Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot

Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Primul fel al mesei din această eduminică este o supă-cremă de ciuperci așa cum se prepară la noi acasă. Această rețetă vă spun că este o creație a soției mele.
Înainte de a se prepara supă cremă de ciuperci se pune la fiert un ciolan posterior afumat de porc. După fierbere, acesta va capta atenția la felul secund. După ce carnea s-a frăgezit suficient, se rezervă.

Prânzul de duminică: supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot

Articol editat de Radio Resita, 31 martie 2024, 11:03

Să trec la prepararea primului fel. Se folosesc:
– o caserolă de ciuperci Champignon. Puteți folosi ce ciuperci doriți
– 3 căței de usturoi+ o linguriță de usturoi granulat
– o lingură de ulei de măsline extravirgin
– o cutie de cremă de brânză, de care vă place
– un cub concentrat de ciuperci sau de legume
– piper alb și oregano după gust
– un litru și jumătate din lichidul în care a fiert ciolanul.

Usturoiul se curăță și se toacă fin, iar ciupercile se feliază gingaș. Se pune o cratiță antiaderentă pe foc și se toarnă cam o lingură de ulei de măsline extravirgin. Când a ajuns aproape de punctul de fumegare se adaugă usturoiul și se lasă la rumenit în jur de un minut. După aceea se adaugă ciupercile feliate și se țin pe foc cam 10 minute. Din când în când trebuie amestecat.

În acest timp, într-un bol se combină cu un tel crema de brânză, care se diluează cu lichid de la ciolan. După ce s-a subțiat se toarnă în fir peste ciupercile dinstuite, amestecând continuu. Tot acum ajung în tigaie cubul concentrat de ciuperci, piperul alb, oregano și usturoiul granulat.
Combinația se va pasa cu un blender vertical. Puteți îngroșa cu amidon de porumb sau o puteți dilua cu puțin lichid în care a fiert ciolanul, depinde de cum o doriți. După încă două clocote supa-cremă de ciuperci este finalizată.

Pentru felul al doilea, cu o seară înainte se pun la desărat două căpățâni murate de varză albă și una roșie. Se schimbă de câteva ori apa. A doua zi se toacă mărunt căpățânile de varză.

Într-o oală încăpătoare timp de 10 minute se dinstuie în puțin ulei, o ceapă albă, cinci căței de usturoi tocați și un ardei gras roșu. Totul se stinge cu lichidul în care a fiert ciolanul. Varza tocată se strânge în mâini și se pune în oală, la foc mic până se frăgezește. Când scade lichidul se completează cu cel în care a fiert ciolanul. Când considerați, puneți după gust piper proaspăt măcinat și boia dulce de ardei. Atunci când varza s-a muiat luați cu o paletă strecurător și puneți-o într-un vas roman. Deasupra se așează ciolanul fiert. Se pune capacul și vasul merge la cuptor la 200 de grade Celsius. Rămâne în cuptor cam o oră. După treisfert de ceas se scoate capacul și mai rămâne încă 15 minute pentru ca șoricul să fie crocant. Se servește de cine dorește cu smântână, ardei iute și o chiflă caldă.

Pentru îndulcirea de la finalul mesei am pregătit Griș cu lapte, compot de căpșuni, budincă de vanilie, frișcă și puțină ciocolată.

Pentru baza de griș avem nevoie de:
-150 de gr de gris
– două borcane de compot de căpșuni, 550 de gr de căpșuni și 700 ml de suc

Pentru budinca de vanilie ne trebuie:
– 600 de ml de lapte
– 80 de gr de praf de budincă de vanilie
– 100 de gr de zahăr tos

Pentru montarea prăjiturii avem treabă cu:
-frișcă
– ciocolată rasă
– opțional, coajă rasă de lămâie.

 Într-o cratiță punem căpșunile și sucul din compot la foc mediu.
Când lichidul ajunge la fierbere, presărăm  în ploaie grișul, având grijă să amestecăm continuu. Dacă doriți mai dulce puneți și zahăr sau esență de ștevie.
Grișul cu compotul rămân la foc mic până când se îngroașă. Trebuie să obținem o consistentă ca a unui griș cu lapte. După ce s-a îngroșat oprim focul, umezim o tavă și punem grișul pe care-l nivelăm.
Trecem la prepararea budincii de vanilie.
Amestecăm praful cu 100 de ml de lapte. Restul de lapte îl turnăm într-o cratiță, punem zahărul și îl dizolvăm. Așezăm pe foc mediu laptele și zahărul și când începe să fiarbă turnăm praful de budincă diluat cu lapte.
Cratița rămâne pe foc moderat și amestecăm până când budinca se îngroșă.
Odată ce budinca s-a îngroșat, oprim focul și turnăm budinca peste stratul de griș cu compot. Deasupra ornăm cu frișcă, radem peste ciocolată  și cine dorește coajă de lămâie.
Introducem la frigider și se poate porționa.

Poftă bună și să vă bucurați dacă preparați pentru masa de duminică, supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot.

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike