Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2024, 07:00

Cu o supă cremă de dovleac și cartof dulce începem masa. Ca aperitiv puteți pune pe masă o salată și să țineți cont că sunt trei feluri consistente.

Începeți să pregătiți prin curățarea dovleacului, a cartofului dulce și a țelinei, care trebuie tăiate cuburi mici.
Dacă nu aveți pregătit un stock de legume, puteți face dintr-un cubuleț BIO ca bază pentru supă de legume sau pui.
Într-o oală încăpătoare călește în ulei de măsline extravirgin ceapa. Când devine sticloasă, adaugă usturoiul și legumele. Condimentează după gust și amestecă. Puneți bulionul de legume sau pui astfel încât să acopere bine totul. Lasă să fiarbă la foc mic, până când legumele sunt fierte și furculița intră ușor în dovleac și cartofi.
Adaugă smântână pentru gătit și amestecă. Pune totul în blender și mixează până ajungi la consistența dorită.
Supa crema de dovleac cu cartof dulce este gata.

Continuăm cu felul principal, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale.
Se folosesc:
– o conopidă mică
– o ceapă mijlocie
– un cățel mare de usturoi
– 50 de gr de cârnat chorizo picant
– 30 de gr de migdale
– o lingură cu unt
– câte un sfert de linguriță de chimion măcinat și boia afumată
– o lingură cu suc de lămâie
– câteva fire de pătrunjel
– sare și piper negru atunci măcinat

Se desface conopida buchețele. Ar trebui să aveți cam 400 de gr și fiecare buchețel se taie felii. Dacă sunt bucățele care se sfărmă la tăiere puneți-le și pe ele în tigaie, se vor carameliza pe fundul tigăii și vor fi cele mai savuroase.
Într-o tigaie sau o cratiță largă se adaugă chorizo și se prăjește la foc mic, doar până-și lasă grăsimea. Dacă vedeți că nu lasă suficientă grăsime să acopere fundul vasului ajutați cu puțin ulei. Rezervați chorizo.
În grăsimea lăsată adăugați ceapa și sotați-o un minut.
Adăugați conopida, presărați cu sare și piper negru și amestecați timp de un minut până când conopida devine roz de la grăsimea lăsată de chorizo. Adăugați o lingură de apă și imediat puneți capacul. Lăsați să se frăgezească conopida la foc mediu spre mic timp de 10 minute, amestecând din când în când.
Luați capacul și adăugați untul, usturoiul zdrobit, chimionul și boiaua. Amestecați bine. Puneți capacul și lăsați conopida să se facă în continuare încă 5 minute. Când expiră timpul verificați dacă conopida e rumenă pe alocuri. Dacă arată mai mult înăbușită, dați focul mai mare și mai sotați câteva minute, amestecând mereu până conopida se rumenește  ușor pe la capete. Tocați migdalele mărunt cu cuțitul și prăjiți-le într-o tigaie fără grăsime. Condimentați-le cu sare, piper și boia afumată. Trageți tigaia de pe foc și adăugați migdalele, chorizo rumenit, pătrunjel tocat și sucul de lămâie.

Amestecați și serviți imediat.

Dulcele de la final este o plăcintă rapidă cu brânză fără blat.
Dacă folosiți brânză dietetică, prăjitura este cu atât mai sănătoasă.
Ingrediente de lucru:
– 500 de gr de brânză de vacă
– 4 ouă
– 150 de gr de zahăr pudră
– 125 de gr de smântână cu minimum 30% grăsime
– 100 de gr de unt cu cel puțin 80% grăsime
– o jumătate de plic de praf de copt
– coaja de la o lămâie
– o linguriță de esență de vanilie
– 4 linguri de făină albă.

Albușurile se separă de gălbenușuri.
Peste albușuri se pune zahărul și se mixează la viteză mare până când se obține o spumă tare, apoi se adaugă pe rând gălbenușurile.
După aceea, se încorporează untul topit și răcit.
Se amestecă cu ajutorul unei spatule, de jos în sus pentru aerare. Când compoziția este încorporată se pune brânza, smântâna, esența de vanilie, coaja de lămâie și praful de copt. Se amestecă până se omogenizează.
În funcție de textura compoziției se adaugă făină până când compoziția are consistența asemănătoare celei pe care o are smântâna groasă.
Se coace între 30 și 45 deminute la foc mediu spre mic până se rumenește.

Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!

Daniel Babun

(miracole.info)

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă