Prânzul de duminică: supă de roșii, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată cu căpșuni
A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.
Articol editat de Valentina Adam, 28 iulie 2024, 11:39
Să începem să preparăm pentru masa de duminică.
Supă de roșii, că doar le găsim acum în deplinătatea vitaminelor și a gustului lor.
Punem deoparte următoarele:
– 6 roșii mari
– două linguri de pastă de roșii
– două căni de supă de legume
– două linguri de ulei de măsline
– o ceapă
– 4 căței de usturoi
– doi cartofi
– sare și piper negru măcinat
– un sfert de linguriță de boia dulce
– jumătate de cană de smântână
– un sfert de cană de pătrunjel.
Încălziți uleiul într-o oală mare. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți până devin moi și translucide. Puneți roșiile, cartofii și pasta de tomate în oală și amestecați bine. Lăsați să fiarbă pe foc mic timp de aproximativ 5-7 minute, până când legumele încep să devină fragede.
Adăugați supa de legume (sau apă) și lăsați să fiarbă timp de aproximativ 20- 30 de minute, până când toate legumele sunt complet moi. Folosind un blender sau robot de bucătărie, pasați supa până când obțineți o consistență cremoasă și fină.
Presărați sare, piper și boia și amestecați bine. Adăugați smântâna și amestecați temeinic. Lăsați supa să mai dea câteva clocote până se încălzește bine. Presărați pătrunjelul tocat peste supă și serviți imediat, alături de crutoane de pâine sau pâine prăjită.
Felul al doilea este Ciulama de pui cu ciuperci.
Ingredientele de gătit:
– 500 de gr de piept de pui
– 400 de gr de ciuperci champignon
– o ceapă mare
– 2 căței de usturoi
– două linguri de făină
– 300 de ml de smântână lichidă
– două linguri de unt
– o legătură de leuștean
– sare și piper.
Tăiați pieptul de pui în felii. Curățați și tăiați ciupercile în felii subțiri. Tocați ceapa și usturoiul. Încingeți o lingură de unt într-o tigaie mare și adăugați ceapa și usturoiul, lăsând să se călească până devin aurii. Adăugați carnea și lăsați-o să se rumenească.
Într-o tigaie separată, căliți puțin ciupercile în restul de unt. Adăugați făina și amestecați bine, apoi turnați smântâna și amestecați din nou. Puneți canea de puiul peste sosul de ciuperci și lăsați să fiarbă până când sosul se îngroașă. Reglați gustul cu sare și piper.
Serviți ciulama de pui cu ciuperci caldă, decorată cu pătrunjel proaspăt tocat.
Felul dulce este Cremă de ciocolată cu căpșuni
Se prepară din:
– 250 de ml de lapte integral
– 250 de ml de frișcă bătută
– 35 de gr de unt
– 80 de gr de gălbenuș
– 40 de gr de zahăr
– 250 de gr de ciocolată
Aduceți la fierbere laptele integral și smântâna. Amestecați gălbenușurile cu zahărul până se transformă într-o spumă densă și adăugați-le în amestecul încălzit de smântână și lapte. Amestecul se menține și se amestecă la o temperatură de 80-85 de grade Celsius. Cel mai bine se face într-un termomix unde puteți monitoriza cu precizie temperatura în timpul mixării. Nu permiteți ca amestecul să se încălzească prea mult, altfel ouăle se vor coagula, se vor găti și se transformă în omletă. Dacă amestecul nu este suficient de cald, crema de ciocolată nu va avea suficientă consistență și va rămâne lichidă.
Când ajungeți la 83-84 de grade Celsius, treceti-l printr-o sită fină și încorporați-l încet și treptat, cel puțin de 3 ori, în ciocolata topită, amestecând cu grijă, dar temeinic, cu o spatulă înainte de a adăuga următoarea porțiune.
După combinarea tuturor ingredientelor împreună, veți obține o substanță tare pe care o puteți umple în boluri. Lăsați crema de ciocolată preparată să se întărească peste noapte în frigider. A doua zi decorați cu căpșuni sau zmeură proaspete sau cu orice fructe vă place și puteți servi imediat.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!
Daniel Babun
Sursa: tastelist.ro