mărar tocat, după preferințe. Reglați gustul de sare și piper.
Puneți la frigider și lăsăți câteva ore să se răcească. Se servește rece, cu pâine caldă prăjită. Temperaturile sunt destul de ridicate.

Felul al doilea sau cel principal sunt frigărui de pui. Ne trebuie:
– două bucăți de pulpe dezosate
– ulei de măsline
– sucul de la o lămâie
– un fir de rozmarin
– sare și piper măcinat, după gust.

Taiați pulpele de pui dezosate mai groase de un deget.
Așezați carnea într-un bol. Amestecați ingredientele și turnați peste carne. Amestecați bine, să fie acoperită carnea de marinată. Dați la frigider minim 3 ore, dar mai bine peste noapte.
Dacă doriți, tocați rozmarin în marinată va da aromă marinadei.
Așezați carnea pe bețe pentru frigărui. Nu aruncați marinada. Încingeți bine grătarul.
Așezați frigăruile pe grătar. Ungeți frigăruile cu marinada rămasă și apoi întoarceți-le. Imediat ce le-ați întors le ungeti cu marinadă pe cealată parte. Lăsați la prăjit. Ungeti iar frigăruile cu marinadă și le întoarceți câte două minute pe fiecare parte laterală.
Serviți frigăruile calde cu o salată asortată.

Ne îndulcim cu prajitură cu cocos. O preparăm din:
– 3 ouă
– 375 de ml lapte integral
– 100 de gr de unt topit
– o adiere de esență de vanilie
– 300 de gr de zahăr
– 100 de gr de făină
– o jumătate de linguriță de praf de copt
– 150 de gr de nucă cocos.

Se bat bine ouăle. Se adaugă laptele și untul topit și se amestecă bine. Adăugați restul ingredientelor și omogenizați.
Într-o tavă de 30 de cm diametru tapetată cu hârtie de copt  și unsă cu unt turnați compoziția. O întindeți cu un cuțit și apoi bateți ușor tava de masă că să se niveleze compoziția.
Dați la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30 minute.
Porniți apoi cuptorul ca focul să vină de sus și lăsăți cam 3 minute să se facă crusta rumenă deasupra.
Lăsăți să se răcească, treceți cu cuțitul pe marginea tăvii să se desprindă și tăiați cubulețe. Serviți cu un pahar de lapte.

Poftă bună la ce preparați pentru prânzul de duminică: supă rece de zucchini, frigărui de pui și prăjitură cu cocos.

Daniel Babun

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano