Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2024, 07:00

Cu o supă cremă de dovleac și cartof dulce începem masa. Ca aperitiv puteți pune pe masă o salată și să țineți cont că sunt trei feluri consistente.

Începeți să pregătiți prin curățarea dovleacului, a cartofului dulce și a țelinei, care trebuie tăiate cuburi mici.
Dacă nu aveți pregătit un stock de legume, puteți face dintr-un cubuleț BIO ca bază pentru supă de legume sau pui.
Într-o oală încăpătoare călește în ulei de măsline extravirgin ceapa. Când devine sticloasă, adaugă usturoiul și legumele. Condimentează după gust și amestecă. Puneți bulionul de legume sau pui astfel încât să acopere bine totul. Lasă să fiarbă la foc mic, până când legumele sunt fierte și furculița intră ușor în dovleac și cartofi.
Adaugă smântână pentru gătit și amestecă. Pune totul în blender și mixează până ajungi la consistența dorită.
Supa crema de dovleac cu cartof dulce este gata.

Continuăm cu felul principal, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale.
Se folosesc:
– o conopidă mică
– o ceapă mijlocie
– un cățel mare de usturoi
– 50 de gr de cârnat chorizo picant
– 30 de gr de migdale
– o lingură cu unt
– câte un sfert de linguriță de chimion măcinat și boia afumată
– o lingură cu suc de lămâie
– câteva fire de pătrunjel
– sare și piper negru atunci măcinat

Se desface conopida buchețele. Ar trebui să aveți cam 400 de gr și fiecare buchețel se taie felii. Dacă sunt bucățele care se sfărmă la tăiere puneți-le și pe ele în tigaie, se vor carameliza pe fundul tigăii și vor fi cele mai savuroase.
Într-o tigaie sau o cratiță largă se adaugă chorizo și se prăjește la foc mic, doar până-și lasă grăsimea. Dacă vedeți că nu lasă suficientă grăsime să acopere fundul vasului ajutați cu puțin ulei. Rezervați chorizo.
În grăsimea lăsată adăugați ceapa și sotați-o un minut.
Adăugați conopida, presărați cu sare și piper negru și amestecați timp de un minut până când conopida devine roz de la grăsimea lăsată de chorizo. Adăugați o lingură de apă și imediat puneți capacul. Lăsați să se frăgezească conopida la foc mediu spre mic timp de 10 minute, amestecând din când în când.
Luați capacul și adăugați untul, usturoiul zdrobit, chimionul și boiaua. Amestecați bine. Puneți capacul și lăsați conopida să se facă în continuare încă 5 minute. Când expiră timpul verificați dacă conopida e rumenă pe alocuri. Dacă arată mai mult înăbușită, dați focul mai mare și mai sotați câteva minute, amestecând mereu până conopida se rumenește  ușor pe la capete. Tocați migdalele mărunt cu cuțitul și prăjiți-le într-o tigaie fără grăsime. Condimentați-le cu sare, piper și boia afumată. Trageți tigaia de pe foc și adăugați migdalele, chorizo rumenit, pătrunjel tocat și sucul de lămâie.

Amestecați și serviți imediat.

Dulcele de la final este o plăcintă rapidă cu brânză fără blat.
Dacă folosiți brânză dietetică, prăjitura este cu atât mai sănătoasă.
Ingrediente de lucru:
– 500 de gr de brânză de vacă
– 4 ouă
– 150 de gr de zahăr pudră
– 125 de gr de smântână cu minimum 30% grăsime
– 100 de gr de unt cu cel puțin 80% grăsime
– o jumătate de plic de praf de copt
– coaja de la o lămâie
– o linguriță de esență de vanilie
– 4 linguri de făină albă.

Albușurile se separă de gălbenușuri.
Peste albușuri se pune zahărul și se mixează la viteză mare până când se obține o spumă tare, apoi se adaugă pe rând gălbenușurile.
După aceea, se încorporează untul topit și răcit.
Se amestecă cu ajutorul unei spatule, de jos în sus pentru aerare. Când compoziția este încorporată se pune brânza, smântâna, esența de vanilie, coaja de lămâie și praful de copt. Se amestecă până se omogenizează.
În funcție de textura compoziției se adaugă făină până când compoziția are consistența asemănătoare celei pe care o are smântâna groasă.
Se coace între 30 și 45 deminute la foc mediu spre mic până se rumenește.

Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!

Daniel Babun

(miracole.info)

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 decembrie 2024, 07:00

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland

Marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de...

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole