Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot

Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Primul fel al mesei din această eduminică este o supă-cremă de ciuperci așa cum se prepară la noi acasă. Această rețetă vă spun că este o creație a soției mele.
Înainte de a se prepara supă cremă de ciuperci se pune la fiert un ciolan posterior afumat de porc. După fierbere, acesta va capta atenția la felul secund. După ce carnea s-a frăgezit suficient, se rezervă.

Prânzul de duminică: supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot

Articol editat de Radio Resita, 31 martie 2024, 11:03

Să trec la prepararea primului fel. Se folosesc:
– o caserolă de ciuperci Champignon. Puteți folosi ce ciuperci doriți
– 3 căței de usturoi+ o linguriță de usturoi granulat
– o lingură de ulei de măsline extravirgin
– o cutie de cremă de brânză, de care vă place
– un cub concentrat de ciuperci sau de legume
– piper alb și oregano după gust
– un litru și jumătate din lichidul în care a fiert ciolanul.

Usturoiul se curăță și se toacă fin, iar ciupercile se feliază gingaș. Se pune o cratiță antiaderentă pe foc și se toarnă cam o lingură de ulei de măsline extravirgin. Când a ajuns aproape de punctul de fumegare se adaugă usturoiul și se lasă la rumenit în jur de un minut. După aceea se adaugă ciupercile feliate și se țin pe foc cam 10 minute. Din când în când trebuie amestecat.

În acest timp, într-un bol se combină cu un tel crema de brânză, care se diluează cu lichid de la ciolan. După ce s-a subțiat se toarnă în fir peste ciupercile dinstuite, amestecând continuu. Tot acum ajung în tigaie cubul concentrat de ciuperci, piperul alb, oregano și usturoiul granulat.
Combinația se va pasa cu un blender vertical. Puteți îngroșa cu amidon de porumb sau o puteți dilua cu puțin lichid în care a fiert ciolanul, depinde de cum o doriți. După încă două clocote supa-cremă de ciuperci este finalizată.

Pentru felul al doilea, cu o seară înainte se pun la desărat două căpățâni murate de varză albă și una roșie. Se schimbă de câteva ori apa. A doua zi se toacă mărunt căpățânile de varză.

Într-o oală încăpătoare timp de 10 minute se dinstuie în puțin ulei, o ceapă albă, cinci căței de usturoi tocați și un ardei gras roșu. Totul se stinge cu lichidul în care a fiert ciolanul. Varza tocată se strânge în mâini și se pune în oală, la foc mic până se frăgezește. Când scade lichidul se completează cu cel în care a fiert ciolanul. Când considerați, puneți după gust piper proaspăt măcinat și boia dulce de ardei. Atunci când varza s-a muiat luați cu o paletă strecurător și puneți-o într-un vas roman. Deasupra se așează ciolanul fiert. Se pune capacul și vasul merge la cuptor la 200 de grade Celsius. Rămâne în cuptor cam o oră. După treisfert de ceas se scoate capacul și mai rămâne încă 15 minute pentru ca șoricul să fie crocant. Se servește de cine dorește cu smântână, ardei iute și o chiflă caldă.

Pentru îndulcirea de la finalul mesei am pregătit Griș cu lapte, compot de căpșuni, budincă de vanilie, frișcă și puțină ciocolată.

Pentru baza de griș avem nevoie de:
-150 de gr de gris
– două borcane de compot de căpșuni, 550 de gr de căpșuni și 700 ml de suc

Pentru budinca de vanilie ne trebuie:
– 600 de ml de lapte
– 80 de gr de praf de budincă de vanilie
– 100 de gr de zahăr tos

Pentru montarea prăjiturii avem treabă cu:
-frișcă
– ciocolată rasă
– opțional, coajă rasă de lămâie.

 Într-o cratiță punem căpșunile și sucul din compot la foc mediu.
Când lichidul ajunge la fierbere, presărăm  în ploaie grișul, având grijă să amestecăm continuu. Dacă doriți mai dulce puneți și zahăr sau esență de ștevie.
Grișul cu compotul rămân la foc mic până când se îngroașă. Trebuie să obținem o consistentă ca a unui griș cu lapte. După ce s-a îngroșat oprim focul, umezim o tavă și punem grișul pe care-l nivelăm.
Trecem la prepararea budincii de vanilie.
Amestecăm praful cu 100 de ml de lapte. Restul de lapte îl turnăm într-o cratiță, punem zahărul și îl dizolvăm. Așezăm pe foc mediu laptele și zahărul și când începe să fiarbă turnăm praful de budincă diluat cu lapte.
Cratița rămâne pe foc moderat și amestecăm până când budinca se îngroșă.
Odată ce budinca s-a îngroșat, oprim focul și turnăm budinca peste stratul de griș cu compot. Deasupra ornăm cu frișcă, radem peste ciocolată  și cine dorește coajă de lămâie.
Introducem la frigider și se poate porționa.

Poftă bună și să vă bucurați dacă preparați pentru masa de duminică, supă-cremă de ciuperci, ciolan afumat cu varză albă și roșie murate și griș cu lapte și compot.

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine