Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă de coadă de vită, jambon la cuptor și fursecuri de migdale cu cacao

Rubrica de Duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase. Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.

Prânzul de duminică: supă de coadă de vită, jambon la cuptor și fursecuri de migdale cu cacao

Articol editat de Radio Resita, 17 martie 2024, 06:02

Supă de coadă de vită este felul de început pe care vă invit să-l faceți pentru o masă de duminică atunci când alături vă sunt prietenii.
Luăm:
– un kg de coadă de vită
– 4 morcovi
– o ceapă
– o rădăcină de pătrunjel
– 120 de gr de rădăcină de țelină
– o linguriță rasă de nucșoară măcinată
– 4 cuișoare
– sare, pătrunjel verde proaspăt tocat.

Se taie coadă de vită bucăți (treceți cu degetul peste ea și unde simțit adâncituri moi acolo se poate tăia ușor cu cuțitul sau cu barda). Se așează bucățile într-o tavă și se dau la cuptor, la 240 de grade Celsius timp de 45 minute, până se rumenesc frumos. Astfel supa va avea un gust mai intens și o culoare maronie. Se poate sări peste acest pas, dar supa nu va avea aceeași culoare și gustul va fi mai discret.
Se toarnă tot conținutul tăvii, coada și sucul lăsat, într-o oală. Se adaugă într-e 3 și 4 litri de apă rece. Se aduce la fierbere și se da focul la mic, astfel încât supa să bolborosească ușor. Se pune capacul ușor întredeschis și se fierbe timp de două ore. În prima jumătate de ora supa va face puțină spumă care trebuie adunată și aruncată, pentru că va precipita supa.
După două ore carnea este fiartă, dar încă nu se desface ușor de pe os. Adăugați legumele curățate și tăiate bucăți mai rustic. Ceapa se lasă întreagă și se înțeapă cu cele 4 cuișoare. Se adaugă și sarea, piperul boabe și nucșoara.
Se lasă la fiert, la fel că până acum la foc mic atât cât să bolborosească cu capacul pus de tot  timp de o oră. După acest timp carnea trebuie să fie fragedă încât dacă o trageți cu furculița să se debaraseze ușor de pe os.
Strecurați supa printr-un tifon pus în patru straturi. Așezați carnea și o parte din legume înapoi în supă.
Separat, într-o oală cu apă și sare se fierbe fideaua, cam 5 minute, cea de casă sau cea cumpărată după instrucțiunile de pe pachet. Se scurge și se adaugă în supă. Se servește caldă, presărată cu piper negru proaspăt măcinat și pătrunjel verde tocat mărunt.

Al doilea fel sau cel principal este un Jambon la cuptor.
Vom prepara din:
– o felie de jambon crud de porc cu șoric, groasă de cam 3 degete
– o ceapă mică
– 5 căței de usturoi
– două fire de cimbru proaspăt sau cimbru uscat
– piper negru proaspăt măcinat
– 4 linguri de ulei
– 6 cartofi sau două căni de fasole fiartă, opțional

Pentru saramură:
– două căni de apă
– o lingură rasă de sare de mare
– o lingură de zahăr.

Se așează jambonul într-un vas. Se amestecă apa cu sarea și zahărul pentru saramură până se dizolvă. Se adaugă jambonul și asigurați să fie acoperit complet de saramură. Se lasă la frigider minim 8 ore și maxim 12.
Se scoate jambonul din saramură, se spală și se usca bine cu șervețele absorbante. Se condimentează cu piper negru și chili peste tot. Se crestează soricul în câteva locuri ca să nu se deformeze la preparare.
Pe fundul unei tavi termorezistente, care să cuprindă cât mai bine carnea și să nu fie prea largă, împrăștiați felii de ceapă și usturoiul tăiat în două pe lungime. Turnați două linguri de ulei deasupra. Așezați carnea peste legume și presărați în jurul ei cimbru. Turnați restul de ulei peste carne și 200 de ml de apă pe marginea ei. Nu ștergeți carnea de condimente. Apa trebuie să ajungă atât cât să fie la jumătatea înălțimii feliei de carne.
Acoperiți tava cu capac sau cu o folie de aluminiu și dați la cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius, timp de 3 ore. După acest timp carnea va lasă mult suc, aproape o va acoperi. Furculița va intra foarte ușor în carne.
Scoateți folia și dați iar la cuptor, la 180 de grade Celsius, încă o oră. În acest timp stropiți carnea cu sucul din tavă.
Opțional, dacă nu aveți altă garnitură pregătită, curățați cartofii și tăiați-i felii sau scurgeți fasolea. Scoateți carnea din tavă și așezați cartofii, cu o oră înainte de final presărați puțin chimen măcinat peste cartofi sau fasolea în sucul lăsat de carne.
Serviți friptura caldă. Dacă nu ați adăugat cartofi sau fasole în tavă și ați făcut-o simplă, friptura merge minunat cu varză călită sau cartofi gratinați.

Ne delectăm cu un dulce de bucătărie.
Facem Fursecuri de migdale cu cacao.
Folosim:
– 200 de gr de făină de migdale
– 150 de gr de zahăr pudra
– 50 gr cacao de calitate
– un sfert de linguriță de scorțișoară măcinată
– două albușuri de ou
– 50 de gr de alune

Amestecați făina de migdale cu zahărul pudră, cacao și scorțișoara până culoarea devine omogenă.
Cu o furculiță, bateți bine albușurile până devin spumoase. Nu trebuie să obțineți o spumă tare, doar să aveți una lejeră.
Turnați albușurile peste ingredientele uscate și amestecați, la început cu o furculiță, dar către final e mai bine cu mâna. Veți obține un aluat dens, dar nu lipicios.
Sfărâmați alunele într-un mojar până aveți pudră dar și bucățele mai mari. Puteți să le dați și câteva pulsuri în robot, dar aveți grijă să nu le pulverizați de tot.
Formați 20 de bile din acest aluat. Le rulați prin alune, după care le așezați în tava cuptorului tapetata cu hârtie de copt.
Le coaceti în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius, timp de 15 minute. trebuie să fie uscate deasupra, ușor crăpate pe alocuri, dar dacă le atingeți veți simți că încă sunt moi înăuntru.
Scoateți tava din cuptor și dacă doriți, pudrați fursecurile cu  zahăr pudră. Lăsăți să se răcească. Sunt bune și imediat, dar dacă stau devin ușor gumate în centru și mai „ciocolătoase”.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de Duminică, Supă de coadă de vită, Jambon la cuptor și Fursecuri de migdale cu cacao!

Daniel Babun

(caietulcuretete.com)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano